Cukroví Lemon Meringue

Dobrý večer :-)!

Nevím jak vy, ale já letos ty Vánoce nějak nezvládám a nestíhám. Ne, že by to bylo překvapení, jsem čím dál marnější ve všech směrech, aleeeee... Stejně jsem v koutku své bláhové duše snila o tom, že letos si to všechno naplánuju a načasuju a... Skutek zase utek. 
Adventní věnec? Ne. V tomto směru jsem i přes všechna svá předsevzetí neučinila ani chabý pokus. Vánoční výzdoba? Nee, neblázněte. (Teda muž mi vlastně koupil jmelí a vánoční svíčku, ještě že ho mám <3.) Dárky? Hahaaa, no tak to ani náhodou. Balicí papíry, pentle, stužky, mašle a další serepetičky? Ani-v-tom-nejbláznivějším-snu. Dopis Ježíškovi? Pusto, prázdno. Ale když já asi ani nic nechci! Nebo vlastně všechno! Nebo já nevím... Díky, Ježíšku! Vím, že to máš se mnou těžký :-D. Svařák? Punč? Adventní trhy? Tak o tom si fakt můžu nechat leda zdát. Cukroví? Když vidím na Instagramu všechny ty plné krabice, trochu mě jímá hrůza. Však to znáte. Ne, ne, ne, nesnídám, nesvačím, nestihnu to, nestačím (tedy já snídám a svačím, protože jinak bych umřela, ale jinak to platí :-D)! Pak se ale zase utěšuju tím, že s mamkou jsme vždycky pekly až po Mikuláši, ale na klidu mi to příliš nepřidává, co vám budu povídat. Ve skutečnosti nemám hotové ani tohle cukroví Lemon Meringue. To co vidíte na fotkách je zkušební várka. To kdybych zjistila, že by bývalo bylo lepší, kdybych se raději držela tradic a nevymýšlela zase psí kusy. Naštěstí se ukázalo, že jsem byla obezřetná a opatrná zcela zbytečně. Tohle cukroví je trefa do černého :-)! Mám hroznou radost, protože tenhle nápad jsem nosila v hlavě celé měsíce. No dobře, tak ne v hlavě, ale v poznámkách v mobilu, protože myšlenku udržím přesně těch pár vteřin než ji napíšu na papírek nebo naťukám na klávesnici. Ty papírky ale nestále ztrácím, takže si pak musím dělat kopie a kopie kopií a tak dál a tak podobně (nic moc ekologického). Což se tedy aspoň v tomhle případě naštěstí nestalo. Uf. 


Cukroví Lemon Meringue 

Ingredience: 

Mandlové těsto: 
150 g másla o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky 
95 g moučkového cukru (prosátého přes jemné sítko) 
30 g mandlové moučky 
1 špetky soli 
1/4 vanilkového lusku 
1 vejce 
250 g hladké mouky (prosáté přes jemné sítko) 

Pusinky: 
4 bílky 
250 g krupicového cukru 

Možné náplně: 

1. Citronový krém Lemon curd: 
4 žloutky 
70 ml citronové šťávy 
70 g krupicového cukru
50 g másla 
jemně strouhaná kůra ze dvou citronů 

nebo sklenice kupovaného citronového krému Lemon Curd (třeba z M&S nebo Tesco Finest, ale mám pocit, že už jsem ho viděla i v Albertu od Mackays) 


3. Krém: 
100 g másla 
200 g citronového krému Lemon Curd 
moučkový cukr podle chuti 

Postup: 
1) Máslo vložte do mísy robotu a šlehejte dokud nebude hladké a nadýchané. Poté přidejte cukr, mandlovou mouku a sůl. Rozřízněte vanilkový lusk, vyškrábněte z něj semínka a přidejte je do těsta. Nakonec přidejte vejce a prosátou mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli. Těsto zabalte do fólie a nechte 4 hodiny chladit v lednici. 

2) Připravte pusinky. Troubu si předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte papírem na pečení. Mísu (nejlépe od robotu) s bílky a krupicovým cukrem nahřívejte nad vodní parou a vytrvale ručně šlehejte metlou. Když se cukr zcela rozpustí, došlehejte sníh pomocí robotu. Šlehejte na střední výkon asi 6 - 8 minut. Sníh musí zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení šlehací metly robotu by měl tvořit pevné a pružné špičky. V podstatě by měl mít strukturu klasické pěny na holení. Sněhem naplňte sáček s nástavcem s drobnými zoubky a na pečící papír stříkejte různě špičky sněhu. Nechte takto připravené pusinky sušit v troubě 2 hodiny. Poté je nechte dokonale vychladnout. 

3) Rozhodněte se jakou náplň chcete použít. 
Pokud se rozhodnete pro citronovou marmeládu, není co připravovat, po upečení prostě jen poslepujete kolečka a pusinky k sobě. 
Pokud vaše volba padla na Lemon curd nebo krém, pak připravte citronový krém Lemon Curd, já používám neprůstřelný recept od Kitchenette. Všechny ingredience (žloutky, cukr, citronovou šťávu a kůru i máslo) vložte do rendlíku a na mírném plameni za občasného míchání zahřívejte dokud krém nezhoustne (můžete zahřívat i nad vodní parou). Nechte vychladnout. Citronový krém po vychladnutí krásně zhoustne. Pokud ho chcete uchovat, ještě horký ho nalijte do čisté vysterilizované sklenice. Trochu se obávám, že pokud poslepujete kolečka a pusinky k sobě přímo citronovým krémem Lemon curd, pusinky budou mít tendenci rychleji se rozmočit. Na druhou stranu pusinky i kolečka vydrží uzavřené v krabici dlouho a Lemon curd vydrží v lednici i dva týdny. Takže můžete třeba slepovat přímo citronovým krémem postupně po dávkách. 
Pokud nemáte chuť slepovat po dávkách připravte krém z citronového krému Lemon curd a másla. Vyšlehejte máslo, vmíchejte citronový krém a oslaďte podle chuti a tento krém použijte k slepování. Díky přídavku másla by neměly pusinky vlhnout tak rychle. 

4) Teplotu v troubě zvyšte na 180°C. Vychlazené těsto vyválejte na plát o tloušťce 4 mm a vykrajujte z něj kolečka o stejné průměru jako mají pusinky. Pečte dozlatova, bude to trvat pár minut. Nechte dokonale vychladnout. 

5) Na kolečko z mandlového těsta cukrářským sáčkem stříkněte trochu citronového krému Lemon Curd, krému nebo marmelády a nahoru posaďte pusinku. 







Mějte se moc krásně, 
vaše M. :-* 

P.S.: Nešlo si nevzpomenout :-D! 
Monica Geller: "Proč sis neudělala kopii a neschovala ji v ohnivzdorné schránce alespoň 100 yardů od originálu?" 
Phoebe Buffey: "Protože... Jsem normální!"

6 komentářů:

  1. Miluju lemon merrengue. Tohle je něco pro mě. Taky mám tendence vždycky si u všeho vybavovat hlásky z Přátel. Myslim že už snad není díl co bych neznala nazpaměť 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám radost, že jsem tě potěšila :-)! A jsem fakt nesmírně ráda, že nejsem jediný blázen v republice, co má pro každou příležitost hlášku z Přátel :-D! Uf, dost se mi ulevilo...
      Dej vědět, jak ti cukroví chutnalo, jestli se do něj pustíš.

      Měj se hezky, M.

      Vymazat
  2. ahoj, vypadá to nádherně:) můžu se zeptat, na kolik kusů tak 1 várka vystačí?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kristý, děkuju :-)! Já dělala původně jen menší zkušební várku (plná mě čeká příští týden), ale řekla bych, že tak 2-3 klasické obdélníkové plechy.
      Budu moc ráda, když dáš vědět, jestli jsi ho zkoušela a jestli ti chutnalo :-)!

      Hezký večer, M.

      Vymazat
  3. Dobrý den Martino, fotku jsem viděla na instagramu a úplně jsem z ní byla paf a tak jsem tady. :-) Chystám se péct, protože kyselý krém, křupavé těsto a sladká pusinka... Mňam! Jen prosím o radu - nenavlhnou pusinky od krému? Nebo je mám "posadit" na ten základ až před podáváním? Děkuji a krásný Vánoční čas přeji! Ilona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Ilono,
      mám obrovskou radost, že jste tady :-)! Opravdu!
      Musím přiznat, že přesně tohle byly moje obavy (píšu o nich v receptu). Dělala jsem zatím zkušební dávku a ta zmizela tak rychle, že ani nestihla kousek či dva schovat a "otestovat". Proto jsem navrhla tři různé možné náplně - čistý lemon curd (ten bych plnila opravdu postupně, aby se pusinka nerozmočila), citronovou marmeládu nebo krém z másla a citronového krému, který by nemusel pusinky rozmáčet tak rychle a plnit by se mohl třeba jenom nadvakrát (možná i naráz) :-)!
      Budu moc ráda, když dáte vědět, jak jste byli spokojení :-)!

      Také přeji krásné a klidné svátky, Martina

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye