Piškotová roláda s kořeněnými malinami a vanilkovým krémem

Dobré odpoledne,

jak jste si užili Velikonoce :-)?
Musím říct, že já jsem byla letos naprosto velikonočně mimo. Ne, nebojte, nebyla jsem ušetřena výprasku. Dostala jsem od nastávajícího vařečkou, protože to se prý musí, abych neuschla a tak. Kdo ovšem viděl moje ještěrčí lýtka po zimě (a on je viděl), ten má zcela jasno, že přišel dost s křížkem po funuse, tudíž to celé byl pouze akt čirého násilí, abyste věděli :-D! No ale jednou ročně asi může bít on mě, že jo? Haha :-D!
No takže alespoň jedna tradice byla dodržena. Ale zbytek? Škoda mluvit! 
Ani jediné nazdobené vajíčko! Ale dneska jsem stejně podlehla, po práci dala 4 vajíčka vařit a k večeři byla pomazánka. Moje oblíbená s červenou cibulkou, pažitkou, kyselou okurkou, Lučinou a medovou dijonskou horčicí. Mňam. Chutím neporučíš :-)!
Co jsem zvládla statečně a (skoro) bez slz v očích byla nepřítomnost beránka. Mám na něj sice ty nejlepší vzpomínky, kdy jsem ho jako malá důmyslně topila v kakau ještě 4 dny po Velikonocích, ale nějak zvlášť po něm neprahnu. 
Co je ovšem katastrofa globálního rozsahu - nebyl mazanec! N-e-b-y-l! Chápete to? Já ne... Ale tohle fakt nebylo zapřičiněno (jen) mou leností. Fakt! V obchodě neměli kvasnice! Nebyl tam ani drobeček. Nic. Zírala jsem na provokativně prázdnou krabici. Dokonce jsem se i fest ohnula, abych prozkoumala onen dotyčný spodní regál (to křupání popravdě neznělo moc optimisticky, ale o mé nedostatečné pružnosti či dokonce věkově nepřiměřené ztuhlosti taktně pomlčíme), a zoufale štrachala všude kolem, což u mě není obvyklé. Jasně, určitě vás napadne, že jsem mohla péct se sušenými, že jo? Ano, to by nebyl problém. Ale to bych se nesměla lehce šokovaná z absence droždí vypotácet z obchodu a odebrat se směrem ku domovu :-D... Samozřejmě mi mozek sepnul asi po dvou krocích, ale odpor k další lidské interakci převážil (asociál hadr :-D). Každopádně dnes byla zásoba sušeného droždí na horší časy doplněna a myslím, že se až do konce světa nemusím bát, že by mi došlo :-D. 
Domů jsme tedy přišli bez kvasnic. Smutný to den. Konec mazanců v Zaječí noře? Neee, toho bohdá nebude, abych se vzdala svého voňavého velikonočního bochánku ;-)... Dlouho jsem dumala, na co jiného mám vlastně chuť. A pak mě osvítil nápad! Mám neodolatelnou chuť na roládu. Na nadýchané piškotové těsto se svěžím ovocem a voňavým vanilkovým krémem. Na dezert lehký jako pírko. To je hned několik pádných důvodů, proč se postavit k troubě, ne :-)? 


Piškotová roláda s kořeněnými malinami a vanilkovým krémem

Ingredience:
5 vajec - bílky a žloutky oddělené
špetka soli
125 g krupicového cukru
125 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva

200 g malin
125 g vody
1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce krupicového cukru
muškátový oříšek
kardamom

250 g krémového sýra
250 g smetany ke šlehání
2 lžičky vanilkové pasty
moučkový cukr

maliny

Postup:
Troubu vyhřejte na 180°C. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné sítko a přimíchejte ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta ručně zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech pečlivě vyložený papírem na pečení. Pečte 8 - 10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, korpus je hotový.
Mezitím namočte a pořádně vyždímejte čistou utěrku. Hotový korpus na ní vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte vychladnout.

Maliny dejte do rendlíku, zalijte je polovinou vody, zasypte cukrem a přiveďte k varu. Větší kousky ovoce rozmačkejte vidličkou. V druhé polovině vody rozmíchejte škrob a směs vlijte k vroucím malinám. Za neustálého míchání krátce povařte. Ochuťte muškátovým oříškem a kardamomem (stačí trošička, jsou hodně aromatické). Nechte vychladnout a dejte vychladit do ledničky. 

Krémový sýr rozmíchejte s vanilkovou pastou. Šlehačku vyšlehejte dotuha a smíchejte s krémovým sýrem. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti. Dejte krém vychladit. 

Rozviňte roládu a potřete jí nejdříve malinami a poté 2/3 krému. Vždy, když potíráte plát těsta na roládu, začněte od "středu", tedy části, kterou začnete rolovat (a budete tedy ve středu), směrem k okraji, ke kterému roládu rolujete. Vždy potírejte jen 2/3 - 3/4 plochy, okraj, ke kterému roládu rolujete nechte volný, při rolování se krém vždy trochu "pohrne" a dostane se tak i na nepotřenou část. Roládu znovu zaviňte, začistěte vytlačený krém a pevně jí zaviňte do potravinové fólie. Dejte na pár hodin vychladit do lednice. Zbytkem krému naplňte zdobící sáček s krátkými hustými zoubky a dejte také vychladit.  

Po vychlazení roládu osvoboďte z fólie, ozdobte jí zbylým krémem a čerstvými malinami. Můžete jí i poprášit moučkovým cukrem. 








Mějte se moc krásně a rolujte, co vám budou síly stačit,
Vaše M. :-*

8 komentářů:

  1. Tak ta roláda vypadá úžasně, určitě jí musím brzo zkusit =) a taky je víc velikonoční, než byl můj beran. Já jsem letos vysomrovala od babičky formu, takže beran byl, ale v kombinaci čokoládovýho krému na srst a krvavě rudých brusinek místo očí vypadal, jako kdyby přišel rovnou z pekla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :-)!
      A děkuju i za smysl pro humor a pobavení, musím říct, že teď netoužím po ničem jiném, než pekelného beránka vidět :-D! A od rána mám úsměv od ucha k uchu :-)! Ale není třeba zoufat, mám pocit, že každý z nás někdy v kuchyni stvořil zplozence pekla :-D! Důležité je, že byl určitě výborný ;-)!
      M.

      Vymazat
  2. Vypadá naprosto dokonale, dneska se do ní snad pustím! :) Můžu se zeptat, jaký krémový sýr jste použila a kde jste u merlinových vousů sehnala mletý kardamom? Zklamal mě i M&S :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :-)! Budu držet palce, určitě dejte (Nebo dej, netykaly jsme si :-D?) vědět, jak se povedla :-)! Používám nejčastěji Philadelphii, ale mám ráda i Goldessu z Lidlu. Na mletý kardamom jsem dřív chodila do Diany - Světa oříšků (tam mají pytlíčky) a teď mám obří pixlu z Makra, takže myslím, že už do konce života další nebudu muset kupovat :-D!
      M.

      Vymazat
  3. Prosim na akom velkom plechu ste piekli cesto?nemam na to odhad :-) dakujem!
    Andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám plech 40x35 cm, s nízkým okrajem! Takový ten klasický, co býval ve starších troubách :-)!
      M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye