Černá rýže vařená v mandlovém mléce s kořením a rakytníkový pudink

Dobré odpoledne :-)! 

Nevím, jestli jste si všimli, ale využila jsem smrtící rýmičky, která mi znemožnila víkendové radovánky (a že měly být bujaré :-D), a pokusila se to tu na Sugartownu trochu zvelebit. Aspoň natolik, jak platforma Blogger a moje závratné technické dovednosti dovolují... Což není moc. To je asi jasný. 
Nahoře v liště konečně přibyla záložka Recepty. Jooo, kdybych bývala byla co k čemu a ten seznam založila hned na začátku, asi by to pak netrvalo dva dny udělat ho zpětně po 3 letech. Ale co už. Chybami se člověk učí, že jo :-D... Nebo teda chytrý člověk se chybami učí. V mém případě to bude asi trochu jiná pohádka. 
Taky jsem vytvořila zvlášť záložku Snídaně, které sice najdete i v receptech, ale občas se vám nechce složitě procházet přes dorty, koláče a spol. Aspoň já po ránu fakt nemám jedinou myšlenku na bloudění a chci se dostat tou nejkratší cestou k cíli. Takže teď jen kliknete na Snídaně a můžete hned vybírat z lívanců, palačinek, vaflí a dalších dobrot. 
Přikročila jsem také k velkému proklestění štítků (kteréžto byly do této chvíle jediným ubohým orientačním bodem tohohle blogu), ale pořád váhám, když už je hotový ten seznam receptů, zda tam nenechat spíš suroviny než typy dezertů. Ještě si to nechám projít hlavou. Klidně mi dolů do komentářů napište, co vám přijde lepší a co byste uvítali :-).
Změnila jsem i formát archivu, protože ten původní byl sice vizuálně nejhezčí, ale zato nebyl vůbec funkční. Tenhle rozbalovací sice není zrovna krasavec, nicméně díky němu můžete aspoň brouzdat po měsících. V tom hierarchickém to šlo jen po letech a to je fakt dost k ničemu... 
Napravo pod štítky přibyly ještě oblíbené recepty, což jsou čtenáři nejvyhledávanější sladké hříchy. Možná jste do této chvíle netušili, že je hledáte taky a teď už to víte :-D!
Renesance se dočkala i sekce O Sugartownu, ale to není nic technicky zásadního.
Asi chápete, že po téhle vší strašlivé dřině jsem potřebovala něco na posilněnou. A volba padla na černou rýži a rakytníkový pudink. Vlastně jsem původně jejich setkání na jednom talíři vůbec neplánovala, ale jak jsem je tak viděla, najednou se to zvrtlo (prostě zasáhl osud, to dá rozum) a vznikla z toho tahle báječná věc. Chtěla jsem napsat skvělá snídaně, ale jedli jsme to skoro celý víkend bez ohledu na denní dobu... Dílem proto, že je to děsně dobrý, a dílem proto, že jsou toho uvařila asi tunu. Recept jsem ale upravila na 2 porce, nebojte. A napadá mě, že to vlastně není ani nijak extrémně nezdravý. No prostě to taky budete chtít jíst pořád, to vím jistě :-D!


Černá rýže vařená v mandlovém mléce s vanilkou a kardamomem a rakytníkový pudink

Ingredience:
100 g černé rýže, namočené přes noc do vody
250 ml mandlového mléka
50 ml vody
1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
1/2 lžičky kardamomu
med nebo javorový sirup na oslazení

Rakytníkový pudink:
200 g mraženého rakytníku (v sezoně čerstvý) + trocha vody
1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
2 lžičky škrobu (kukuřičný, tapiokový, rýžový) na zahuštění
50 ml vody
med nebo javorový sirup na oslazení

K podávání:
řecký nebo vanilkový sojový jogurt
maliny
čerstvý kokos
pufovaná quinoa

Postup:
1) Rýži slijte, pořádně propláchněte, zalijte mlékem a vodou, přidejte koření a přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, snižte teplotu a za občasného promíchání nechte mírně probublávat, dokud se tekutina do rýže nevsákne a rýže nezhoustne. Ochutnejte a pokud je na vás rýže ještě tuhá, přilijte ještě trochu vody a ještě chvilku vařte. Pokud je rýže měkká tak akorát, oslaďte ji podle chuti medem nebo javorovým sirupem.

2) Rakytník nasypte do mixéru a rozmixujte na tříšť (čerstvý na pyré). Nasypte ji do hrnce, podlijte trochou vody, přidejte semínka z poloviny vanilkového lusku a zahřejte. Vlijte javorový sirup nebo med podle chuti a 2 lžičky škrobu rozmíchané v 50 ml vody a za stálého míchání 1 minutu vařte. Stáhněte z plotny.

3) Na každý talířek dejte polovinu rýže, dvě lžíce rakytníkového pyré a dvě lžíce řeckého jogurtu. Ozdobte malinami, kokosem a quinoou. Zbytek rakytníkového pudinku uložte v plastové krabičce do ledničky a spotřebujte do 2-3 dnů. Třeba s bílým jogurtem a granolou je skvělý.

Poznámka: 
  • Rýži nemusíte nutně namáčet předem, ale v takovém případě ji musíte pořádně propláchnout, zalít hrnkem vody, vařit do vsáknutí a poté zalít hrnkem mléka a vařit do vsáknutí. Doba vaření se tedy minimálně zdvojnásobí. 
  • Pokud chcete, aby to celé bylo ještě zdravější, a nechcete rakytník vařit a zahušťovat, vsypte mražené plody do hustého síta, nechte rozmrznout a vykapat přebytečnou tekutinu, poté rozmixujte a oslaďte. Případně na zahuštění použijte chia semínka.







Mějte se moc krásně, 
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye