Bezové lívanečky a Eton mess

Dobrý večer :-)!

Jsem zpět! Už se mi po vás dost stýskalo. Fakt! Nebojte, moje dočasné zmizení nemá nic společného s tím, že bych se rozhodla nechat blogování (i když by to možná byla výhra pro všechny zúčastněné :-D). V angličtině pro tohle mají super výraz - hiatus. Správně se to asi překládá jako přestávka nebo pauza, ale já tomu říkám totální bezvědomí :-D!
Od 20. května, kdy jsem napsala poslední příspěvek, se toho stalo hrozně moc a popravdě mám spoustu věcí a událostí trochu v mlze. Vzali jsme se. To vím s naprostou jistotou. Mám ustřiženou občanku jako důkaz a můj muž taky :-D. Určitě vám co nejdříve sepíšu článek, jak připravit svatbu doslova "na koleni" a jak se z toho nezbláznit (i když si nejsem jistá, jestli jsem v tomhle bodě ta pravá na rozdávání rad a tipů, ale předstírejme, že ano :-D).
Už asi pět dnů se vám chystám sepsat recept na limetovo-kokosový dort, ale byla jsem schopná maximálně se z posledních sil doplížit z práce a pak zírat do zdi. Ve čtvrtek už moje únava došla tak daleko, že jsem ráno cestou do práce maličko zabloudila. Vyjela jsem pěkně po eskalátoru metra až úplně nahoru a vůbec mě nepřekvapilo, že tam "chybí" celé obchodní centrum Flora. Na povrchu jsem chvíli zmateně zírala na kostel, než mi došlo, že jsem vystoupila o stanici dřív. Ranní procházka mě alespoň maličko probrala, takže dělejme, že to byl záměr :-D. Ehm, rozhodně (ne)byl :-D! Ale dnes, potom co jsem prospala kompletně celé odpoledne, jsem konečně schopná dát dohromady alespoň pár vět. Víceméně smysluplných. No, dejme tomu :-D. 
Nakonec ale nebudu psát o limetovo-kokosovém dortu (nezoufejte, dočkáte se ho později), ale o nejlepší snídani pod sluncem. Bezové lívanečky s pusinkami, šlehačkou a jahodami (tahle geniálně jednoduchá kombinace je známá jako Eton mess) totiž musíte zkusit. V těchto dnech je v podstatě poslední příležitost tuhle dobrotu stihnout připravit se vším všudy, než odkvetou i ty poslední bezové květy... Žádný strach, půjde to i bez čerstvých kvítků (ale s nimi je to samozřejmě dokonalost sama). Tenhle nápad mám napsaný v sešitku To-do už od jara, ale co rozkvetly bezinky, nemohla jsem se myšlenky na tenhle recept zbavit na déle než 2 minuty. Co když mi odkvetou a já zase prošvihnu příležitost, stejně jako se mi to letos povedlo s fialkami a šeříky? Ne! Ani náhodou! Uf, stihla jsem to jen tak tak a vy to taky ještě dáte! 


Ingredience:
1/2 hrnku bezové šťávy
1/2 hrnku podmáslí
1 velké vejce
3/4 hrnku hladké mouky
3/4 hrnku celozrnné mouky
1 špetka soli
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky jedlé sody
3 bezové květy (nemusí být)
olej nebo máslo na vytření pánve

K podávání:
1 kelímek smetany ke šlehání
jahody
bezové květy na ozdobu

Postup:
1) Ze všech uvedených surovin vyšlehejte těsto. Pokud by se vám na lívance zdálo příliš tuhé (záleží na savosti mouky), přidejte ještě trochu podmáslí. 

2) Pánev rozpalte na střední stupeň a vytřete máslem nebo olejem. Lžící tvarujte lívanečky, vrchní stranu posypte otrhanými bezovými květy a opékejte z obou stran. Opékejte opravdu zvolna, protože díky obsahu bezové šťávy mají tendenci se připalovat, pokud pánev rozpálíte na příliš vysokou teplotu. 

3) Podávejte s dotuha ušlehanou smetanou, nakrájenými jahodami a rozdrcenými sněhovými pusinkami. Můžete přidat i trochu dalších bezových kvítků. 








Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*

2 komentáře:

  1. Tak moje lívancová oddysea pokračuje =D nedávno jsem totiž ve spíži našla zapomenutou zavařovačku s bezovým sirupem a přemýšlela jsem co s ním. Pak jsem díkybohu narazila na tento recept. Lívance byli opět senzační, ta kombinace lehkého bezinkového aroma s domácí jahodovou marmeládou od maminky a šlehačkou byla obvzlášť v tomhle mrazivém období (v Brně je dneska asi tak 100 pod 0 =D) příjemným závanem léta a tepla. Děkuju za recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsi mi udělala takovou radost :-)! Já děkuju! Doufám, že oddysea bude úspěšně pokračovat dál.
      No tady není o nic líp, nějak jsme se shodli, že zima byla krásná, ale že už jí bylo dost. Teda no, potom, co jsem uklouzla na ledu, jsem měla i pár peprnějších komentářů :-D. Asi si budu muset taky připomenout léto :-).

      Ještě jednou moc děkuju, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye