Hruškový dort se zázvorem a Earl Grey krémem

Dobré odpoledne :-)!

Jak se máte :-)? Doufám, že jste pěkně v teple a neplánujete nějaké šílené akce typu několikahodinová procházka v mrazu nebo nedejbože běh v mrazu (ano, ač je to zvláštní - rozumějte fakt divné - takoví lidé opravdu existují :-D). 
Já jsem zrovna u rodičů na Vysočině (kterou už několik let pracovně nazývám moje osobní Sibiř) a mrznu. Takže tu sedím zabalená jako cibule a ruce na klávesnici mám celé mramorované. A to mám na sobě pyžamo, chlupatý župan, deku, tlusté ponožky a teplé bačkory (Jak vidíte, tak já jsem na důchod připravená :-D!). A topení mám na plné pecky. Asi si dojdu pro šálu a kulicha. Prozíravě jsem si je vzala sebou, protože jsem si říkala, že se budou asi dost hodit. Budiž mi omluvou, že tenhle vzhled ala nabalený šmoula (vykukující časti těla mi lehce modrají, no) praktikuju v zimě nejen doma ale všude a především už dlouhé roky. 
Na chalupu pod Javořicí mám v zimě úplný zákaz jezdit (přestože je to tam v zimě fakt strašně krásný a jako z pohádky), protože bych tam umřela :-D! No vlastně to není moc vtipný, protože je to bohužel naprostá pravda :-D! Mrznu už jen z těch fotek... 
Jo a lyžovat v zimě taky nemůžu, protože vzhledem k mému všeobecnému sportovnímu nadání, bych sebou zaručeně někde okamžitě velmi šikovně flákla a do 10 minut bych byla totálně tuhá. (A bohužel fakt nejsem Xena, abych zamrzla na roky v kusu ledu a pak rozmrzla a šla znovu zachraňovat svět :-D! Tenhle nápad mě v dětství fakt nadchnul, ale ono to prý v reálném světě příliš nefunguje. Třeba časem.) 
No, moc toho se mnou v zimě zrovna nenaděláte... Ale zase jsem naprosto ideální osobou pro udržování ohně, vaření teplých nápojů a neustálé pečení. V zimě peču fakt strašně ráda. Asi proto, že se můžu minimálně hodinu hřát u trouby a sporáku :-D! Jooo, to bych mohla dělat úplně celý den! Navíc mám hroznou chuť na všechny hřejivé suroviny. Nejrůznější koření (skořice, perníkové koření nebo mixed spice vedou), chilli papričky, zázvor... Cokoliv, co dokáže rozproudit můj zatuhlý oběhový systém :-)! Když jsem pekla poslední dort do Kavárny Kočičí, přemýšlela jsem jaký upéct, aby "zahřál" po těle i po duši. Nakonec jsem na to kápla! Co si dáte, když jste zmrzlí až na kost? (Napadl vás grog nebo svařák, cooo? Vidím vám až na dno vaší černočerné duše, hříšníci :-D!!!) Čaj se zázvorem! A tak jsem upekla korpus se zázvorem (a hruškami, protože mi to přišlo jako geniální kombinace), udělala krém s čajem Earl Grey a celý dort ozdobila čajovým sirupem a kandovaným zázvorem (ten v zimě sem tam mlsám, ale samozřejmě jen proto, abych zabila bacily). Byl to trochu risk, ale výsledek nás naprosto nadchnul. Tenhle zimní dort musíte zkusit :-)! 


Hruškový dort se zázvorem a Earl Grey krémem 

Ingredience: 
3 vejce 
3/4 hrnku krupicového cukru 
3/4 kostky másla, rozpuštěného a zchladlého 
1 a 3/4 hrnku hladké mouky 
2 lžičky sušeného zázvoru (pokud chcete, aby mělo těsto ještě větší grády, nastrouhejte do něj čerstvý zázvor) 
1 lžička prášku do pečiva 
1 lžička jedlé sody 
špetka soli 
1 hrnek najemno strouhaných hrušek (zhruba 2 střední hrušky) 
1 - 2 lžičky citronové šťávy 

Krém:
1 smetana ke šlehání (o 250 ml) 
1 sáček čaje Earl Grey 
2 balení mascarpone (dohromady 500 g) 
1 balení krémového sýra (125 g) 
moučkový cukr podle chuti 
špetka mletého zázvoru (nemusí být)

Sirup:
250 ml vody 
85 g cukru 
1 sáček čaje Earl Grey 
špetka zázvoru 

Na ozdobu:
kandovaný zázvor

Postup: 
1) Nejdříve připravte Earl Grey šlehačku. Vlijte šlehačku do rendlíku, ponořte do ní sáček a přiveďte k varu. Vařte pár (2-3) minut, pak stáhněte z plotny, sáček vyhoďte a nechte šlehačku vychladnout. Potom jí dejte vychladit do ledničky. Alespoň na hodinu až dvě (když si jí ale uděláte den předem, vůbec to nebude vadit). 

2) Poté připravte korpus. Troubu vyhřejte na 180°C. Rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Vyložte dno i boky formy - vymažte je trochou másla a kolem dokola přilepte pruh papíru a lehce přitlačte. Vejce vyšlehejte s cukrem a máslem do nadýchané pěny. Mouku, zázvor, prášek do pečiva, sodu a sůl přesejte přes jemné sítko. Hrušky smíchejte ihned po nastrouhání s citronovou šťávou. Moučnou směs a hrušky přidávejte po částech do těsta a zašlehejte na malé otáčky. 

3) Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct. Pečte 20 minut odkryté a 15 - 20 minut zakryté alobalem nebo archem pečícího papíru. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud jí vytáhnete suchou, je hotovo. Korpus nechte vychladnout ve formě. 

4) Na krém nejdříve prošlehejte mascarpone s krémovým sýrem a poté za neustálého šlehání pomaličku přilévejte čajem ochucenou smetanu. Vyšlehejte do nadýchaného krému. Bude to trvat jenom chviličku, pozor ať krém nepřešleháte. Nakonec doslaďte moučkovým cukrem. Pokud chcete krému dodat říz, můžete přidat špetku mletého zázvoru. 

5) Pokud je to potřeba, korpus nejdříve seřízněte do roviny a poté ho jednou vodorovně prokrojte. Spodní část korpusu potřete polovinou krému, přiklopte vrchním dílem a celý dort potřete druhou polovinou krému a dokonale uhlaďte. Dejte dort alespoň na hodinu do ledničky (nebo na minutu do toho příšerného mrazu na balkon - no nic, to byl vtip :-D). 

6) Když se dort už hodinu chladí, nalijte do rendlíku vodu, přisypte cukr a špetku zázvoru a přidejte sáček čaje. Přiveďte k varu a na středním plameni vařte do zhoustnutí. Pozor, nezapomeňte ze sirupu po pár minutách vyndat pytlík s čajem. Řiďte se barvou a vůní, když je voda hezky zbarvená a voní jako hrneček čaje, můžete pytlík vyndat. Když má sirup krásně sirupovitou konzistenci, sundejte rendlík z plotny, nechte lehce zchladnout (pozor, nesmí být vařící, ale ani zatuhnout!) a poté jím ozdobte vychlazený dort. Přidejte na kousky nakrájený kandovaný zázvor a dort je hotový ;-)! 






Na co máte v zimě největší chuť vy? Máte nějaké "zahřívací" favority? 

Mějte se moc krásně, 
vaše věčně polozmrzlá M. :-*

2 komentáře:

  1. Já jsem ještě včera stavěla sněhuláka a dneska přišla obleva, skoro roztál. Jinak ten dortík vypadá nádherně :)
    Meet My Lovely World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty teplotní výkyvy jsou hrozný! Chudák sněhulák :-(!
      Moc děkuju :-)!
      M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye