Kimchi ramen ve stylu Bone Daddies

Na úvod bych ráda uvedla, že jsem neumřela, ani neležím v kómatu v Motole, pokud jste tak usoudili z naprosté absence příspěvků od mé osoby na tomto blogu. Listopadové události způsobily, že jsem na přechodnou dobu zpět u mé drahé maminky, která má bohužel nejhorší troubu světa. Pamatujete na ty panelákové plynové trouby, které se zapalují stylem - otevři, pusť plyn, hoď tam sirku a rychle uteč? Tak to je ona. Cokoliv do ní dám vyleze buď jako škvarek, nebo aspoň dost nevzhledně vyhlížející. A to je dost demotivující a proto vlastně nic nepeču... Nicméně sporák funguje bez chyby a tak jsem se rozhodla, že než se situace zlepší, budu vás postě zásobovat recepty, které nevyžadují žádné pečení. Toliko k vysvětlení mé nepřítomnosti a teď už pojďme na to.

 
 
K tomuhle receptu mě inspirovala má poslední návštěva Londýna, kde jsem byla 3 dny a dvakrát jsem prostě musela zajít na ramen do Bone Daddies (o tom, co ramen je a co je Bone Daddies si můžete přečíst v minulém příspěvku zde). A jelikož každá návštěva prohlubuje moji závislost a tady u nás prostě takový ramen nikde nemají, jala jsem se pátrat po receptu. A k mé nesmírné radosti jsem našla originální recept přímo od zakladatele Bone Daddies - Rosse Shonhana (dříve šéfkuchaře v Zumě a Nobu). Je to sice na jejich Tantanmen ramen, nicméně já použila základ (ať jsem se snažila sebevíc, sama jsem nepřišla na to jak to dělají) a zbytek jsem doplnila o ingredience mého nejoblíbenějšího Kimchi ramenu, který si dávám pokaždé. 

Originální Rossův recept najdete zde, moje kimchi verze následuje níže. Musím ovšem bohužel konstatovat, že pro našince není příprava ramenu nic levného. Za celý nákup (ale včetně obřích misek, které prostě potřebujete) jsem dala okolo 1000,-. Nicméně nějaké suroviny mi zbyly i na příště a taky věřím, že je to o tom vychytat kam pro co zajít. Což je druhá nepříjemná záležitost - bohužel mám ozkoušeno, že vždycky, když něco sháním, tak to nemají (to se vám tedy v Londýně nestane) a tak jsem si připadala jak Babica - když nemáte jarní cibulku, dejte tam mangold.....

Co budete potřebovat na 2 porce:

Vejce
  • 2 vejce
  • 100ml sojové omáčky
  • 100ml vody
  • 5g cukru

Bambus
  • 100g nakládaného bambusu - nudličky (SHINfood, ale mají i jinde)
  • 50ml sojové omáčky
  • 5g cukru

Polévkový základ
  • 100g sezamových semínek, které opražíte (bio potraviny)
  • 75ml sojové omáčky
  • 50g cukru
  • 50g chilli oleje (SHINfood)
  • 20g zázvoru
  • 125g tahini - sezamové pasty (Tesco)

Dále
  • 700ml vývaru - může být kuřecí domácí, já koupila nějaký instantní rybí v SHINfood
  • Kimchi - podle chuti, opět jsem koupila v SHINfood, menší balení za cca 75,-
  • Jarní cibulku (tu jsem bohužel nesehnala, tak jsem ji chtěla nahradit pak choi, jenže to taky neměli a tak jsem popadla baby mangold, jako poslední záchranu)
  • Čerstvé krevety (nebo i mražené, jenom je předtím nechte rozmrazit a chvilku je restujte, aby pustily vodu) - množství záleží na vás, v restauraci
  • 1 hrnek hladké mouky na obalení (pokud náhodou máte doma pravou tempura směs, tak určitě použijte tu)
  • 1 vejce
  • 1 hrnek ledové vody
  • Nudle - já použila soba, jelikož ramen nudle jsem nikde neobjevila (opět SHINfood, ale viděla jsem je i v Tescu)
  • 1 Předvařenou kukuřici (Tesco)

Postup:

1) Vejce ponořte do vroucí vody a vařte přesně 6 minut. Poté dejte do dřezu a pusťte na ně studenou vodu, aby se zastavil proces vaření. Když jsou studená, oloupejte je. V menší misce smíchejte sojovku s vodou a cukrem a vejce dejte marinovat - alespoň na 3 hodiny, nebo přes noc.

2) Bambus dejte na pánev a restujte 3 minuty, potom zalijte sojovkou, posypte cukrem a restujte dokud se tekutina neodpaří. Uložte stranou.

3) Do food processoru nebo mixéru dejte všechny suroviny na polévkový základ a mixujte na nejvyšší stupeň, dokud se vše nespojí v hladkou pastu.

4) Kukuřici ogrilujte na pánvi a potom seřízněte to žluté od kmenu.

5) Krevety obalte v těstíčku z mouky, vejce a vody a osmažte ve vyšší vrstvě oleje.

6) Ohřejte vývar a přidejte do něj polovinu polévkového základu a šlehejte (klidně ručně) dokud se oboje nespojí v krémovou tekutinu. VAROVÁNÍ - pokud nemáte moc rádi ostré, přidávejte základ pomalu po lžičkách a ochutnávejte. Má to dost říz :) 

7) Nakrájejte si jarní cibulku na tenoučká kolečka, uvařte nudle podle návodu, vejce vyjměte z marinády, rozpulte na 2 poloviny a teď už můžete skládat.

8) Doprostřed misky dejte porci nudlí, zalijte vývarem (1 porce 350 ml), přidejte kimchi podle chuti (taky je ostré, tak pozor), bambus, jarní cibulku, krevety, kukuřici a navrch rozpůlené vejce.

9) Servírujte s čínskými hůlkami a velkou hlubokou lžící.
 
 
 
A tady přidávám pár fotek z Londýna :)
 
Odbočka z Carnaby street

Bryndák není úplně tradiční módní doplněk, nicméně v kombinaci já - polívka se dokonale osvědčil

Na víno není nikdy brzo
 
 
Vyzkoušela jsem také Spicy miso ramen, ale holt kimchi je kimchi
 
O ulici dál od Bone Daddies je tahle úžasná čokoládovna - perfektní místo na dezert :)
 
 
Brownie bite - čokoholikovo nebe v hubě
 
Festival světel Lumiere London
 
 
Máte oblíbený recept na ramen, nebo jste se rozhodli vyzkoušet ten můj? Napište nám, budeme moc rády ;)
 
 
Mějte se krásně,
Vaše T.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye