Skořicovo-kakaová bábovka - veganská, bez lepku, cukru, vajec a mléka

Dobré odpoledne :-)!

Myslela jsem, že na měně než 3 příspěvky měsíčně to nedotáhnu a hle, leden mě přesvědčil o opaku. Ale nezoufám si! Ne, ne, ne! Mohlo by být ještě hůř, že jo... Však uvidíme, jakým směrem se to ubere. Ehm.
Asi jste si všimli, že poslední dobou jsou mé recepty víc než experimentální (některé ještě více než jiné :-D). A já přišla na to, proč tomu tak je! Často se mě někdo ptá, jestli mi chybí věda. Tyhle dotazy obvykle statečně odrážím odpovědí, že svou novou práci miluju (a opravdu miluju), ale některé aspekty vědecké práce mi opravdu chybí. To je jasný. Ale jak se ukázalo, tenhle stesk úplně bez mého vědomí začal maličko prosakovat do mé pekařské tvorby. Aby moje zvídavá povaha zůstala spokojená, musím totiž neustále řešit nějaké "záhady", odbočovat z vyšlapané cesty a hledat odpovědi na zásadní otázky :-D!

Například:
  • Když se dají z přezrálých banánů péct takové dobroty jako banana bread, nedalo by se podobně použít i kaki? Dalo! (Je asi jasné, že k téhle otázce mě nedovedla ani tak zvědavost, jako spíš nalezené kaki, které muselo být v ledničce zapadlé asi tak 2 a půl roku :-D.)
  • Opravdu se dá tekutina z plechovky cizrny vyšlehat na sníh? Dá!
  • A je ve výsledku ta cizrna cítit? Nebudu lhát, trochu jo.
  • Chová se kokosová mouka pokaždé tak divně, jako když jsem pekla obrácený brusinkový perník? Ano, chová.
  • Chutná stévie ve všem tak uměle? Vlastně ani ne! A asi je to taky dost o zvyku.
  • Dá se péct bez vajec/cukru/lepku/mléka? Ano!
  • A dá se péct bez vajec, cukru, lepku a mléka naráz? Ano!
  • A dá se to pak ještě vůbec jíst? Ano :-D!

Odpovědi na všechny předchozí otázky jsem zodpověděla jediným pokusem - kakaovo-skořicovou bábovkou. (O tom, že věděcký přínos celého mého experimentu nebyl valný nebudeme vůbec začínat.) 

Pochopitelně se mi při pečení vybavila scénka z osmé řady Přátel, když Rossův spolužák Will přinese na Díkuvzdání koláč:
  • Monika Geller: "Koláč?"
  • Will Colbert (Brad Pitt): "Ano! Není tam tuk, není tam cukr, není tam mlíko. Není to dobrý, vyhoď to!"

Naštěstí můžu říct, že tohle dobrý je. Teda není to úplně obvyklá chuť. Ale dobrý to je a vegani vám za to urvou ruce :-D! Teda asi neurvou, ale to jen proto, že budou chtít, abyste jim tu bábovku upekli zas. A pokud je na vás už moc divoká, střihněte si třeba citronovo-makovou nebo brusinkovou ;-)!


Skořicovo-kakaová bábovka s kaki - veganská, bez lepku, cukru i laktózy

Ingredience:
125 ml oleje
3 lžíce stévie (nebo více, záleží na vás)
1 úplně zralé kaki (nebo banán, s tím bude bábovka asi výraznější)
180 g hladké pohankové mouky
50 g kokosové mouky
1 lžíce kakaa (+ 1 lžička na mramorování, pokud chcete)
1 lžička skořice
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody 
250 ml mandlového mléka
tekutina slitá z 1 plechovky cizrny
špetka soli

Postup:
1) Troubu předehřejte na 180°C. Pokud je to třeba, vytřete menší formu na bábovku olejem a vysypte pohankovou krupicí. Pokud důvěřujete její nepřilnavé vrstvě, není to třeba.

2) Olej, stévii a dužinu kaki vyšlehejte do světlé pěny. Pohankovou i kokosovou mouku, lžíci kakaa, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu smíchejte a prosejte přes síto, abyste odstranili hrudky. Do směsi oleje, stévie a kaki po částech zašlehejte moučnou směs a mandlové mléko. Z tekutiny z plechovky cizrny a špetky soli vyšlehejte sníh a ručně ho zapracujte do těsta. 

3) Pokud chcete vytvořit mramorování, odeberte 3 lžíce těsta, vmíchejte do něj lžičku kakaa. Do formy vlijte polovinu světlejšího těsta, na to lžící rozdělte těsto tmavší a párkrát projeďte cikcak párátkem, abyste vytvořili mramorování, a zalijte zbytkem světlejšího těsta. Nebo jednoduše nalijte všechno těsto rovnou do formy. V obou případech pečte 40 - 50 minut. V případě, že se vám povrch zdá příliš tmavý, můžete přikrýt bábovku alobalem. Dokonalé propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vytažení obalená mokrým těstem, pokračujte v pečení. Pokud je suchá nebo s pár drobečky, máte upečeno.

4) Po vytažení z trouby nechte bábovku 15 minut chladnout ve formě a poté jí vyklopte na talíř a nechte dokonale vychladnout.






Mějte se moc krásně, 
Vaše M. :-*!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye