Dýňový cheesecake s karamelovou krustičkou a pekanovými ořechy

Dobré odpoledne :-)!

Nemáte někdo zaručenou radu, jak se zbavit rýmy? Jako já chápu, že neléčená rýma trvá sedm dní a léčená týden, ale já už jí mám od konce srpna a dost mě otravuje. Ne, bohužel není alergická. Je to přesně ta hnusná rýma, kdy chvíli pomalu nestíháte měnit promáchané inkontinenční prostředky a pak najednou jako by vám dutiny někdo zalil čerstvým asfaltem a hlavu máte těžkou jako z olova. Prostě otrava. A to nejen proto, že už jsem za tu dobu spotřebovala asi miliardu papírových kapesníků a to trochu leze do peněz. Zvlášť, když po týdnu zcela marného boje přesedláte na takové ty ultra-super-jako-dětská-prdelka-jemné kapesníky, abyste neměli nos sedřený až na kost (nebo chrupavku, ale chápem se, že jo). Což pochopitelně stejně máte. Takže jo, vypadám jako malomocný ožrala. Navíc s těma rýmovýma očima à la angorský králík už jsem to dotáhla na zhulenýho malomocnýho ožralu. A jako bonus to nejde zakrýt mým zcela nevýkonným BB krémem a make-up si teda kvůli tomu fakt kupovat nebudu. A korektoru bych na tu skulpturu vypatlala celou tubičku potažmo tyčinku. Toho bohdá nebude, aby... No nebo tak nějak, to je fuk, prostě tyhle akce podnikat nebudu :-D. Takže určitě naprosto chápete, že potřebuju nějakou neprůstřelnou radu na záchranu nosu (obličeje... života...). Budu vám vděčná na věky věků.
Asi si dovedete představit, že jsem dost nakrknutá a neustále si něco brblám pod fousy jako Mrzout. A je taky naprosto jasný, že zvednout náladu mi může jenom něco fakt extrémně dobrého. Tak jsem si upekla cheesecake. Dýňovej. Jo, přesně tak, jen pro sebe. Ale dala jsem nakonec i manželovi, dělal na mě psí oči :-D. Vím, že už tu trochu podobný máme, ale musela jsem si prostě udělat radost, znáte to. Chvíli jsem váhala, jestli ho sem dát, ale s každým dalším kouskem mi bylo víc jasné, že jednoduše musím.  


Dýňový cheesecake s karamelovou krustičkou a pekanovými ořechy

Ingredience:

Na korpus:
100 g medových perníčků
50 g pekanových ořechů
50 g másla

Na náplň:
300 g dýňového pyré
300 g ricotty
125 g krémového sýra
4 lžíce medu
1/2 lžičky vanilkové pasty nebo dřeň z 1/2 vanilkového lusku
1 lžička koření mixed spice
35 g kukuřičného škrobu
3 celá vejce

Na dokončení:
1 lžíce zlatého krupicového cukru

Na ozdobu:
30 g pekanových ořechů
1 lžíce zlatého krupicového cukru
1 lžíce vody

Postup:
1) Troubu rozehřejte na 180°C a formu o průměru 18-20 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Perníčky a ořechy nasekejte sekáčkem nebo nastrouhejte a promíchejte. Máslo rozpusťte a nalijte na směs perníčků a ořechů. Prsty vypracujte drobenku a vtlačte ji na dno dortové formy. Pečte 10 minut a nechte lehce zchladnout.

2) Ztlumte troubu na 120°C a na dno vložte pekáček s vodou. Dýňové pyré prošlehejte s ricottou, krémovým sýrem, medem, vanilkou, kořením a škrobem. Nakonec po jednom zašlehejte vejce. Připravenou náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby. Pečte hodinu nebo dokud okraje nejsou pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte zcela vychladnout v troubě a poté dejte cheesecake minimálně na 2 hodiny do lednice (lépe přes noc).

3) Ořechy vhoďte do pánve, posypte cukrem a na mírném plameni nechte zkaramelizovat. Míchejte, aby se ořechy karamelem hezky obalily. Podlijte vodou, míchejte a zahřívejte, dokud se voda neodvaří. Zkaramelizované ořechy vysypte na talíř nebo plech s archem papíru na pečení a nechte vychladnout.

4) Cheesecake rovnoměrně posypejte lžící cukru a pomocí flambovací pistole cukr zkaramelizujte. Nakonec ozdobte připravenými ořechy.







Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*

4 komentáře:

  1. Ahoj Martinka, tak mne na chorobu pomáha umytý a ošúpaný citrón nakrájať, dať do zaváracieho poháriky, pridať natenko nakrájaný zázvor a zaliať medom. Nechať deň luhovať a túto zmes si dávam za lyžičku alebo 2 do čaju. Citrónov a zázvoru si nakrájaj koľko uznáš za vhodné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kajo,
      moc děkuju za radu! Hned dnes po práci nakládám a louhuju a zítra těm bacilům vypráším kožich! To je super tip. Jen je mi trochu líto ostatních, až přijdou do našeho Alberta a nebudete tam ani jeden citron a ani kousíček zázvoru :-D. No, ale co už, na altruismus není čas a prostor :-D. Zoufalé doby si žádají zoufalé činy.
      Ještě jednou moc díky, jsi zlatá!

      Měj se krásně, M.

      Vymazat
  2. No téda i tento cheescake vypadá užasně. Je moc pěkně nazdobený a fotografie jsou nejvíce povedené :). Ta kombinace dýní a medových perníčků by vůbec nemusela být špatná :)
    Já jsem zatím zkoušela dýňový koláč, ale tohle by mohlo chutnat taky suprově :)
    A k té rýmě bohužel nevím. Třeba nějaké vnodné oleje a dýchat je... Mě už přez rok trápí zase zacpaný nos a nemohu se toho zbavit... a ani postřiky do nosu nepomáhají...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, moc děkuju :-)! A vřele doporučuju, je to moje úplně nej podzimní kombinace. Perníkové koření bych teď sypala všude :-D! Klasický dýňový koláč taky miluju a už jsem ho věky neměla a vlastně mě napadá, že ho tu nemáme, takže děkuju za tip do budoucna ;-)!
      No už si na ni a svůj věčně sedřený nos začínám zvykat :-(. No ale snad se to nějak přežene.
      Kamarádka takhle díky zacpanému nosu zjistila, že má nějakou alergii :-(. Ale to samozřejmě nemusí být ono. Ale třeba by tomu na ORL nebo alergologii přišli na kloub... Každopádně držím palce, ať je líp!

      Hezký večer, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye