Kokosový dort s kardamomem a krémem z růžového grepu s kapkou růžové vody

Dobrý den přeji :-)!

Všimli jste si jedné zvláštní věci? Tak schválně, všimli? Nooo? 
Nebudu vás napínat... Ale je to nejtajnější tajemství, takže pššt, jasné? Nikomu ani slovo! 
Už skoro 3 měsíce (slovy TŘI CELÉ MĚSÍCE) jsem nepsala, že jsem nemocná! A to proto, že jsem nemocná nebyla! Fakt, přísahám! Od listopadu jsem neměla žádná antibiotika. Žádná! Ani jedna jediná! Hustý, co? Já jsem z toho totálně paf. Ale pšššt, nesmíme to zakřiknout a narušit tu ultrakřehkou rovnováhu. Můj imunitní systém má totiž uši jako rys... Takže budeme dělat jakoby nic. Pískejte si, rozejděte se, hlavně nenápadně. 
Neříkám, že jsem neměla rýmičku, že mě neškrábalo v krku nebo že mě nepotkaly nějaké ty nepříjemné zažívací obtíže. Jasně, že jo. To už by nebylo zvláštní, ale dooost divný a vlastně neuvěřitelný. Antibiotika se ovšem nekonala. Nebylo jich třeba! Což se pro mě v podstatě rovná největšímu (téměř životnímu) úspěchu a vítězství. Hurá, hurá, hurá (teď předvádím bujarý vítězný tanec, kdybyste to nevěděli)! Konečně se naše vzájemné skóre obrací. Jsme sice asi na 50:1 pro antibiotika, ale ta jednička pořád vypadá líp než nula, ne? 
Ještě na podzim se na mě stačilo jen ošklivě podívat a lup, už jsem měla angínu, zánět spojivek, zánět průdušek nebo zánět močových cest - nehodící se škrtněte. Teď se na mě můžete podle libosti mračit a, hahááá, já to ustojím! Ustojím všechno (teď samozřejmě kecám, takže mě neberte za slovo)! No dobře, jistě chápete, že nemyslím vás, protože nespokojené čtenáře nesu vážně hodně těžko. Ale hlavní myšlenku jste určitě pochytili ;-)! Prostě vítězství! Joooooooooo! 
Oslavíme to... dortem! Ale ne ledajakým dortem. Báječným dortem. A nebojte, mám velké předsevzetí nabourat dortovou monotematičnost poslední doby a trochu se zase rozšoupnout. Dala bych si něco kynutého, co vy na to? A taky něco odpalovaného. No prostě všechno bude :-D! Ale zpět k dortu. Na tenhle jsem fakt pyšná. Kokosové těsto se špetkou kardamomu a kapkou Malibu, lehoučce nahořklý krém z růžového grepu ovoněný růžovou vodou. Odnášela jsem ho vážně s těžkým srdcem. A mimochodem kombinaci kokosu a kardamomu musíte ochutnat. Já jsem jí naprosto posedlá... Když není v dortu, tak je aspoň v ranní kaši! Ale nebudeme si nic nalhávat, i když kaši miluju, tak dort je pořád dort ;-)! 


Kokosový dort se špetkou kardamomu a krémem z růžového grepu s kapkou růžové vody 

Ingredience: 
3/4 kostky změklého másla 
1 a 1/2 hrnku krupicového cukru 
4 vejce velikosti M 
1 a 1/2 hrnku hladké mouky 
1 hrnkem polohrubé mouky 
1 hrnek strouhaného kokosu 
1 sáček prášku do pečiva 
1 sáček jedlé sody 
1 špetka soli 
1/2 - 1 lžička kardamomu (lze vynechat) 
1 a 1/2 hrnku podmáslí 
2 lžíce kokosového likéru Malibu 

Krém:
šťáva z 1 a 1/2 grepu 
2 lžíce kukuřičného škrobu 
4 lžíce krupicového cukru 
1/2 kostky másla 
1/2 lžička růžové vody 
2 balení mascarpone (500 g) 
1 balení krémového sýra (125 g) 
1 a 1/2 krabičky smetany ke šlehání (375 ml) 
+ případně moučkový cukr na doslazení 

Na ozdobu:
3 lžíce kokosu 
1/2 lžíce moučkového cukru 
1/2 lžičky kardamomu 
cukrová srdíčka 

Postup: 
1) Malý fígl na začátek - máslo na korpus si vyndejte z ledničky předem. Doporučuji ráno, pokud se chystáte péct odpoledne, nebo večer, pokud plánujete pečení na ráno. Pokud zapomenete, což vám rozhodně nevyčítám, protože se mi to stává s železnou přesností při každém druhém pečení, můžete si k změknutí pomoct mikrovlnnou troubou - nízký výkon, krátký čas, případně zopakovat. 

2) Nejdříve připravte korpus. Troubu vyhřejte na 180°C. Rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Vyložte dno i boky formy - boky vymažte trochou másla a kolem dokola přilepte pruh papíru a lehce přitlačte. Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté zašlehejte změklé máslo. Oba druhy mouky, prášek do pečiva, sodu, sůl a kardamom přesejte přes jemné sítko a vmíchejte do směsi kokos. Moučno-kokosovou směs a podmáslí smíchané s Malibu přidávejte po částech do těsta a zašlehejte na malé otáčky. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct. Pečte 25 minut odkryté a 25 minut zakryté alobalem nebo archem pečícího papíru. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud jí vytáhnete suchou, je hotovo. Korpus nechte vychladnout ve formě. 

3) Přípravu krému zahajte uvařením grepového "pudinku". Do menšího rendlíku nalijte 2/3 grepové šťávy a přiveďte k varu. Ve zbylé třetině rozmíchejte kukuřičný škrob. Když šťáva začne vřít, oslaďte, přilijte zbytek šťávy se škrobem a za stálého míchání vařte 1 - 2 minuty. Poté rendlík odstavte z plotny a za stálého míchání nechte 2 minuty zchladnout. Poté vyměňte vařečku za šlehací metlu a zašlehejte po kouscích máslo. Vmíchejte růžovou vodu. Vznikne vám lesklý pudinkový krém. Nechte ho dokonale vychladnout. V zimních měsících ho klidně můžete dát vychladnout za okno. 

4) Po vychladnutí pudinkový krém prošlehejte a zašlehejte do něj mascarpone, krémový sýr a nakonec lehce vmíchejte ušlehanou smetanu. Pokud uznáte za vhodné, krém doslaďte moučkovým cukrem. 

5) Kokos smíchejte s cukrem a kardamomem a krátce (dozlatova) opražte na pánvi. Nechte vychladnout. 

6) Pokud je to potřeba, korpus nejdříve zakrojte do roviny a poté ho dvakrát vodorovně prokrojte. Krémem naplňte cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou. Spodní část korpusu ozdobte 1/3 krému, přiklopte dalším dílem korpusu, znovu ozdobte 1/3 krému, přiklopte vrchním dílem korpusu a ten nejdřív potřete polovinou zbylého krému a poté po obvodu ozdobte špičkami krému. Vršek dortu posypte praženým kokosem. Já přidala ještě cukrová srdíčka, protože jsem ho nesla do Kavárny Kočičí na Valentýna. Ale samozřejmě je můžete vynechat. 






Mějte se moc krásně, 
vaše zdravá-téměř-jako-řípa M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye