Bezlepková brusinková bábovka

Dobré odpoledne :-)!

Doufám, že jste do nového roku vykročili pravou nohou a s úsměvem! Za celou naší domácnost musím přiznat, že kdyby pro nás mělo platit - jak na Nový rok, tak po celý rok - strávili bychom rok 2016 od začátku do konce v posteli (spící hlubokým spánkem nebo líně se povalující). Jo, jsme ostudy! Žádná čočka s uzeným, žádná novoroční procházka... Nic. Nada. Ale zase na druhou stranu jsme byli totálně spokojení, což je stejně úplně nejvíc ;-)!
Nový rok se tedy chystáme oficiálně zahájit až dnes. Trošku se zpožděním, ale snad to nevadí, protože se to chystáme dohnat nadšením. Musíme vyrazit do divočiny a ulovit nějaké kapustičky (po venku jich totiž běhá hodně :-D), poněvadž na nic jiného už pár dnů nemyslím a prostě je musím mííít! Je to jako droga :-D! A když už tam budem, tak taky pár nějakých volně žijících pytlíků mouky by se mi domů hodil (kočky už si na ten lov mouky brousí drápky :-D), protože jsem zjistila, že nemám ani hladkou, ani celozrnnou, ani bezlepkovou, což je fakt ostudné. Ráno jsme měli chuť na lívance a tůdle nůdle. Na druhou stranu jsem je spotřebovala na samé supermňam věci, což mě alespoň částečně omlouvá.
Třeba zrovna tu bezlepkovou jsem spotřebovala poslední den v minulém roce na tu nejlepší bábovku pod sluncem. Fakt, nekecám! Samochvála smrdí, to je nad slunce jasné, ale tohle nejsou má slova, nýbrž citát :-). Bábovku jsem upekla, vyfotila, zabalila a donesla jí jako dárek naší úžasné silvestrovské hostitelce. To aby, potom co nás poslední den v roce královsky hostila (myslím, že slovo královsky plně nevystihuje tu dokonalou hostinu <3), nemusela už nic vymýšlet a připravovat. Prostě jenom ráno nakrájí bábovku, uvaří konvici čaje nebo kávy a má vystaráno... 
Touhle bábovkou 100% zabodujete i o prvním novoročním víkendu (nebo kdykoli jindy - stane se vaší tajnou zbraní)! Samotná bábovka je nebesky vláčná, má dokonale křupavou kůrčičku, je plná šťavnatých českých brusinek a je přesně akorát sladká. Navíc je bezlepková (i když jí samozřejmě můžete připravit i z hladké mouky), takže udělá obrovskou radost i celiakům. Příjemně nakyslá brusinková poleva a sekané pistácie jsou už jenom pomyslnou třešinkou na dortu. Bože mňam, musím jí upéct ještě jednou :-D!


Bezlepková brusinková bábovka s brusinkovou polevou

Ingredience:
125 g změklého másla másla
150 g třtinového cukru
3 žloutky
strouhaná kůra z 1 limetky
180 g bezlepkové mouky
50 g mandlové mouky nebo strouhaných mandlí
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody 
200 g řeckého jogurtu
3 bílky
špetka soli
100 g mražených brusinek (nejlépe drobných českých)
1 lžička bezlepkové mouky
+ kousek másla a kukuřičná krupice na vymazání a vysypání formy

Poleva:
50 g brusinek
100 ml vody
moučkový cukr

Na ozdobu:
sekané pistácie

Postup:
1) Troubu vyhřejte na 180°C. Menší formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypte kukuřičnou krupicí. Pokud máte jenom velkou formu, zdvojnásobte množství jednotlivých ingrediencí. 

2) Máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté postupně zašlehejte žloutky a nakonec i limetkovou kůru. Mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu smíchejte a prosejte přes sítko, abyste odstranili hrudky. Do směsi másla, cukru a žloutků po částech zašlehejte jogurt a moučnou směs. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a zapracujte ho do těsta ručně stěrkou. Brusinky obalte v mouce a poté je opět stěrkou vmíchejte do těsta. 

3) Těsto nalijte do bábovkové formy a pečte 40 - 50 minut. Pokud se vám bude zdát, že povrch už je příliš hnědý, přestože střed je stále syrový, přikryjte bábovku alobalem. Propečenost vyzkoušejte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vytažení obalená těstem, pokračujte v pečení. Pokud je naopak suchá, máte upečeno.

4) Po vytažení z trouby nechte bábovku 10 minut chladnout ve formě a poté jí vyklopte na nahřátý talíř a nechte dokonale vychladnout.

5) Brusinky vsypte do rendlíku a zalijte vodou. Přiveďte k varu a nechte brusinky popraskat. Sundejte z plotny a přepasírujte přes síto do čisté misky. Brusinky ještě při pasírování důkladně promačkejte lžičkou.

6) K brusinkové šťávě postupně přidávejte moučkový cukr a šlehejte, dokud směs nezíská konzistenci polevy. Neměla by být příliš hutná, ale ani příliš řídká. Musí líně stékat ze lžičky ve stužkách, nikoli tenkým pramínkem. Pokud vám přijde, že jste to přehnali a poleva je příliš tuhá, přidejte kapku vody. Výslednou polevou polijte vychladlou bábovku a posypte sekanými pistáciemi.







Přeju vám, aby rok 2016 byl sladký ve všech směrech! Aby těch hořkých chvil, které život občas nevyhnutelně přináší, bylo co nejméně! Abyste měli důvod se každý den usmívat :-)!

Mějte se moc krásně, 
vaše M. :-*

2 komentáře:

  1. Vypadá krásně, asi v novém roce také vyzkouším :-) Chtěla jsem se optat, kdepak schánite brusinky "čisté neproslazené", já je sehnala jen jednou na malým trhu a pak už nikde :-/ Díky za info a krásný nový rok:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :-)! Doufám, že si pochutnáte!
      Já teď používám mražené brusinky (české - malé) z Icelandu nebo čerstvé (americké - velké), které jsou teď k sehnání i v supermarketech. V tomhle receptu jsou ty mražené... Sušené neproslazené jsem bohužel taky nikde nepotkala :-(... Pokud na ně narazím, dam vědět!
      M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye