Šneci z kynutého těsta s náplní z rebarbory a jahod dušených v cideru

Dobré odpoledne :-)!

Tento týden se mi podařil doslova husarský kousek. No on je to spíš pořádný kus... A začalo to vlastně nevinně. Tedy víceméně. Už asi týden jsem uštvaná jako divá zvěř. Na tom není vůbec nic divného, protože díky své nekonečné lenosti a neúprosně se blížícímu termínu svatby (už zbývají jen 2 týdny!!!) nestíhám vůbec nic a za běhu doháním, co se dá (většinou se to moc nedá). Na poslední chvíli samozřejmě. Příkladně pozvánky jsme rozesílali až minulý týden poté, co mi přišla pozvánka na svatbu, která se koná až měsíc po té naší... Tak mě napadlo, že už je možná čas :-D! Ehm. Nevadí. Stane se (pravděpodobně jenom nám, ale co už...). Ale díky své zcela roztěkané mysli dělám jednu pitomost za druhou. A především za všech okolností - v práci, doma, všude. Ach jo. Kdy tohle skončí? (Teda fakt dost pochybuju, že už za těch 14 dní :-D!)

Minulý týden jsem psala cosi pracovního na Facebook (myšlenkami zase kdesi v předalekém vesmíru) a kolegyně ihned svým ostřížím zrakem zachytila chybu (nebyla to tedy rozhodně moje první ani poslední, protože mi občas nějaká ulítne i při podstatně klidnějším stavu mysli). Nebylo to nic až tak pobuřujícího a závažného. Napsala jsem protěžovat místo protežovat. (Dobře, tak rovnou přiznám, že jsem vlastně ani nevěděla, že se to takhle píše. Ale pšššt :-D!) Opraveno. Uf. Klid. 
Klid? No tak to ani náhodou. Ani náhodou! "O jaké chybě se bavíte? O té v pozvánce? Jako je to blbý, ale to skoro všichni přehlédnou," ozve se další kolegyně. Počkat! Stop! Cože? "V jaké pozvánce," ptám se opatrně. "No v té svatební!" Chyba ve svatební pozvánce? CHYBA?!!! NEEEEEE! NEEE?! "Ve slově standard se píše na konci d ne t. Ale to nikdo nebude řešit, neboj!" Jo. Píše se tam d. A já to vím. A navíc moc dobře.
Do-----e! (Pardon.) Do háje zelenýho. Jako bys nevěděla M., že tohle slovo vždycky napíšeš blbě a musíš ho pak opravovat!!!! Copak máš v hlavě vařenej květák? No nic. Pozvánky už byly tou dobou rozeslané všem hostům. VŠEM! A s chybou. Jdu se zahrabat! Ne, jdu se radši rovnou zabít! Krve by se ve mně vážně nedořezal. 
Vydýchala jsem vlastní blbost (měla jsem na to jen pár hodin, takže se mi to nepodařilo úplně, ale co se dalo dělat, že jo...), rezignovaně sbalila zbylé pozvánky a vyrazila do laboratoře, kde jsem jimi chtěla překvapit bývalé kolegy. "Jiřinko, prosím tě, tady máš pozvánku a odpusť mi tu hrubku jak vrata! Vím o ní, kaju se, stydím se, chodila bych kanálama, kdyby to nebylo nechutný, umřu a vůbec! Prostě dělejme, že nejsem úplný blbec," hlásila jsem hned ode dveří. Kolegyně rychle přelétla text a povídá, "Myslíš ty podpadky?! To si určitě díky tomu fontu nikdo nevšimne, fakt! Neboj!" NEEEEEEEEEEEEEE! 
Ano, skutečně. Když můj budoucí muž nesl poprvé pozvánky k vytištění, řekli mu, že dodané obrázky ve formátu png mají pro tisk příliš nízké rozlišení. A tak jsem mu vyexportovala soubor v pdf. Ale ze starší neopravené verze. Jo. To jsem já. Těší mě. Packal. James Packal. 

Ale ne všechno, na co sáhnu, je odsouzeno ke strašlivému a ostudnému konci. Přísahám. Teda vlastně částečně přísahám a částečně doufám :-D. Třeba tyhle šneci jsou fakt strašně moc dobrý. Teda takhle, "zdravější a alternativnější" verze náplně s chia semínky se trochu vzpírá spolupráci a je přehnaně svobodomyslná na to, aby všechna zůstala na vámi přesně určeném místě (já jí potom přelstila velkou pístovou stříkačkou a násilím jí umravnila). Ale nechtěla jsem vám tajit, že jsem jí zkoušela a že je vážně strašně dobrá. Neprůstřelná verze zahuštěná škrobem je podstatně ukázněnější, takže pokud chcete jít "na jistotu", zvolte tu ;-)! Nebudete zklamáni! 


Šneci z kynutého těsta s náplní z rebarbory a jahod dušených v cideru a polevou z krémového sýra 

Igredience: 
3/4 hrnku mléka 
1 kostka kvasnic 
1/4 hrnku krupicového cukru 
2 malá vejce (nebo jedno opravdu veliké) 
4 - 5 hrnků hladké mouky (nejlépe na kynuté těsto) 
1 lžička soli 
1/2 lžičky vanilkové pasty 
1/2 hrnku másla, rozpuštěného (nebo rovnou 3/4 hrnku másla, ale mně se kapka přidaného oleje osvědčila a přijde mi, že pak těsto vydrží déle vláčné) 
1/4 hrnku oleje 
rozpuštěné máslo na vytření plechu a potření šnečků 

Náplň z rebarbory a jahod:
3 řapíky rebarbory 
15 jahod 
1 lahev cideru (já použila Red Berries) 
krupicový nebo třtinový cukr 
1 lžička vanilkové pasty 
3-4 lžíce chia semínek nebo 2 lžíce kukuřičného škrobu na zahuštění 

Poleva:
1 krémový sýr 
kapka mléka 
moučkový cukr 

Postup: 
1) Nejdříve připravte náplň. Můžete si vybrat ze dvou variant - náplň můzěte zahustit buď chia semínky (ale předem upozorňuji, že se jí potom nechce příliš držet na místě a je s ní trochu komplikovanější práce) nebo klasicky kukuřičným škrobem. Rebarboru oloupejte a nakrájejte na 2-3 cm kousky. Jahody omyjte a přepulte. Rebarboru i jahody dejte do rendlíku, zalijte ciderem a duste, dokud se rebarbora nerozpadne na vlákénka, jahody krásně nezměknou a tekutina se nezredukuje zhruba na polovinu (bude to trvat asi 15 - 20 minut). Ochutnejte a doslaďte krupicovým nebo třtinovým cukrem (těsto moc sladké není, takže se nebojte). V tuto chvíli buď přidejte chia semínka (tak 3 - 4 lžíce), odstavte a nechte vychladnout nebo rozmíchejte 2 lžíce kukuřičného škrobu v kapce studené vody, přilijte k vroucí náplni a za stálého míchání ještě alespoň 2 minuty provařte, pak odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout. 

2) Poté připravte těsto. V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí. Nechte 15 minut vzejít kvásek. 

3) Mezitím prošlehejte vejce s máslem, olejem a zbylým cukrem. Do vaječné směsi vmíchejte kvásek, sůl, vanilku a 2 hrnky mouky. Nakonec postupně zapracujte zbylou mouku, tak aby vzniklé těsto bylo vláčné a nelepivé, ale zase ne příliš tuhé (nepřidávejte nutně všechnu). Propracované těsto dejte do velké mísy vytřené olejem a tu přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou folií. Nechte 2 hodiny kynout na teplém místě. Po dvou hodinách rozválejte těsto na velký obdélník, silný asi 1 cm. Tak 2/3 plátu potřete připravenou náplní (tak, že jeden delší okraj zůstane nepotřený). Co nejpevněji zaviňte do rolády směrem od potřeného okraje k nepotřenému (ten bude nakonec vespod rolády) a nakrájejte na 2 cm kolečka (bude jich zhruba 15 - 16). Kolečka rozložte na plech vymazaný máslem řeznou stranou dolů a nechte mezi nimi trochu místa na nakynutí. Všechna kolečka potřete po obvodu máslem. Ještě 30 minut nechte kynout na plechu. 

4) Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 40 minut. Prvních 20 minut přikryté alobalem a dalších 20 minut odkryté. Po 40 minutách (nebo když už jsou pěkně zlatavé) vyndáme a necháme vychladnout na mřížce. 

5) Po vychladnutí ozdobíme polevou připravenou rozmícháním krémového sýra s mlékem a cukrem. 






Mějte se moc krásně, 
vaše M. :-*!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye