Karamelový sirup na perníkové latte - Salted Caramel Gingerbread Syrup

Dobrý večer :-)!

Ano, je to tak. I já jsem podlehla. Zamilovala jsem si perníkové latte. Ale nesuďte mě přísně. Fakt! Ve hře je spousta polehčujících okolností. 
Vezmem to od začátku. Jak už jsem psala asi tisíckrát - večer usínám a myslím na snídani... Ráno vstávám a myslím na snídani... Po zamáčknutí budíku nemluvím, na nic nečekám a sotva se mi částečně rozlepí aspoň jedno oko, už se řítím do kuchyně (muž i kočky mají většinou dost rozumu na to, aby se mi nepletli do cesty :-D)... Zcela výjimečně (to když jsem trochu víc při smyslech), si zvládnu před snídaní aspoň opláchnout obličej. Ale stejně u toho myslím na snídani. Pochopitelně.
No a teď si představte, že tohohle zcela nepoužitelného, absolutně zoufalého tvora vyzvete, aby se dostavil na výtěr z krku/odběr krve pěkně nalačno. Trochu rozsudek smrti (dobře, tak pěkně hnusná zákeřnost). Takže se tenhle nebožák, s žaludkem kručícím tak, že to plaší sídlištní holuby v okruhu několika (set) kilometrů, s vypětím všech sil dovleče do ordinace či odběrové místnosti, odbude proceduru a pak... Pak je prostě nezbytně nutné, co nejrychleji ho nasytit a nadopovat kofeinem nebo nastane smrt. Jeho nebo někoho, kdo mu v tramvaji pod nosem zamává nějakou dobrotou (to spíš). 
A tenhle hororový scénář se teď v krátké době odehrál hned 4x. Jj, noční můry se občas stávají realitou. A není to pěkný. No ale když hladoví a těsně před kolapsem s notnou dávkou štěstí najdete cestu do nejbližší kavárny a do ruky dostanete kelímek vánočního perníkového latte, svět je zase překrásnej. Takže z toho logicky musela být láska. To dá rozum. Teda musíte si říct o poloviční (klidně i menší) dávku sirupu, protože plná palba je zcela smrtící, na což jsem přišla tehdy, když při třetím pokusu nevyslyšeli moje přání a ta příšerně drahá tekutina putovala v práci do odpadu. Ani já cukromil obecný jsem nezvládla víc než dva doušky. To se prostě nedá. Ani na lačnej hladovej žaludek. 
Samozřejmě mi to nedalo a uvařila jsem si sirup vlastní. Vylepšený! Je nejen perníkový, ale taky karamelový a lehce slaný. Taky se vám teď rozzářili oči :-D? Ideální kandidát na jedlý dárek, co myslíte? 


Jemně slaný karamelový sirup na perníkové latte - Salted Caramel Gingerbread Syrup 

Ingredience: 
200 g hnědého cukru 
300 ml vroucí vody 
1 lžička vanilkové soli (pokud nemáte rádi slaný karamel, vynechte) 
1 lžíce javorového sirupu 
1/2 - 1 lžíce mletého zázvoru 
1 velký svitek skořice, nalámaný 
8 hřebíčků 
8 tobolek kardamomu 
10 kuliček pepře 
6 kuliček nového koření 
1 hvězdička badyánu 
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku 

Postup: 
1) Plotnu zapněte na střední stupeň, postavte na ni hrnec se silným dnem a dno posypte vrstvičkou cukru. Počkejte, až se cukr roztaví a zkaramelizuje a posypte další dávkou cukru a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechen cukr. Hrnec zvedejte z plotny a kružte jím, aby se karamel nepřipálil. Poté zalijte vodou (pozor, ať se nepopálíte, unikne velké množství páry), přisypte vanilkovou sůl a všechno koření a nechte mírným varem probublávat 10 - 15 minut. Poté přimíchejte javorový sirup a sirup přes jemné sítko přelijte do sterilizovaných lahviček nebo skleniček, uzavřete a nechte vychladnout. Uchovávejte v lednici a podle chuti přidávejte do kávy nebo sirupem můžete třeba polít lívance nebo francouzské tousty. 






Mějte se krásně, 
vaše M. :-*

6 komentářů:

  1. Já s díky své intoleranci laktozy nikde takovou dobrotu nedám, takže mi jdeš do rány:o) Sirup vyzkouším, ochucené latté je něco, co si nechám líbit:o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemaj mlíko bez laktózy? Ach jo :-(. Je fakt, že tohle úplně nesleduju, ale mám dojem, že sójový jsem zahlídla (otázka je, jak pak to kafe chutná). Ale jsem moc ráda, že jsem se ti trefila do noty :-)! My ho teď lejem do všeho a na všechno :-D... Maličko závislost. Tak snad budeš nadšená jako my!

      Krásný večer, M.

      Vymazat
    2. Málokde mívají mléko bez laktózy. Zatím jsem narazila jen na dvě kavárny (přičemž v té jedné jsem si to vybojovala prudivými komentáři na facebooku:o)). Sojové nemůžu, mám alergii na soju:o)
      Ale já si holt nosím v termosce svoje mléko a dávám si v kavárnách espresso a nebo překapávanou, řešení si vždycky najdu:o)

      Vymazat
    3. Ajaj, tak to máš teda parádní dvojkombinaci :-(. Ještě, že už je teď mléko bez laktózy k sehnání i v normálních obchodech, dřív to muselo být peklo. Haha, tak to smekám před tvou vynalézavostí. Já nosím v kabelce všechno možné, ale mléko ještě ne :-D! No, co není může být... No tak teď třeba budeš nosit termosku a lahvičku se sirupem ;-).

      Vymazat
    4. Tak uvařeno, ochutnáno a je to táááááák dobrý! Děkuju za recept, dvě lahvičky půjdou učitelkám ze školky jako dárečky.o) A já si to dnes přidám do kávičky:o)

      Až si budu v kavárně do kávy lít svoje mlíko a svůj sirup, asi mě vyvedou:oD Ale největší challenge na tom celém bylo sehnat dostatečně malou termosku. Nakonec jsem musela koupit 0,3 l velkej termohrnek se šroubovacím víčkem. Termosky jsou jinak od 0,5 l, menší nikdo prý nechce.. tsssss...

      Malé P.S. uprav si množství u nového koření:o)

      Vymazat
    5. Juuuu, ani nevíš, jakou mám radost :-)! Že jsi ho vyzkoušela i že ti chutná! No, hele, když zvládnou mlíko, tak snad zvládnou i sirup :-D. A nebo si to před výletem smíchej do jedné termosky (nebo tedy termohrnku), ať je nedráždíš tolik :-D.

      Ježiš, děkuju! Tady to vidíš, měla jsem tam 3/4 lžičky, pak mi to přišlo jako blbost, ale už jsem tam tu lžičku nechala :-D! A to jsem to četla asi 15x.

      Díky, díky!
      M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye