Čokoládový dort s krémem z bílé čokolády a zeleného čaje matcha

Dobré odpoledne :-)!

Být či nebýt, to je oč tu běží! Shakespeare mě úplně chápe. A já chápu jeho. Fakt! Akorát moje existenciální dilema leží v (trochu, ale jen úplně maliličko) odlišné rovině... Ale jinak je to úplně to samé. Teda téměř. Myslím. Hmmm.
Držíc v ruce přenosku s dortem (poněvadž na pravou lidskou lebku jsem sáhla naposledy na přednáškách anatomie a vlastně ani nemám potřebu to znovu opakovat, natož s ní nějak dlouze vykecávat :-D) si kladu jedinou palčivou otázku... Donést celý dort do kavárny nebo ho sežrat sama? TO je oč tu běží. (A prosím nezpochybňujte mou schopnost spořádat 12 porcí dortu na posezení, byli byste zklamáni :-D.) Víte, kolik to stojí přemáhání a energie? Každý krok směrem k autobusové zastávce je těžší a těžší. A to nejen proto, že takový dort se bez auta dost pronese a že mám díky tomu pravý biceps výrazně větší než levý, takže vypadám jako nesymetrický Pepek Námořník. Kdyby měl vlasy. A kdyby si liboval v ženském oblečení. A neměl fajfku. No nic. 
Dobře, tak jste mě nachytali na švestkách. Můj muž alias Přenašeč (přiznávám, přezdívku musím ještě poladit :-D) vypadá v tomto směru hůř a jeho ruce to odskákali o dost víc než moje. Nebudu lhát, dost blbě se teď na něj shání trička. Život je pes... Ale taky jsem párkrát (slovy asi tak dvakrát) nějaký ten dort nesla! Na mou duši, na psí uši. Abyste si jako nemysleli, že já jen všechny ty dorty upeču a pak se už jen válím... No jooo, tak válím, ale nechci, abyste to věděli :-D. Takže prosím dál dělejte, že nevíte, že jsem lenoch. A já budu dělat, že nevím, že to víte a děláte, že nevíte... Chápete. Chápete, že jo?
Při pečení tohohle dortu jsem se hluboce zamyslela, jak je to dlouho, kdy jsem naposledy měla kus dortu (a jestli by se v kavárně moc zlobili, kdybych jim ho donesla lehce ohlodaný). Jako opravdový kus dortu ve tvaru klínku na talířku s dezertní vidličkou... Prostě DORT. Ne drobky zkrojeného korpusu a zbyteček krému vycuclý z do bezvědomí vymačkaného cukrářského sáčku. No a došlo mi, že už to je... Fakt dlouho. Asi jako první-týden-v-listopadu dlouho! Eh? To je nářez, co? Takže je zcela jasné, proč se to vypravování dortů do světa týden od týdne ztěžuje... A taky je jednoznačné, že budu muset upéct dort pro M.
A najednou vyvstala další potenciální krize. Upéct ten samý (soudě podle všech odborně odebraných vzorků - ok, tak podle vyluxovaných drobků - zcela objektivně dokonalý) čokoládový dort s krémem z bílé čokolády a japonského čaje matcha nebo nějaký úplně jiný :-D? To je oč tu běží právě v tuhle chvíli. A teď babo Hamlete raď...


Čokoládový dort s krémem z bílé čokolády a zeleného čaje matcha

Ingredience: 
3 vejce
1 a 1/2 hrnku krupicového cukru
3/4 velké kostky másla, změklého
1 a 1/2 hrnku hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
6 lžic kakaa holandského typu
1 sáček prášku do pečiva
1 sáček jedlé sody
špetka soli
1 hrnek podmáslí
6 lžic silné kávy

150 g bílé čokolády
250 ml smetany ke šlehání
6 g matcha čaje
500 g mascarpone
250 g krémového sýra
+ případně moučkový cukr na doslazení

hobliny hořké čokolády na ozdobení

Postup:
Den předem si připravte základ čokoládového krému. Smetanu ke šlehání zahřejte v rendlíku, vsypte do ní nalámanou čokoládu a na mírném plameni ji za stálého míchání ve smetaně rozpusťte. Poté odstavte, nechte vychladnout a dejte na noc vychladit do lednice.

Nejdříve si připravte korpus. Uvařte hrnek silné kávy a nechte jí vychladnout. Troubu vyhřejte na 180°C. Rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Vyložte dno i boky formy - boky vymažte trochou másla a kolem dokola přilepte pruh papíru a lehce přitlačte. Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté zašlehejte změklé máslo. Oba druhy mouky, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl přesejte přes jemné sítko. Moučnou směs, podmáslí a kávu přidávejte po částech do těsta a zašlehejte na malé otáčky. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct. Pečte 25 minut odkryté a 25 minut zakryté alobalem nebo archem pečícího papíru. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud jí vytáhnete suchou, je hotovo. Korpus nechte vychladnout ve formě. 

Na krém z bílé čokolády nejdříve prošlehejte základ připravený předešlého dne a zašlehejte do něj přes sítko prosetý čaj matcha, mascarpone a krémový sýr. V případě, že vám krém připadá málo sladký, doslaďte ho moučkovým cukrem.

Pokud je to potřeba, korpus nejdříve zakrojte do roviny a poté ho jednou vodorovně prokrojte. Spodní část korpusu potřete třetinou krému, přiklopte vrchním dílem korpusu a celý dort potřete další 1/3 krému a uhlaďte. Zbytkem krému naplňte cukrářský sáček se špičkou s velkými ostrými zuby. Povrch dortu ozdobte špičkami krému.

Dejte dort alespoň na hodinu vychladit do lednice. Poté ozdobte hoblinami čokolády.






Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*!

6 komentářů:

  1. Moj Bože...to je ale skvost....takova nadhera, laska na prvy pohlad...prosim aku bielu cokoladu ste použili - Moja milovana Milka bohužial vo forme bilej cokolady chutna ako mydlo...dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj/dobrý den,
      páni, moc děkuju :-)! Teď jsem červená až za ušima... Já většinou používám Callebaut v pecičkách. Mají ji po 300 gramech tady: https://www.chefshop.cz/callebaut-bila-cokolada-300-g/ nebo kilo tady: https://www.kitchenetteshop.cz/bila-cokolada-callebaut-22

      Držím palce, ať se podaří,
      M.

      Vymazat
    2. Ahoj...netreba Sa vobec cervenat;ale naduvat pychou;pretoze mas byt naco hrda...neuveritelne sikovne ruky;rozumne popsani recept;elegatne ozdobený dort;jemne fotky-muselo to dat tolko prace a ja som tak šťastná;že som nasla tento recept... A to nehovorim;že i ostatne receptiky vypadaju viac než lakavo...rozmyslala som ešte nas syrom-volila si slavnu philadelphiu;alebo cesku lucinu?Ďakujem za odkaz na čokoládu...skusim ho v lednu \unoru upiect a dam vedieť...Maj sa krásne a ešte ta ďakujem!Jana Lesnakova

      Vymazat
    3. Ahoj Janí,
      fakt si toho nesmírně vážím, děkuju :-)! Úplně mě ta podpora a milá slova nabila energií. A to jsem byla na umření, fakt ;-)! Budu moc ráda, když dort vyzkoušíš.
      Já na dorty hodně často používám Philadelphii, protože má výrazně jinou strukturu než ostatní sýry. Hladší, sametovější. Nic proti ostatním sýrům, Lučinu miluju a taky jí používám (nebo třeba tmavomodrou Goldessu z Lidlu). Ale jakmile se má sýr míchat s čokoládou (navíc bílou), tak čím míň "vodnatý" a víc tučný a hladký, tím lepší. I z Philadelphie a mascarpone v tomhle případě opatrně odsávám odloučenou syrovátku (ale to jen proto, že jsem maličko paranoidní).

      Budu ráda, když dáš vědět, jak se dílo podařilo :-)! Krásný večer,
      M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye