Hrušky pošírované v černém čaji, amarettu a koření

Dobrý večer :-)! 

Jak se máte? Doufám, že jste do nového roku vykročili správnou nohou :-)! Já pro vás dneska mám recept na náš veleslavný silvestrovský dezert. Já vím, já vím, už je 16. ledna, ale mám dojem, že o mé, řekněme, pomalosti už se vyprávějí vševypovídající legendy, takže netřeba nic dodávat :-D.
Poslední den v roce jsme letos pojali komorně a odpočinkově. Žádný bujarý mejdan se nekonal, což jsem pochopitelně oplakala, protože jsem proslavené pártyzvíře, zvlášť od té doby, co nepiju alkohol :-D. 
Plán zněl jasně... Uděláme si pár zdravých pomazánek a dipů bez majonézy, nakrájíme si zeleninu a bagety, kamarádka udělá minipizzy a já nějaký odlehčený dezert. 
Plán to byl vskutku jednoduchý a zdánlivě neprůstřelný. Ale jen do té chvíle, než jsme zjistili, že máme víc pomazánek než lidí. A v množství, které by uživilo větší vesnici (možná i menší městečko). Trochu to nabouralo naší myšlenku, že po Vánocích nemusíme nic přehánět. Poté, co jsem do sebe nacpala asi tak 100. bagetku (ano, tolik k nepřehánění), jsem se kamaráda zcela nevinně zeptala, co je ještě v jeho báječné vajíčkové pomazánce s česnekem. "No, majonéza a sýr přece." Jasně. To dává smysl. Proto byla tak dobrá, že jo :-D! Kdybych já se bývala byla držela své řepové a nebo té tvarohové s ořechy od kamarádky... Ale dejte do něčeho vejce a já jsem ztracená.
Můj původní záměr Silvestra bez žlučníkového záchvatu vzal za své, takže jsem schovala kelímek bílého jogurtu zpátky do lednice a vytáhla tučnou zakysanou smetanu. Když už, tak už! A přestože jsem si už svařila sirup z pošírování, vytasila jsem taky svou tajnou zbraň - karamelovo-perníkový sirup. A obojí byla skvělá volba. Ale nebojte, i s jogurtem a sirupem z pošírování jsou hrušky skvělé! Protože jsem vařila hrušek hned 6, druhý den jsme s mužem měli ještě pohankové palačinky s jogurtem a plátky hrušek pokapaných sirupem z pošírování. Zbytek svařeného sirupu jsem totiž nalila do vyvařené sklenice, nechala vychladnout a dala do lednice. Třeba do čaje je báječný!


Hrušky pošírované v černém čaji, amarettu a koření

Ingredience:
3-4 hrušky 
500 ml vody 
150 g krupicového cukru 
50 ml amaretta 
1 sáček černého čaje 
1/4 lžičky kurkumy 
1/2 polovina vanilkového lusku 
10 kuliček pepře 
5 kuliček nového koření 
2 hvězdičky badyánu 
10 tobolek kardamomu 
10 hřebíčků 
2 ruličky skořice

K podávání:
kelímek zakysané smetany nebo řeckého jogurtu 
karamelovo-perníkový sirup nebo svařený sirup z pošírování

Postup:
1) Vodu a amaretto nalijte do rendlíku, přisypte cukr, koření a přiveďte k varu. Když voda začne vřít, stáhněte teplotu na nižší stupeň, vhoďte do vody sáček s čajem a nechte ho minutu louhovat (pokud chcete dosáhnout výraznější čajové chuti, klidně i déle) a následně ho vyhoďte. Poté do vody vložte oloupané hrušky (stopku netrhejte, hrušky s ní vypadají líp) a pomalu vařte do změknutí. Bude to trvat zhruba 25-30 minut. 

2) Hrušky můžete podávat teplé i vychladlé. Trochu každou hrušku zespoda seřízněte, aby lépe stála na talíři. Servírujte s kopečkem zakysané smetany (nebo řeckého jogurtu) a přelité karamelovo-perníkovým sirupem. Nebo můžete také na sirup svařit tekutinu, ve které se hrušky pošírovali.





Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye