Kynuté knedlíky s borůvkami

Dobrý večer :-)!

Tak se po všech peripetiích ukázalo, že mám chronickou streptokokovou infekci. A jsem šťastná. Jo, vím, že je to ta nejdivnější věc, jakou můžu říct. No, asi bych to měla dovysvětlit, protože jinak vás nechám žít v přesvědčení, že už jsem překročila tu tenkou hranici mezi roztomilou pošahaností k naprosté šílenosti hodné dlouhodobější hospitalizace. Nebojte o pohodlné vypolstrované místnosti už jsem mnohokrát sama uvažovala. Jenže... 
Když se o vás pokouší šílenství a váš mozek nahlodávají myšlenky o tom, že jste možná opravdu prachobyčejný hypochondr a blázen a horečky a další příznaky vracející se s železnou (ne)pravidelností (v rozestupu asi 4-7 dnů) jsou zcela běžným jevem, který pouze vy považujete za cosi alarmujícího a znepokojujícího, je taková zpráva naprostým vysvobozením. Když mi to paní doktorka z ORL do telefonu řekla, s úlevou jsem se rozesmála. Na druhé straně se rozhostilo nechápavé ticho a pak "no asi by bylo dobré, abyste se tu zastavila pro antibiotika (vy blázne pošahanej)". Snad nikdy jsem tu větu neslyšela tak ráda. Konečně se to hýbe. Konečně vím, co mi ubírá síly a užírá život. Minimálně aspoň v tuhle chvíli. Hurá.
Je sice pěkný, že se vaše protilátky a hladina CRP v krvi se dnes používají jako běžný diagnostický nástroj. Jenže, pokud máte imunitní systém v naprosto dezolátním stavu a on se prostě rozhodne, že nějaká infekce mu za tu práci nestojí, může se ze zcela negativních výsledků zdát, že jste zdraví jako řípa. Pokud se horečky, neustávající bolesti hlavy, neutuchající škrábání v krku, nepřekonatelná únava a produkce nechutného slizu dá označit za "zdravý" stav. A tak jsem úporně (a když píšu úporně, myslím extrémně úporně) otravovala svou paní doktorku do doby, než mi (asi ze zoufalství) napsala doporučení na ORL. Nepřišlo mi totiž normální, že už pár měsíců (a když to vezmu kolem a kolem, tak už pár let) každý víkend jenom ležím a snažím se "nabrat sílu" na normální fungování. Neříkám, že odpočinek není někdy potřeba, ale já jsem fakt línej jedinec. Já odpočívám pořád. Ale odpočívat po odpočinku, abyste měli sílu na další odpočinek, není zdravé. Teda myslím. Už nemám moc vazeb na realitu.
No a když kousek po kousku ztrácíte naději (a zdravý rozum), je to prostě přesně ta chvíle, kdy se vám stýská po domově. Po rodině. Po tom, jak to bylo snadné, když jste byli malí. Když vám máma a táta snesli modré z nebe, abyste se cítili líp. Ne, že by se můj manžel ze všech sil nesnažil. A já ho za to miluju snad ještě víc než předtím. Ale to není stejný. Víte, jak to myslím? Tehdy stačilo slyšet "to bude dobrý, jen se ještě párkrát vyspíš a ta antibiotika ty ošklivý bacily zabijou a budeš zase zdravá jako rybička" a všechno bylo hned lepší a vy jste byli klidnější. A tak (protože každá nálada si žádá specifické jídlo), když mi je smutno, vždycky vařím nějaké strašně dobré "dětské" dobroty. Třeba krupicovou kaši, palačinky nebo tyhle kynuté borůvkové knedlíky. Ty pro mě prostě symbolizují domov, máminu kuchyni, rodičovskou lásku a krásné vzpomínky. Jsou to přesně ty, které mamka (stejně jako babička před ní) dělá "prostě od oka" a vždycky jsou nadýchané jako obláček a díky borůvkám krásně šťavnaté. A první porci musím mít vždycky s opečenou skořicovou strouhankou, moučkovým cukrem a máslem. Druhou pak se strouhaným tvarohem. To je tradice. 
Je tedy jasné, že když je vám špatně, tak připravovat kynuté knedlíky není nejlepší nápad. Přesně pro tyhle případy jich mám vždycky pár v mrazáku ;-). Stačí první sousto a hned je mi o ten pomyslný chlup líp. 


Kynuté knedlíky s borůvkami

Ingredience:

300 g polohrubé mouky
160 - 180 ml vlažného mléka
10 g droždí (1/4 kostky)
2 lžičky cukru
špetka soli
1 žloutek
200 - 300 g borůvek (já spotřebovala množství o obsahu 1 krabičky od Flory)

skořice+strouhanka nebo tvrdý tvaroh

moučkový cukr 
máslo 

Postup:

1) Ze 100 ml vlažného mléka, kvasnic a cukru připravte kvásek a nechte ho 15 minut vzejít. Poté smíchejte mouku, kvásek, sůl a žloutek a rukama vypracujte nelepivé těsto. Dejte ho do větší mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.

2) Po hodině vyklopte těsto na vál a zformujte ho do tlustého válečku. Z válečku ukrajujte plátky, každý rukama roztáhněte a zploštěte, do středu nasypte hrstičku borůvek a zabalte. Hotové knedlíky nechte na vále ještě 30 minut kynout přikryté utěrkou. 


3) Vařte ve vroucí vodě nebo v páře. Doba vaření záleží na velikosti knedlíků, ale bude to zhruba 6-8 minut. V polovině je dobré knedlíky ve vodě/v páře obrátit. Po vyjmutí z knedlíky propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára. Stačí píchnout do každého 2-3x.


4) Podávejte posypané opraženou strouhankou se skořicí nebo nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a zalité máslem.








Jo a pokud jedete na "zdravější" vlně (i když přísahám na svou čest, že jednou za čas vám ani tyhle neuškodí ;-)), zkuste tyhle jogurtové knedlíčky!

Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye