Jahodový dort s vanilkou

Dobré odpoledne :-)!

Konečně je tu jahodová sezona! Kdo mě kdy viděl tančit, tuší, že i můj vítězný tanec je pohled pro bohy, takže raději budu radostně křepčit jen v duchu, aby z mého přílišného nadšení někdo neměl psychickou újmu :-D! Přiznám se bez mučení, že se na jahody každý rok tak těším, že když se v obchodech objeví ty úplně první (zhruba v únoru), skočím po nich téměř s rozběhem. A mé zklamání pak logicky nezná mezí, protože v únoru i to, co vypadá jako jahoda, lehce (s bezbřehým mořem představivosti) voní jako jahoda, bohužel téměř nikdy nechutná jako jahoda. 
Ale teď? Teď je všechno jinak! Jahody jsou všude! A jsou české, voňavé, sladké, šťavnaté a naprosto dokonalé... Och. Ještě, že zatím nemáme auto a nemůžeme jet někam na samosběr. Myslím, že by kvůli mně nejeden jahodový plantážník musel vyhlásit bankrot. Během deseti vteřin dokážu zlikvidovat brázdu a to bych byla sotva rozcvičená. (Mnohokrát ověřeno na rodinné zahradě, s tím rozdílem, že tam jsem ekologicky sprovodila ze světa úrodu na celém políčku... Ehm. Ale dělám to samozřejmě čistě z principu! Přece ty lahodné jahody nenechám těm proklatým kosím nenažrancům, že jo? Stačí, že nám každý rok očešou veškeré třešně. Pche :-D! Toho bohdá... Však to znáte.) Mňam. S politováním musím připustit, že pro zahrádkáře jsem asi horší katastrofa než přemnožení hmyzu nebo nálet hejna už zmíněných kosů :-D. V pěstování nevynikám (usušila jsem už i kaktus, což chce fakt kus nadání), ale co se sklízení týká? To jsem fakt přeborník světového formátu! 
Když už se chystám upéct něco jahodového, vždycky kupuju jahod 2x tolik, aby mi zbylo tak akorát. Musím přece ověřit, že do dezertu nejde nic špatného, no ne? To je jasný. A já ověřuju fakt ráda a vytrvale :-D. Když jsem pekla tenhle letní dort k 50. výročí (To je paráda, co? To bych jednou taky chtěla :-)! Ale nás teď čeká krásných kulatých 20 dnů :-D...), koupila jsem raději košíčky rovnou 3. No dobře, tak 4, ale pšššt! Jedinou komplikací při přípravě tohoto dortu je fakt, že jahody po obvodu (a vlastně i na povrchu) by měly být stejně velké. Což vyžaduje trochu přebírání (a likvidaci zcela nevhodných kusů :-D). Ale tenhle dokonale letní dort za tu trochu práce vážně stojí! Vanilka a jahody totiž patří k sobě a basta <3! 


Jahodový dort s vanilkou 

Ingredience: 
125 g změklého másla 
140 g krupicového cukru 
1 lžička vanilkové pasty 
2 velká vejce (velikosti L) 
300 g hladké mouky 
1 lžička prášku do pečiva 
1 lžička sody 
1 špetka soli 
250 ml podmáslí/kefíru 

Na ozdobu:
30 krásných jahod (ideálně všechny podobné velikosti) 

Vanilková pěna:
600 ml smetany ke šlehání 
200 ml plnotučného mléka 
1 lžíce vanilkové pasty 
2 lžíce krupicového cukru 
2 lžíce kukuřičného škrobu 
6 žloutků 
6 plátků želatiny 
+ moučkový cukr na doslazení 

Na pomazání korpusu:
1 menší sklenice jahodové marmelády/džemu (ideální je samozřejmě domácí) 

Postup: 
1) Rozehřejte troubu na 180°C. Dno velké dortové formy (o průměru 24 cm) vyložte papírem na pečení, boky lehounce pomažte máslem a rovněž vyložte pruhem papíru. 

2) Mouku prosejte do mísy spolu se solí, sodou a práškem do pečiva. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovou pastou do světlé, nadýchané pěny. Máslo a podmáslí opatrně zahřejte v menším rendlíku. Máslo by se mělo rozpustit, ale směs by měla být pouze vlažná. Do připravené směsi vajec a cukru postupně zašlehejte směs podmáslí a másla a směs mouky s ostatními ingrediencemi. Nalijte těsto do formy a pečte zhruba 30 - 35 minut - dobře hlídejte, a pokud se vám bude povrch zdát moc tmavý, přikryjte ho alobalem (v mé troubě to bylo potřeba udělat zhruba po 20 minutách) a pečte dál přikryté. Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí. Po vytažení nechte korpus vychladnout ve formě. Poté ho můžete z formy vyndat a seříznout do roviny. 

3) Zatímco korpus chladne, připravte základ vanilkové pěny. Žloutky rozšlehejte v polovině mléka. V druhé polovině rozmíchejte škrob. Do rendlíku nalijte 200 ml smetany a do ní vmíchejte cukr a vanilkovou pastu. Opatrně zahřejte těsně pod bod varu (ze smetany se začne kouřit). V tuto chvíli za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem žloutky a dál směs vytrvale míchejte (a dál zahřívejte), dokud nezačne houstnout. Nelekejte se, chvilku to potrvá. Po zhoustnutí opět za neustálého míchání přidejte škrob. Asi 2 minuty provařte. Odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout. Dejte pozor, aby nahoře nevznikl škraloup. 

4) Zhruba 10 - 15 jahod podobné velikosti odstopkujte a přepulte. Seříznutý korpus vložte do ráfku s upravitelným obvodem, jehož obvod je vyložen pruhem papíru na pečení nebo fólií, a pevně stáhněte. Korpus štědře potřete jahodovou marmeládou (lžíci dejte stranou), ovšem nenatírejte až úplně ke kraji (stačí nechat 1 cm silný okraj bez marmelády). Kolem dokola vyložte půlkami jahod (řezem ven). Jahody skládejte jednu vedle druhé, těsně k sobě. 

5) Když krém dokonale vychladne, dejte na pár minut nabobtnat do studené vody plátky želatiny. Vanilkový krém ještě jednou důkladně prošlehejte a opatrně (ručně) do něj vmíchejte dotuha ušlehanou zbylou smetanu (400 ml). Ochutnejte, a pokud se vám výsledný krém zdá málo sladký, doslaďte ho moučkovým cukrem, ale myslete při tom na to, že korpus je natřený marmeládou a ta je pravděpodobně sama o sobě celkem sladká. Vymačkejte z želatiny přebytečnou vodu a v rendlíku ji opatrně rozpusťte. Stáhněte rendlík z plotny. Poté k rozpuštěné želatině přidejte vrchovatou lžíci připraveného krému a dokonale rozmíchejte. Poté vlijte tuto směs krému a želatiny zpět do krému a důkladně promíchejte (ale opatrně, ať šlehačka nespadne). 

6) Krém nalijte na připravený korpus s jahodami (dejte si záležet aby se dostal i mezi špičky jahod) a jeho povrch dokonale uhlaďte. Dejte dort vychladit na pár hodin do lednice (ideálně přes noc). 

7) Zbylé jahody nakrájejte na plátky. Dort vyjměte z ráfku a stáhněte z obvodu papír. Povrch dortu ozdobte plátky jahod. Pokud dort plánujete převážet nebo ho mít nějakou tu chvilku mimo ledničku, tak právě v tuto chvíli přichází na scénu odložená lžíce marmelády. Trochu ji zahřejte (případně k ní můžete přidat malou kapku vody), aby povolila. Pak marmeládou pomocí štětečku nebo mašlovačky potřete jahody. Nebudou díky tomu tolik osychat. 








Mějte se moc krásně, 
vaše M. :-*! 

P.S.: Prý už brzy budeme mít nějaké svatební fotky od naší úžasné fotografky Terezky a já pak sepíšu něco o přípravách, svatbě, sladkém baru, který jsem připravila, a vůbec o všem, na což se strašně těším :-)!

6 komentářů:

  1. Dcera bude mít zanedlouho druhé narozeniny, tak spáchám asi tohohle krasavce!

    A těším se na fotky ze svatby!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, tak to je největší pocta, děkuju <3! Tak to porádně oslavte, přeju malé oslavenkyni všechno nej :-)! Já mám pro změnu v ledničce dvě mascarpone a kilo jahod a hádej, co se mi honí hlavou :-D?
      Ty jsi zlatá, děkuju, snad už brzy budou :-)!

      Vymazat
    2. Slavit budeme až 10.7. a zrovna mě napadlo, jestli ještě budou jahody..:o( Ale nějaký snad ještě jo... Tak co to mascarpone, co z něj bylo?:o)))

      Vymazat
    3. Snad jo, ještě nějaké by být mohly (vždycky se najdou opozdilci) :-)! No zatím nic, protože na pečení je moc vedro a moje lenost dosáhla výročního maxima, ale brousím si zuby na tvůj koláč ;-)!

      Vymazat
    4. Já tu narážku na můj dort pochopila, jen jsem sondovala, jestli teda byl nebo ne:o))
      Jahody prostě musí ještě být, protože tenhle krasavec se na oslavu hodí velmi:o)

      Vymazat
    5. Já si ani nemyslela, že bys nepochopila :-D! Zatím je ve stádiu představ a snů, protože troubě se teď vyhýbám obloukem... Do kuchyně chodím maximálně vykrádat mrazák :-D! Tak to mám radost, děkuju :-*!

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye