Sezamový dort se sezamovým griliášem

Dobré odpoledne :-)!

Minule jsem se tu tak hezky vypsala ze svých svatebních "problémů" a fakt dost se mi ulevilo. Jenže! Jednu věc prostě nemůžu dostat z hlavy... Tu jednu jedinou věc, ze které mám opravdu strach. Dokonce spíš hrůzu hrůzoucí. Svatební fotky! (Možná proto podvědomě bojkotuju výběr fotografa :-D!) Nejde ani tak o to, že udělat JEDNU jedinou fotku, na které nemám zavřené oči a mám alespoň částečně příčetný výraz, zabere přibližně 5 hodin (ta svatba se nám dost protáhne). Jde hlavně a především o to, že mám groteskně obří hlavu. Moje hlava by se svou velikostí hodila zhruba k dvoumetrovému tělu, které, přiznejme si, nemám na skladě. Teda, ne že bych o něj stála, že jo, už takhle jsem v pubertě zažívala peklo a to nejsem žádná extrémní žirafa... Raději bych normálně velkou hlavu! Děkuji pěkně. 
Jeden příklad za všechny. Zachtělo se mi nového klobouku. Šmejdila jsem po obchodech a pak v HM se to stalo! Byl tam ON! Krásný, tmavě červený, s širší krempou a černou stuhou... Prostě nádhera! Klobouk mých snů... Přesně takový jsem sháněla poslední 4 roky. Hledajíc největší velikost, probrala jsem štůsek klobouků naskládaných na sobě. L. "Prosím, prosím, ať mi je, prosííííííím," odříkala jsem svou obvyklou motlitbičku. Samozřejmě, že nebyl. Zůstal mi, potvora, sedět na vrcholku hlavy, následkem čehož jsem vypadala jako příslušník kanadské jízdní (no dobře, tak spíš jako Pharrell, pokud to chcete vědět). Jenže to úplně nebyl look, o který bych usilovala. Zklamaně jsem ho odložila a odhodlala jsem se k činu. Zastavila jsem slečnu prodavačku... "Prosím vás, nemáte tohle ve velikosti XL?" "Hahahahahahaaaaaaaaaaa," nedokázala zachovat dekorum. Pak se vzpamatovala a povídá, "Pardon, ehm, to se probůh ani nevyrábí, kdo by to taky nosil?!" Hned na to podrobila můj vlasatý meloun zkoumavé prohlídce a pak s drobným škodobolibým úšklebkem odkráčela (asi týrat jiného velkohlavého nešťastníka). 
Nový klobouk tedy nemám. Musím si vystačit s tím starým černým, který jsem jako zázrakem sehnala před lety v M&S, kde mi bohužel od té doby taky žádný neseděl. Když tenhle archivní kousek z legrace nasadí můj milý ženich, zapadne do něj až po nos. Jo. Už chápete? Víte, jak budou ty svatební fotky vypadat? Víte to?!!! Protože já jo :-D! A nebude to pěkný :-D!
Člověk by čekal, že když už má hlavu velikosti Popelčiny dýně, bude tam aspoň víc místa na myšlenky a vědomosti. Tůdle nůdle! Ba naopak. Každý můj myšlenkový proces probíhá následovně... Vymyslím (bezesporu :-D) naprosto geniální věc, ta se v tom rozsáhlém prázdném prostoru toulá a bloudí a než najde cestu zpět, uplyne tak minimálně půl roku a pak bum! Najednou se zase zjeví! To je přesně případ tohohle dortu! Černý sezam jsem koupila tak před 8 měsíci (ještě, že byl zavakuovaný a má záruční dobu do 2017 :-D) s myšlenkou, že musím udělat sezamový dort. S nadšením jsem si ho přinesla domů a pak... pak se ta myšlenka prostě zatoulala v širých lánech mé obří hlavy. No a když jsem jela ve čtvrtek z práce a přemýšlela o tom, jaký dort upeču do Kavárny Kočičí tenhle týden, najednou mě to osvítilo! No jasně, že sezamový! Dokonce jsem i věděla, kam se obrátit o rady a typy - sezamovou pastu jsem našla u Little Epicurean a sezamový griliáš zase u Cupcake Jemmy. Tenhle dort je fakt boží! Tak jsem se do té neobvyklé chuti zamilovala, že jsem ho ani nechtěla odnést :-D!


Sezamový dort se sezamovým griliášem

Ingredience:
3/4 kostky másla, změklého
1 hrnek krupicového cukru
2 velká vejce, o pokojové teplotě
1 lžička vanilkové pasty (nebo semínka z 1 vanilkového lusku)
1/2 dávky sezamové pasty
1 vrchovatý hrnek hladké mouky
3 lžíce mletého černého sezamu nebo sezamové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 špetka soli
1 hrnek podmáslí

Sezamová pasta:
1/2 hrnku černého sezamu
2 vrchovaté lžíce medu
2 vrchovaté lžíce zlatého sirupu (nebo dalšího medu)

Krém:
2 balení mascarpone (dohromady 500 g)
1 balení krémového sýra (125 g)
1 smetana ke šlehání (250 ml)
1/2 dávky sezamové pasty
2 lžíce moučkového cukru

Griliáš:
1 lžíce rostlinného oleje
110 g krupicového cukru
2 lžíce vody
1/2 lžíce másla
1 - 2 lžíce černého sezamu

Světlý krém na ozdobu:
1 balení krémového sýra
2 lžíčky moučkového cukru

Postup:
1) Nejdříve připravte sezamový griliáš. Pozor, karamel je jednou z věcí, která vás v kuchyni může nejvíc popálit! Menší plech a silikonovou stěrku si pomažte olejem. Cukr nasypte do rendlíku se silným dnem a zalijte vodou. Při nízké teplotě ohřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Sem tam hrncem zakružte. Když je cukr rozpuštěný, zvyšte teplotu na střední stupeň a zahřívejte, až začne cukr bublat a karamelizovat. Nechte probublávat tak 5 minut, nebo dokud nezíská světle jantarovou barvu. Nemíchejte! Když je karamel hotový, sundejte ho z plotny a vmíchejte připravenou stěrkou máslo. Pozor, bude to maličko prskat, ale nelekejte se a míchejte, dokud nebude karamel krásně krémový. Vsypte sezam, promíchejte a rychle nalijte na plech. Uhlaďte a nechte vystydnout. Poté nalámejte na střepy.

2) Jako druhou připravte sezamovou pastu. Sezam vsypte do food processoru (nebo mixéru, sekáčku) a mixujte, dokud z něj nebude hrubší prach. Poté přidejte med a sirup a promixujte. 

3) Troubu vyhřejte na 180°C. (Moc často to nezmiňuji, ale dorty peču vždy na střední příčce a na horní i spodní ohřev.) Rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Vyložte i boky formy - vymažte je trochou másla a kolem dokola vyložte pruhem papíru a lehce přitlačte. 

4) Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovou pastou do pěny a poté po jednom zašlehejte i vejce. Nakonec vešlehejte i sezamovou pastu. Nezapomeňte sem tam přerušit šlehání a stěrkou setřít i stěny mísy robotu, aby tam nezůstaly usazené nerozmíchané složky těsta. Mouku, prášek do pečiva a sodu prosejte přes jemné síto a smíchejte se solí a sezamem. Do těsta nakonec po částech zašlehejte moučnou směs a podmáslí. 

5) Vlijte těsto do formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte přibližně 40 minut (20 minut odkryté a 20 minut pro jistotu přikryté alobalem, aby se povrch nespálil). Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím špejle. Pokud jí vytáhnete suchou, máte upečeno. Nechte vychladnout ve formě. 

6) Mascarpone vyšlehejte s krémovým sýrem, sezamovou pastou a moučkovým cukrem a poté za stálého míchání na malé otáčky přilévejte smetanu ke šlehání. Ochutnejte krém, a pokud vám přijde málo sladký, doslaďte ho dalším moučkovým cukrem. 

7) Pokud chcete povrch dortu ozdobit bílým krémem, rozmíchejte krémový sýr s moučkovým cukrem a naplňte krém do zdobícího sáčku s maličkým kulatým otvorem. 

8) Vyndejte dort z formy, jednou ho vodorovně prokrojte (můžete i seříznout vršek do roviny, pokud je třeba) a začněte skládat. Nejdříve spodní díl těsta, pak vrstva sezamového krému (1/2 - 2/3 připravené dávky), následuje vrchní vrstva těsta a nakonec potření celého dortu zbytkem krému. Dort můžete ozdobit připraveným bílým krémem a především střepy a úlomky sezamového griliáše. 







Mějte se moc krásně,
vaše M.

10 komentářů:

  1. Dortíky máte opravdu vymazlené a líbí se mi ty netradiční nápady :) Btw. ohledně těch svatebních fotek bych si nedělala takové starosti. Musím kupodivu říct, že pro nás samotné focení bylo mnohem jednodušší a zábavnější než bychom kdy čekali (a to musím říct, že focení také nemám ráda). Jde o to si vybrat šikovného fotografa, který nejenže umí udělat krásné záběry, ale bude vám lidsky blízký a focení tak bude jednodušší než si dokážete představit. Mě to nakonec fakt docela bavilo :)
    flavoursofamellia.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :-)! Za obojí! Snad se nám podaří získat nějakého fajn fotografa, který to s námi bude "umět"... Věříš, že pak v den D si to užijeme, ale vítr z toho teda mám :-D...
      Ale ještě jednou díky za podporu :-*!
      M.

      Vymazat
  2. S výběrem svatebního fotografa bych neotálela. Šikovnej fotograf nafotí dobře i průměrně šerednou nevěstu (jakože si dle fotek třeba v Gurmetu opravdu nemyslím, že bys byla ošklivá:o)). Ti dobří to umí, ale bývají i na rok dopředu zarezervovaní:o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za popíchnutí, dnes jsem to konečně začala řešit, protože fakt není čas ztrácet čas :-)! Snad budeme mít štěstí a přesvědčíme naší vysněnou fotografku... Když ne, tak budu teprve podléhat panice a rvát si vlasy :-D!
      Ale fakt moc děkuju za podporu a vůbec <3,
      M.

      Vymazat
    2. Docela by mě zajímalo, kdo je vaše vysněná fotografka:o) Svatební fotografy sleduju, tak proto:o)
      A za podporu netřeba děkovat, jsem majitelka velké hlavy a vím, co to obnáší. A taky velkých rukou a chlapských nohou... Udělat ze sebe křehkou lepou děvu je pak práce dvojnásobná:o)

      Vymazat
    3. No, naše vysněná fotografka není svatební :-)! Ale je to naše kamarádka, co krásně fotí všechno, ale taky je extrémně vytížená. Uvidíme, jestli bude mít čas na výlet do lesů :-). Jinak ze svatebních fotografů totálně miluju slovenské Peter and Veronika, znáš? Ty jsou megadobrý.
      Jo, tak to jsme ze stejného kmene :-D! Někdy je to práce spíš nemožná :-D! "Ooo, máte tyhle střevíčky pro vílu taky ve 41?" Haha :-D...

      Vymazat
    4. Tak kamarádku by nemělo být tak těžký přemluvit, jen teda aby měla volný termín:o) Petera a Veroniku jsem neznala, koukla jsem a super:o)
      jj, střevíčky v 41 a ještě aby byly široký:o) Když jsem sháněla taneční střevíce (chodili jsme s mužem do tanečních pro dospělý a já to chtěla brát velmi vážně), tak ze mě byla paní nešťastná, všechno mi bylo úzký. Trackový boty kupuju zásadně pánský, tam to naštěstí nevadí, že mám sloní nožku:o)

      Vymazat
    5. No nakonec se ukázalo, že bohužel volno nemá (dost jsem se toho bála a bohužel se to potvrdilo). No takže teď teprve začíná adrenalin :-D! Jestli máš nějaké typy, tak budu moc moc ráda, zkusím i Petera a Veroniku, ale mám dojem, že to je jako honit bílou velrybu :-X! Případně moc díky :-)!
      Jo, tak ten boj s botama naprosto chápu :-D! Život je boj :-D!

      Vymazat
    6. Nás (před už skoro 6 lety) fotila Zuzana Scharf, ale ta bude mít asi plno a navíc má si trochu jinej typ fotek, než se Ti líbí (vzhledem k Peterovi a Veronice). Mně osobně se ještě líbí Štěpán Mikuda, Petr Wagenknecht a před nedávnem jsem zaregistrovala i Jana Hromádko - janhromadko.com a jeho styl mi přijde nejpodobnější té slovenské dvojce, cos zmiňovala.

      No hodně štěstí a drží pěsti, ať to vyjde podle představ a nikdo moc neprudí:o)

      Vymazat
    7. Moc děkuju za všechna doporučení, jdu hned sondovat :-)!
      I za podporu jsem moc vděčná <3! Prostě díky,
      Měj se moc hezky, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye