Kokosová rýže se sezamem, malinami a karamelovou krustičkou

Dobré odpoledne,

taky se tolik těšíte na víkend? Já pro jistotu půjdu spát hned teď, aby už byla sobota :-D! Tenhle týden byl dozajista zajímavý. No, dejme tomu, víceméně... Říkejme tomu tak :-D!
Ovšem! Učinila jsem víc než šokující odhalení. Totiž, blog má jednu takovou záložku/funkci - Statistiky. Sem tam nakouknu, co je nového, protože jsem prostě opice zvědavá. Většinou to bývá klasika. Převaha publika z ČR (jsem paf) a SR, nějaké to Německo, Rusko, USA... Trochu mě zarazila ta Keňa tam, ale co já vím, že jo? Nějaká keňská hospodyňka si ráda přečte recept na dort v češtině. (Ne, dobře, vím, servery, něco, něco, bla, bla, bla.) To nechme plavat. Ani odkazující weby nejsou žádným překvapením - Google, Facebook, Blogerky, Food Blog roku. Ale teď to přijde! Úžas se dostavil po srolování na klíčová slova, která nejčastěji zadáváte do vyhledávače, abyste se na blog dostali. BUM!

Záhada číslo 1: Veganský dort
Tohle vlastně není až taková záhada. Za všechno může tenhle veganský čokoládový dort, který T. pekla pro jednu naší "čistě rostlinnou" kamarádku. Takže tu vítáme kamarády vegany :-)! Pokud hned neomdlíte z množství másla a vajec (a cholesterolu, jak si teď uvědomuju :-D), které tímhle blogem prošlo, budeme rády, když sem za námi přijdete častěji ;-)! My dvě sice veganky nejsme (množství šlehačky, které to potvrzuje, už by zaplnilo menší jezero), ale rozhodně všemožné veganské dobroty neodmítáme ani nezavrhujeme, ba naopak! Myslím, že dnešní recept a tuny cuketových špaget, které do sebe cpe T., o tom vypovídají své. Doufám, že si na kokosové rýži pochutnáte jako my :-)!

Záhada číslo 2: Balení se do deky, úchylka?
Ano, nešálí vás zrak! Je to tak... Druhou skupinou, která nám tu přibyla jsou úchylové. Očividně ti, kteří se víc než rádi balí do deky (Nebo ti, kteří si o úchylech zamotaných v dece rádi čtou). Bájo. Musím vás zklamat. Neee, že bych netrávila zabalená v dece hodně času. Prostě mám špatný oběhový systém, no. Eh, nebudem to víc rozebírat, jo :-D? Pro vás tu prostě nic nemáme. Sbohem. Zas nechci být nepřátelská, ale tak si aspoň zkuste najít lepší životní náplň... Třeba pečení nebo tak :-D! 

Ale zpět k receptu. Nápad na tuhle dobrotu se mi v hlavě zrodil už ve chvíli, kdy mi pod stromečkem přistála flambovací pistole (Díky T. :-*!). Realizace maličko uvázla na tom, že jsem neměla plyn ani maliny :-D! A protože jsem trochu línej zadek (a venku bylo od Vánoc dost hnusně, že jo...), vždycky, když jsem si vzpomněla, se mi nechtělo oblíkat a táhnout do obchodu. A taky maliny stály za houby a tak vůbec :-D. Situace se ale změnila minulý týden (ok, přiznám se, muž měl mé prokrastinace asi už plné zuby a donesl mi plyn i maliny) a tadááá, zde je výsledek :-)! Dobrou chuť!


Kokosová rýže se sezamem, malinami a karamelovou krustičkou

Ingredience (4 porce):

Malinové pyré:
200 g mražených malin
trocha vody
stévie (cukr, med nebo sirup) na doslazení

Kokosová rýže:
1 a 1/2 hrnku kulatozrnné rýže
1 a 1/2 hrnku vody
1 a 1/2 hrnku kokosového mléka
špetka soli
2 lžíce stévie (cukr, med nebo sirup)
2 lžíce černého sezamu
2 lžíce kokosového krému (nemusí být)
4 lžičky třtinového cukru

Na ozdobu:
maliny 

Postup:
1) Maliny dejte do rendlíku, trochu podlijte vodou, zakryjte pokličkou a lehce poduste. Rozmačkejte je vidličkou a doslaďte podle chuti (nemusíte vůbec). 

2) Rýži můžete večer předem namočit do vody. Zkrátí to dobu následného vaření, ale rozhodně to není nutné. Pokud jste rýži namočili, druhý den vodu slijte a rýži zalijte polovičním množstvím tekutiny než je v seznamu ingrediencí. Předem nenamočenou rýži zalijte vodou a kokosovým mlékem, přidejte špetku soli a stévii a přiveďte k varu. Za občasného míchání vařte doměkka a krémova. Pokud je třeba, přilijte ještě další vodu smíchanou s mlékem (v poměru 1:1). K hotové rýži přimíchejte sezam a pro extra krémovost případně i kokosový krém. 

3) Na dno skleniček rozdělte maliny a na ně navrstvěte rýži. Povrch rýže posypte třtinovým cukrem a pomoc flambovací pistole ho zkaramelizujte. Pokud nemáte flabovací pistoli, můžete cukr zkaramelizovat pod grilem v troubě, ale předem se ujistěte, že nádobky, které používáte žár vydrží. Nakonec ozdobte čerstvými malinami. 







Moc si užijte víkend,
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye