Vánoční ořechový dort s vanilkou

Dobrý sváteční večer :-)!

Doufám, že jste si Vánoce užili plnými doušky! Copak pěkného vám Ježíšek donesl? Já a můj milý jsme se zrovna vrátili od mých rodičů, plní nových sil a nadšení. V podstatě to ani nebyly Vánoce jako spíš několikadenní lázeňská kůra plná relaxu a dobrého jídla. Zcela náhodou naše rekonvalescence navíc zahrnovala stromeček, dárky a koledy, což jí samozřejmě pozvedlo ještě o úroveň výš :-)!
Původní plán zněl jasně. Pěkně 23. prosince zadělat na vánočku, nechat jí dvě hodiny kynout a mezitím sepsat recept na vanilkově voňavý vánoční ořechový dort. Realita samozřejmě vypadala zcela jinak. Zadělala jsem těsto, a pak si šla chviličku srovnat z práce bolavá záda polohou ležmo. Když jsem se o 4,5 hodiny později vzbudila (i když se rodičové podle všeho snažili uvést mě do stavu bdělosti už dříve, ale nějak to nevyšlo :-D), vánočka byla lehce překynutá a venku byla tma a asi za 10 minut měla začít Láska nebeská. Nebudu lhát. Nebylo to velké dilema. Umotala jsem vánočku, nechala jsem jí znovu kynout a stočila jsem se pohodlně do křesla. Teda nechci budit dojem, že se mým slibům nedá věřit. Já fakt měla ty nejlepší úmysly, přísahám. 
Jenže občas je lepší nechat věcem volný průběh a nehnat se za heroickými výkony (teda, ne že bych jich obvykle byla schopná, ale snaha se prý taky počítá, no...). Zvlášť o Vánocích by se člověk neměl nikam honit. V téhle uspěchané době je to obzvlášť důležité... Navíc ten spánek jsem zřejmě vážně potřebovala. Poslední dobou jsem zhruba v 6 případech z 8 zaspala (Já! Člověk, který i v sobotu a neděli neskonale prudí své okolí svou otravnou aktivitou minimálně od 7 ráno! Jo, já vím :-D!), což plně dokazuje, jak moc byla situace zoufalá a únava takřka nepřemožitelná (ne, že bych teda nějak statečně bojovala). Prostě jsem od začátku neměla ani tu nejmenší šanci. Naštěstí jsem si nedělala iluze, že bych něco vytvořila na Štědrý den nebo Boží hod. Takhle bláhová už pár let naštěstí nejsem :-D! Takže teď, o 3 dny později (a asi po 36 - 40 naspaných hodinách :-D), mám konečně dost elánu a času, abych něco napsala. A aby to alespoň trochu dávalo smysl. Což je asi taky dost podstatné :-D! 
Teď už se dostávám k tomu nejdůležitějšímu - k dortu! Proč je v titulku psáno vánoční? Protože voní jako vanilkové rohlíčky. Vážně! Po másle, oříšcích a vanilce... Samozřejmě si ho vůbec nemusíte péct jenom na Vánoce... Velkou parádu s ním uděláte kdykoli! A každý oříškoholik vám za něj bude líbat ruce. Takže si na ně dávejte pozor :-D! 


Vánoční ořechový dort s vanilkou 

Ingredience: 
3 vejce 
špetka soli 
250 g cukru 
180 g změklého másla 
1/2 lžíce vanilkové pasty (nebo semínka z jednoho vanilkového lusku) 
120 g strouhaných ořechů (já měla směs vlašských a lískových) 
300 g hladké mouky 
2 lžičky jedlé sody 
2 lžičky prášku do pečiva 
400 ml podmáslí 

Krém:
500 g mascarpone 
375 g krémového sýra 
250 ml smetany ke šlehání 
1 lžíce vanilkové pasty 
4 lžíce moučkového cukru (i víc, pokud vám krém přijde málo sladký) 
1-2 lžíce likéru (já měla ten nejlepší vaječňák na světě od kolegyně Janičky, ale kromě vaječného likéru můžete použít třeba Baileys nebo Frangelico) 
2 lžíce strouhaných ořechů 

Na obalení boků a ozdobu:
200 g sekaných vlašských ořechů 
1 lžíce moučkového cukru 
špetka kardamomu (lze vynechat, pokud nejste blázni do kardamomu jako já) 
pár celých půlek vlašských ořechů na ozdobu

Postup: 
1) Troubu předehřejte na 180°C a velkou dortovou formu (o průměru 26 cm) vyložte papírem na pečení. Nezapomeňte kromě dna vyložit i boky formy -vymažte je máslem a pruh papíru dobře přitiskněte po obvodu. 

2) Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a odložte ho stranou. Ze žloutků, másla, krupicového cukru a vanilkové pasty vyšlehejte nadýchanou pěnu. Mouku, ořechy, kypřící prášek a sodu prosejte přes síto, abyste odstranili případné hrudky a větší kusy ořechů. Do žloutkové pěny po částech zašlehejte podmáslí a moučno-ořechovou směs. Nakonec jemně, ale důkladně, stěrkou zapracujte sníh z bílků. Těsto vlijte do formy, povrch uhlaďte stěrkou a pečte zhruba 50 - 60 minut. Po 25-30 minutách pečení korpus přikryjte alobalem, abyste nespálili povrch. Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu dortu. Pokud je po vytažení suchá, máte upečeno! Nechte korpus vychladnout ve formě. 

3) Poté připravte krém. Nejprve vyšlehejte mascarpone s krémovým sýrem a vanilkovou pastou a poté za stálého míchání na malé otáčky postupně přilévejte smetanu. Opatrně oslaďte a vmíchejte ořechy s likérem (pokud je hutnější, můžete přidat 2 lžíce, pokud tekutější, bude stačit pouze 1). Pokud se vám krém bude zdát málo sladký, doslaďte ho trochou moučkového cukru. 

4) Nasekané ořechy lehce opražte na pánvi, sundejte z plotny, přidejte cukr a špetku kardamomu a ořechy ve směsi obalte a nechte vychladnout. 

5) Vychladlý korpus vyndejte z formy, a pokud je potřeba seřízněte povrch do roviny. Poté ho jednou vodorovně prokrojte. Na spodní díl těsta naneste 1/2 krému, přiklopte vrchním dílem korpusu a celý dort potřete zbylou polovinou krému. Zatímco boky by měly být hezky upravené a důkladně potřené, vršek dortu může být lehce ledabylý a nemusí být uhlazený. Boky dortu obalte v opražených sladkých oříšcích. Vezměte oříšky do dlaně a důkladně je přitlačte do krému po celém obvodu dortu. Vršek dortu ozdobte polovinami vlašských oříšků a případně zbytkem sekaných pražených oříšků. 







Doufám, že vás čeká ještě pár dnů volna a pokud ne, zaslouženě si práci zpříjemněte nějakou dobrotou ;-)! 

Mějte se moc krásně, 
vaše odpočinutá a svátečně naladěná M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye