Piškotová roláda s kořeněnými malinami a vanilkovým krémem

Dobré odpoledne :-)!

Jak jste si užili Velikonoce?
Musím říct, že já jsem byla letos naprosto velikonočně mimo. Ne, nebojte, nebyla jsem ušetřena výprasku. Dostala jsem od nastávajícího vařečkou, protože to se prý musí, abych neuschla a tak. Kdo ovšem viděl moje ještěrčí lýtka po zimě (a on je viděl), ten má zcela jasno, že přišel dost s křížkem po funuse, tudíž to celé byl pouze akt čirého násilí, abyste věděli :-D! No ale jednou ročně asi může bít on mě, že jo? Haha :-D!
No takže alespoň jedna tradice byla dodržena. Ale zbytek? Škoda mluvit! 
Ani jediné nazdobené vajíčko! Ale dneska jsem stejně podlehla, po práci dala 4 vajíčka vařit a k večeři byla pomazánka. Moje oblíbená s červenou cibulkou, pažitkou, kyselou okurkou, Lučinou a medovou dijonskou horčicí. Mňam. Chutím neporučíš :-)!
Co jsem zvládla statečně a (skoro) bez slz v očích byla nepřítomnost beránka. Mám na něj sice ty nejlepší vzpomínky, kdy jsem ho jako malá důmyslně topila v kakau ještě 4 dny po Velikonocích, ale nějak zvlášť po něm neprahnu. 
Co je ovšem katastrofa globálního rozsahu - nebyl mazanec! N-e-b-y-l! Chápete to? Já ne... Ale tohle fakt nebylo zapřičiněno (jen) mou leností. Opravdu! V obchodě neměli kvasnice! Nebyl tam ani drobeček. Nic. Zírala jsem na provokativně prázdnou krabici. Dokonce jsem se i fest ohnula, abych prozkoumala onen dotyčný spodní regál (to křupání popravdě neznělo moc optimisticky, ale o mé nedostatečné pružnosti či dokonce věkově nepřiměřené ztuhlosti taktně pomlčíme), a zoufale štrachala všude kolem, což u mě není obvyklé. Jasně, určitě vás napadne, že jsem mohla péct se sušenými, že jo? Ano, to by nebyl problém. Ale to bych se nesměla lehce šokovaná z absence droždí vypotácet z obchodu a odebrat se směrem ku domovu :-D... Samozřejmě mi mozek sepnul asi po dvou krocích, ale odpor k další lidské interakci převážil (asociál hadr :-D). Každopádně dnes byla zásoba sušeného droždí na horší časy doplněna a myslím, že se až do konce světa nemusím bát, že by mi došlo :-D. 
Domů jsme tedy přišli bez kvasnic. Smutný to den. Konec mazanců v Zaječí noře? Neee, toho bohdá nebude, abych se vzdala svého voňavého velikonočního bochánku ;-)... Dlouho jsem dumala, na co jiného mám vlastně chuť. A pak mě osvítil nápad! Mám neodolatelnou chuť na roládu. Na nadýchané piškotové těsto se svěžím ovocem a voňavým vanilkovým krémem. Na dezert lehký jako pírko. To je hned několik pádných důvodů, proč se postavit k troubě, ne :-)? 


Piškotová roláda s kořeněnými malinami a vanilkovým krémem

Ingredience:
5 vajec - bílky a žloutky oddělené
špetka soli
125 g krupicového cukru
125 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva

Kořeněné maliny:
200 g malin
125 g vody
1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce krupicového cukru
muškátový oříšek
kardamom

Vanilkový krém:
250 g krémového sýra
250 g smetany ke šlehání
2 lžičky vanilkové pasty nebo semínka vyškrábnutá z 1/2 vanilkového lusku
moučkový cukr

Na ozdobení:
maliny

Postup:
1) Troubu vyhřejte na 180°C. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné síto a přimíchejte ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta ručně zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech pečlivě vyložený papírem na pečení. Pečte 8 - 10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, korpus je hotový. Mezitím namočte a pořádně vyždímejte čistou utěrku. Hotový korpus na ní vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte vychladnout.

2) Maliny dejte do rendlíku, zalijte je polovinou vody, zasypte cukrem a přiveďte k varu. Větší kousky ovoce rozmačkejte vidličkou. V druhé polovině vody rozmíchejte škrob a směs vlijte k vroucím malinám. Za neustálého míchání krátce povařte. Ochuťte muškátovým oříškem a kardamomem (stačí trošička, jsou hodně aromatické). Nechte vychladnout a dejte vychladit do ledničky. 

3) Krémový sýr rozmíchejte s vanilkovou pastou. Šlehačku vyšlehejte dotuha a smíchejte s krémovým sýrem. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti. Dejte krém vychladit. 

4) Rozviňte roládu a potřete jí nejdříve malinami a poté 2/3 krému. Vždy, když potíráte plát těsta na roládu, začněte od "středu", tedy části, kterou začnete rolovat (a budete tedy ve středu), směrem k okraji, ke kterému roládu rolujete. Vždy potírejte jen 2/3 - 3/4 plochy, okraj, ke kterému roládu rolujete nechte volný, při rolování se krém vždy trochu "pohrne" a dostane se tak i na nepotřenou část. Roládu znovu zaviňte, začistěte vytlačený krém a pevně jí zaviňte do potravinové fólie. Dejte na pár hodin vychladit do lednice. Zbytkem krému naplňte zdobící sáček s krátkými hustými zoubky a dejte také vychladit. 

5) Po vychlazení roládu osvoboďte z fólie, ozdobte jí zbylým krémem a čerstvými malinami. Můžete jí i poprášit moučkovým cukrem. 








Mějte se moc krásně a rolujte, co vám budou síly stačit,
vaše M. :-*

8 komentářů:

  1. Tak ta roláda vypadá úžasně, určitě jí musím brzo zkusit =) a taky je víc velikonoční, než byl můj beran. Já jsem letos vysomrovala od babičky formu, takže beran byl, ale v kombinaci čokoládovýho krému na srst a krvavě rudých brusinek místo očí vypadal, jako kdyby přišel rovnou z pekla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :-)!
      A děkuju i za smysl pro humor a pobavení, musím říct, že teď netoužím po ničem jiném, než pekelného beránka vidět :-D! A od rána mám úsměv od ucha k uchu :-)! Ale není třeba zoufat, mám pocit, že každý z nás někdy v kuchyni stvořil zplozence pekla :-D! Důležité je, že byl určitě výborný ;-)!
      M.

      Vymazat
  2. Vypadá naprosto dokonale, dneska se do ní snad pustím! :) Můžu se zeptat, jaký krémový sýr jste použila a kde jste u merlinových vousů sehnala mletý kardamom? Zklamal mě i M&S :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :-)! Budu držet palce, určitě dejte (Nebo dej, netykaly jsme si :-D?) vědět, jak se povedla :-)! Používám nejčastěji Philadelphii, ale mám ráda i Goldessu z Lidlu. Na mletý kardamom jsem dřív chodila do Diany - Světa oříšků (tam mají pytlíčky) a teď mám obří pixlu z Makra, takže myslím, že už do konce života další nebudu muset kupovat :-D!
      M.

      Vymazat
  3. Prosim na akom velkom plechu ste piekli cesto?nemam na to odhad :-) dakujem!
    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám plech 40x35 cm, s nízkým okrajem! Takový ten klasický, co býval ve starších troubách :-)!
      M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye