Dýňový cheesecake s karamelovou krustičkou a pekanovými ořechy

Dobré odpoledne :-)!

Nemáte někdo zaručenou radu, jak se zbavit rýmy? Jako já chápu, že neléčená rýma trvá sedm dní a léčená týden, ale já už jí mám od konce srpna a dost mě otravuje. Ne, bohužel není alergická. Je to přesně ta hnusná rýma, kdy chvíli pomalu nestíháte měnit promáchané inkontinenční prostředky a pak najednou jako by vám dutiny někdo zalil čerstvým asfaltem a hlavu máte těžkou jako z olova. Prostě otrava. A to nejen proto, že už jsem za tu dobu spotřebovala asi miliardu papírových kapesníků a to trochu leze do peněz. Zvlášť, když po týdnu zcela marného boje přesedláte na takové ty ultra-super-jako-dětská-prdelka-jemné kapesníky, abyste neměli nos sedřený až na kost (nebo chrupavku, ale chápem se, že jo). Což pochopitelně stejně máte. Takže jo, vypadám jako malomocný ožrala. Navíc s těma rýmovýma očima à la angorský králík už jsem to dotáhla na zhulenýho malomocnýho ožralu. A jako bonus to nejde zakrýt mým zcela nevýkonným BB krémem a make-up si teda kvůli tomu fakt kupovat nebudu. A korektoru bych na tu skulpturu vypatlala celou tubičku potažmo tyčinku. Toho bohdá nebude, aby... No nebo tak nějak, to je fuk, prostě tyhle akce podnikat nebudu :-D. Takže určitě naprosto chápete, že potřebuju nějakou neprůstřelnou radu na záchranu nosu (obličeje... života...). Budu vám vděčná na věky věků.
Asi si dovedete představit, že jsem dost nakrknutá a neustále si něco brblám pod fousy jako Mrzout. A je taky naprosto jasný, že zvednout náladu mi může jenom něco fakt extrémně dobrého. Tak jsem si upekla cheesecake. Dýňovej. Jo, přesně tak, jen pro sebe. Ale dala jsem nakonec i manželovi, dělal na mě psí oči :-D. Vím, že už tu trochu podobný máme, ale musela jsem si prostě udělat radost, znáte to. Chvíli jsem váhala, jestli ho sem dát, ale s každým dalším kouskem mi bylo víc jasné, že jednoduše musím.  


Dýňový cheesecake s karamelovou krustičkou a pekanovými ořechy

Ingredience:

Na korpus:
100 g medových perníčků
50 g pekanových ořechů
50 g másla

Na náplň:
300 g dýňového pyré
300 g ricotty
125 g krémového sýra
4 lžíce medu
1/2 lžičky vanilkové pasty nebo dřeň z 1/2 vanilkového lusku
1 lžička koření mixed spice
35 g kukuřičného škrobu
3 celá vejce

Na dokončení:
1 lžíce zlatého krupicového cukru

Na ozdobu:
30 g pekanových ořechů
1 lžíce zlatého krupicového cukru
1 lžíce vody

Postup:
1) Troubu rozehřejte na 180°C a formu o průměru 18-20 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Perníčky a ořechy nasekejte sekáčkem nebo nastrouhejte a promíchejte. Máslo rozpusťte a nalijte na směs perníčků a ořechů. Prsty vypracujte drobenku a vtlačte ji na dno dortové formy. Pečte 10 minut a nechte lehce zchladnout.

2) Ztlumte troubu na 120°C a na dno vložte pekáček s vodou. Dýňové pyré prošlehejte s ricottou, krémovým sýrem, medem, vanilkou, kořením a škrobem. Nakonec po jednom zašlehejte vejce. Připravenou náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby. Pečte hodinu nebo dokud okraje nejsou pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte zcela vychladnout v troubě a poté dejte cheesecake minimálně na 2 hodiny do lednice (lépe přes noc).

3) Ořechy vhoďte do pánve, posypte cukrem a na mírném plameni nechte zkaramelizovat. Míchejte, aby se ořechy karamelem hezky obalily. Podlijte vodou, míchejte a zahřívejte, dokud se voda neodvaří. Zkaramelizované ořechy vysypte na talíř nebo plech s archem papíru na pečení a nechte vychladnout.

4) Cheesecake rovnoměrně posypejte lžící cukru a pomocí flambovací pistole cukr zkaramelizujte. Nakonec ozdobte připravenými ořechy.







Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*

6 komentářů:

  1. Ahoj Martinka, tak mne na chorobu pomáha umytý a ošúpaný citrón nakrájať, dať do zaváracieho poháriky, pridať natenko nakrájaný zázvor a zaliať medom. Nechať deň luhovať a túto zmes si dávam za lyžičku alebo 2 do čaju. Citrónov a zázvoru si nakrájaj koľko uznáš za vhodné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kajo,
      moc děkuju za radu! Hned dnes po práci nakládám a louhuju a zítra těm bacilům vypráším kožich! To je super tip. Jen je mi trochu líto ostatních, až přijdou do našeho Alberta a nebudete tam ani jeden citron a ani kousíček zázvoru :-D. No, ale co už, na altruismus není čas a prostor :-D. Zoufalé doby si žádají zoufalé činy.
      Ještě jednou moc díky, jsi zlatá!

      Měj se krásně, M.

      Vymazat
  2. No téda i tento cheescake vypadá užasně. Je moc pěkně nazdobený a fotografie jsou nejvíce povedené :). Ta kombinace dýní a medových perníčků by vůbec nemusela být špatná :)
    Já jsem zatím zkoušela dýňový koláč, ale tohle by mohlo chutnat taky suprově :)
    A k té rýmě bohužel nevím. Třeba nějaké vnodné oleje a dýchat je... Mě už přez rok trápí zase zacpaný nos a nemohu se toho zbavit... a ani postřiky do nosu nepomáhají...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, moc děkuju :-)! A vřele doporučuju, je to moje úplně nej podzimní kombinace. Perníkové koření bych teď sypala všude :-D! Klasický dýňový koláč taky miluju a už jsem ho věky neměla a vlastně mě napadá, že ho tu nemáme, takže děkuju za tip do budoucna ;-)!
      No už si na ni a svůj věčně sedřený nos začínám zvykat :-(. No ale snad se to nějak přežene.
      Kamarádka takhle díky zacpanému nosu zjistila, že má nějakou alergii :-(. Ale to samozřejmě nemusí být ono. Ale třeba by tomu na ORL nebo alergologii přišli na kloub... Každopádně držím palce, ať je líp!

      Hezký večer, M.

      Vymazat
  3. Ahoj Jak udělat krustičku když nemam flambovací pistoli?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      já bych vsadila na gril v troubě :-)! Postup bych zvolila následující - zvednout mřížku do horní poloviny trouby, nahřát troubu (nebo tedy horní spirálu - gril nebo teplo shora), posypat cheesecake cukrem a na chviličku ho strčit dovnitř a hlavně hlídat jako ostříž, aby se cukr nespálil :-). Bude to rychlé. Jo a v případě potřeby bych dortem pootočila, pokud by se zdálo, že se z jedné strany karamelizuje moc a z druhé ne, ale to asi nebude třeba.
      Ještě existuje nějaká metoda s rozžhavením lžíce, ale to mi přijde dost nebezpečné, takže s tou bohužel nemám zkušenosti.

      Držím palce, ať se dort podaří,
      M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye