Skořicový dort s jablkovou náplní

Dobrý večer :-)!

Tak jo, je to oficiální... Bohužel musím poraženecky přiznat, že jsem nejhorší nevěsta na světě. Možná dokonce i v historii celého lidstva! No fakt! No dobře, tak asi ne v celé historii, nebudu si zase přespříliš fandit... Že bych byla v něčem nejlepší, ehm teda vlastně nejhorší, je dost nepravděpodobné... No nic :-D! 

(Vlastně jedno světové prvenství nejspíš držím - myslím, že jsem první a jediný člověk, který kdy jedl růžičkovou kapustu z krabičky v dálkovém autobusu... Jo! A jsem na to náležitě hrdá :-D!)

Ale abychom se vrátili k mému neodpustitelnému svatebnímu provinění... Poslední dobou se v mém okolí začali množit tyto otázky (vzhledem k postupujícímu času a délce našeho zasnoubení nejspíš zcela právem):

  • Už máte termín svatby? 
  • Už máte zamluvené místo? 
  • Máte svědky? 
  • Kdo vás bude oddávat? 
  • Do jaké barvy budete ladit? 
  • Máte nějaké téma? 
  • Kolik lidí pozvete? 
  • Kam je uložíte? 
  • Jak je dopravíte domů, pokud tam nebudou spát? 
  • Kdo se bude starat o jídlo? A máte menu? 
  • Kdo se bude starat o pití? 
  • Kdo se bude starat o dezerty? A máte vymyšlený sladký bar? 
  • Kdo se bude starat o hudbu? 
  • Už máte fotografa? 
  • Už máte kameramana? 
  • Máš vybrané šaty? 
  • Budeš ladit družičky do nějaké barvy? 
  • Jakou chceš kytici a květinové dekorace? 
  • Už máte navržené pozvánky a oznámení? 
  • Už máte svatební wishlist nebo chcete peníze? 
  • Budeš mít rozlučku? 
  • Kam pojedete na svatební cestu? 
  • A CO DĚTI :-D? 

Jo... Hmmm... To je až dost otázek, co? Taky vás polévá studený pot jako mě :-D?
Odpověď je na většinu těchto dotazů bohužel shodná! "Hmmm, nooo, jááá, víš, teda, ono je docela dost času, takže, eeeeee, vlastně ani ne, teda ne, že bych nechtěla, ale víš, ono teda, aaaa..." 
Je to tak, kromě 3 otázek, na které můžu okamžitě odpovědět stoprocentní a nezpochybnitelné ANO (vidíte, aspoň trénuju ANO, když už nic jiného :-D), se zbytek dá shrnout jednoduše pod "xy#v@@<$ß??!"! Pro jistotu vám to přeložím, kdybyste nemluvily zoufalou nevěstštinou - přibližně to znamená tohle "Pomoooc, já vlastně přesně NEVÍM, ve skutečnosti nemám úplně konkrétní představu, spíš totálně netuším, nemám ani té nejmenší potuchy!" :-D... Pokud ze mě tedy dřív než "xy#v@@<$ß??!" nevypadne zmatené "Cože to, prosím?", což mě samozřejmě okamžitě prozradí a moje neskutečná nevědomost (= laxnost :-D) vyjde najevo... Nápadů mám spoustu, to zase ano, ale kdybychom je všechny nacpali do jediného dne, nejspíš by z toho byla dost cirkusová záležitost (jak se říká u nás doma, neskutečná hatlapatlamina :-D). 
Nechápejte mě špatně! Já se na ten den neskutečně těším! Vlastně se ho nemůžu dočkat! Vezmu si muže svých snů. To je víc, než jsem si kdy přála... Víc, než o čem jsem snila... Vlastně je to úplně ze všeho nejvíc! Ale všechny detaily onoho dne jsou zatím totálně zamlžené. 
Máme jen jeden druhého (<3), místo, datum a svědky. Zbytek vyřešíme v dohledné době! Slibuju (hlavně sama sobě :-D)!
Jedna z věcí, o které přemýšlím nejčastěji, je svatební dort a potažmo sladký bar! Jsem samé překvapení, co :-D? Taky jste to nečekali? Budeme muset mít odhadem asi tak 20 dortů a 200 druhů drobných zákusků... Každý týden totiž něco upeču, a pak jsem na beton přesvědčená, že zrovna tohle musím na svatbě mít. Tentokrát to byl ultraskořicový dort s jablky. Já miluju skořici! Bože! Už jen, když o tom píšu, se mi sbíhají sliny. Skořice je totiž v těstě, krému, jablečné náplni i karamelu. A ne, nepřijde mi to moc a pokud ochutnáte, tak mi dáte za pravdu :-D! No, teď mě napadá, že to nemůžu své svědkyni T. udělat... Ona se na svatební dort dost těší a skořici zrovna nemusí, takže zlatým hřebem sladkého baru bude zřejmě jiný krasavec, ale nějakou miniaturku pro sebe si tam možná propašuju ;-)! Teda jasně, ještě pár měsíců zbývá a upeču toho ještě dlouhý zástup a moje dilema bude o to větší, ale to vás naštěstí vůbec nemusí trápit. Vy si prostě upečte tenhle skořicový zázrak hned teď! 


Skořicový dort s jablkovou náplní

Ingredience:
160 g másla
3 velká vejce
1 vrchovatý hrnek třtinového cukru
2 sáčky vanilkového cukru (s pravou vanilkou)
1 a 1/4 hrnku hladké mouky
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1 a 1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
3 lžičky skořice
200 g řeckého jogurtu

Jablková náplň:
4 oloupaná jablka
2 - 3 hrnky vody
1 lžíce skořice
1 sáček vanilkového pudinku (nebo 40 g kukuřičného škrobu)
1/2 - 1 hrnku krupicového cukru
3 plátky želatiny

Krém:
500 g mascarpone
125 g krémového sýra
200 g smetany ke šlehání
2 lžičky skořice
3 lžíce javorového sirupu 
moučkový cukr na doslazení

Karamel:
25 g krupicového cukru
50 ml smetany ke šlehání
špetka skořice

Postup:
1) Troubu předehřejte na 180°C a velkou dortovou formu (o průměru 26 cm) vyložte papírem na pečení. Nezapomeňte vyložit nejen dno ale i boční strany formy - vymažte je máslem a pruh papíru dobře přitiskněte po obvodu. 

2) Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Vejce vyšlehejte s krupicovým a vanilkovým cukrem do nadýchané pěny. Do té následně zašlehejte rozpuštěné máslo. Mouku, kypřící prášek, sodu, sůl a skořici prosejte přes síto, abyste odstranili případné hrudky a důkladně zašlehejte do pěny ze žloutků, cukru a másla. Nakonec přišlehejte řecký jogurt. 

3) Těsto vlijte do formy, povrch uhlaďte stěrkou a pečte zhruba 45 - 50 minut. Po 25 minutách pečení bude možná nutné korpus přikrýt alobalem, aby se nespálil povrch. Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu dortu. Pokud je po vytažení suchá, máte upečeno! Nechte korpus vychladnout ve formě. Vychladlý korpus skrojte do roviny a jednou vodorovně prokrojte.

4) Oloupaná jablka nakrájejte na čtvrtiny a vykrojte středy a případné otlaky. Očištěné čtvrtiny jablek nakrájete na kostičky. Kostičky jablek vsypte do hrnce, zalijte vodou, přisypte skořici a 1/2 hrnku cukru. Vařte doměkka - bude to trvat 10 - 15 minut.

5) Plátky želatiny namočte na 5 minut do studené vody.

6) Pudinkový prášek rozmíchejte v trošce vody a vlijte k vroucím jablkům. Za stálého míchání vařte ještě 1 minutu a poté sundejte z plotny, vhoďte k jablkům nabobtnalé plátky želatiny a dobře promíchejte. Opatrně jablka ochutnejte (fakt foukejte, popálená pusa je dost nepříjemná záležitost, mluvím z vlastní zkušenosti :-D...) a pokud je potřeba, doslaďte je. 

7) Spodní část korpusu vraťte do umyté dortové formy. Boky formy znovu vyložte papírem na pečení, velmi vám to později usnadní práci a nebudete muset dort složitě odkrajovat. 

8) Na spodní část korpusu nalijte jablka, přikryjte vrchní částí a lehce přitlačte (opravdu lehce!). Dejte dort vychladit a ztuhnout. Postačí pár hodin, ale pokud ho můžete nechat chladit přes noc, bude to ideální situace. 

9) Mascarpone vyšlehejte s krémovým sýrem a a poté za stálého míchání na malé otáčky přilévejte smetanu ke šlehání a javorový sirup. Nakonec zašlehejte skořici. Ochutnejte krém a pokud vám přijde málo sladký, doslaďte ho moučkovým cukrem. 

10) Vyndejte dort z lednice, rozložte formu a sloupněte z dortu papír na pečení. Poté celý dort potřete krémem a uhlaďte. Zbytkem krému můžete naplnit cukrářský sáček s uzavřeným hvězdičkovým nástavcem a ozdobit vršek dortu. Dejte dort do lednice a připravte si karamel.

11) Smetanu v rendlíku přiveďte k varu. Cukr rozprostřete po menší pánvi, opatrně zahřejte a nechte zkaramelizovat. Když má cukr krásně zlatou barvu, přilijte k němu smetanu a míchejte, dokud nevznikne voňavý smetanový karamel. Přidejte špetku (či dvě) skořice a nechte lehce zchladnout. Ozdobte karamelem povrch dortu. 

12) Pokud nemáte čas péct dort, můžete z jablkové náplně, skořicového krému a skořicového karamelu připravit poháry. Při přípravě jablečné náplně vynechte plátky želatiny a ještě horkou jí rozdělte do pohárků a dejte vychladit. Ozdobte skořicovým krémem a karamelem. 






Držte mi palce, ať se svého stigmatu brzy zbavím ;-)!

Mějte se moc krásně,
vaše kajícná budoucí nevěsta M. :-*

6 komentářů:

  1. :-D chápu, taky jsem dostávala tyhle otázky :) nevím, kdy máte termín, ale mě pomohlo, že jsem si napsala seznam co všechno se musí a každý měsíc jsem zařídila něco..protože po pravdě jsem se sice strašně těšila, ale to zařizování a vymýšlení a ladění pro mě byla spíš pruda :) Osobní tip - na poslední chvíli se dá nechat skoro všechno, jen fotografa bych nepodceňovala ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za rady a podporu, udělám to nejspíš stejně! A na toho fotografa se vrhnu nejdřív! Já bych plánovala, ale nějak nestíhám a z toho se pak stává spíš maličko noční můra :-D... No ale jdu na seznam, ať vím!
      Moc díky, Martina

      Vymazat
  2. Taky vás moc dobře chápu :D Ale až se to rozjede, tak už vám to plánování půjde líp. Jestliže už máte místo na obřad a hostinu, můžete si pískat - to je hlavně v Praze a okolí šílený problém. A dort mimochodem vypadá nádherně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, hned se cítím maličko líp :-D! Fakt! Ten pocit marnosti byl hroznej :-D! My naštěstí budeme svatbovat na Vysočině, takže jsme se horečnému shánění v pražské lokalitě vyhnuli. Což by byl asi fakt daleko větší nářez... Ale stále toho zbývá vyřešit spousta...
      Moc děkuju :-)!
      Martina

      Vymazat
  3. Určite to nakoniec dopadne skvelo! Koláč vyzerá skvelo :) Kika - Blog for smile

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye