Pistáciové věnečky s malinami

Dobré odpoledne :-)!

Taky už zoufale vyhlížíte to krásné slunečné jaro? Já do dneška taky. Pak jsem si s hrůzou uvědomila, že na něj vůbec nejsem připravená, protože díky extrémně dlouhé zimě víc než kdy dřív vypadám jako lední medvěd křížený s ještěrem. A to fakt není něco, co bych chtěla vystavovat. Bunda velikosti menšího slona (díky její výrazné chlupatosti spíše menšího mamuta) mi umožňovala skrýt před světem všechny projevy poctivého dodržování zimního režimu, ale teď? Co si počnu? Nechci, aby lidstvo bylo svědkem mé skandální proměny! Jako jo, medvědoještěr je asi méně děsivý než obrbrouk Řehoř z Proměny od Franze Kafky, ale stejně... Není to zrovna radostný pohled. 
To víte, vzala jsem to zodpovědně. V zimě je potřeba zbytečně neplýtvat energií a naopak ji co nejefektivněji shromažďovat. Omezit jakýkoli pohyb na minimum (včetně zbytečného přecházení po bytě, od čeho mám manžela, že jo :-D) - splněno, konzumovat dostatek výživného jídla - splněno, spát při každé sebemenší příležitosti (třeba v metru) - splněno. Když už něco dělám, tak to dělám pořádně, to je jasný. A teď... Teď jsem v háji :-D! Snad abych chodila kanálama. 
Já vím, měla bych si v této situaci spíš dát řapík celeru (nic dietnějšího mě už fakt nenapadá), ale ten prostě není tak uklidňující. Spíš ve mě vyvolává pocit, že bych s ním měla někoho umlátit... A copak byste chtěli, aby vás medvědoještěr mlátil řapíkem celeru? Nechtěli. To dá rozum. Takže si dám věneček a bude klid. Ale dám si jen jeden, slibuju ;-)! (A když to spořádám všechno, tak se o tom stejně nedozvíte. Cha!)


Věnečky s pistáciovým krémem a malinami (na 10-12 věnečků):

Pistáciová pasta:
125 g pistácií
30 g mandlové mouky
62 g moučkového cukru
18 ml vody
kapka mandlového extraktu
1 lžíce rostlinného oleje (nejlépe ořechového)

Pistáciový krém: 
400 ml mléka 
6 žloutky 
70 g kukuřičného škrobu 
1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá 
120 g cukru 
90 g pistáciové pasty
60 g másla 
400 ml smetany ke šlehání 
40 g moučkového cukru 

Odpalované těsto podle Bouchon Bakery: 
175 g hladké mouky 
33 g krupicového cukru 
240 ml vody 
120 g másla 
2,5 g soli 
250 g vajec (zhruba 5, ale je potřeba je zvážit)
nasekané pistácie a plátky mandlí na posypání

Na dokončení:
maliny
moučkový cukr

Postup: 
1) Začněte přípravou pistáciové pasty. Rozložte pistácie na plech a opražte je nasucho v troubě předehřáté na 150°C. Dávejte pozor, aby úplně nezhnědly a nespálily se. Pražte je zhruba 10-15 minut. Moučkový cukr smíchejte s vodou a zahřívejte, dokud nevznikne sirup. Když sirup dosáhne 121°C, přidejte opražené pistácie a důkladně je sirupem obalte. Pozor, sirup musí být průhledný, nikoli zkaramelizovaný. Po chvilce na pistáciích zkrystalizuje, což je kýžený efekt. Pistácie obalené v cukrovém kabátku nasypte společně s mandlovou moukou do mixéru nebo blenderu a rozmixujte na co nejjemnější prach. Poté přidejte olej a znovu promixujte. Vznikne pistáciová pasta. Pozor, pokud máte, stejně jako já, slabší mixer, bude to chvilku trvat a je dobré dělat během mixování pauzy, abyste mixer "nezavařili".

2) Pokračujte přípravou odpalovaného těsta. V rendlíku nebo menším hrnci spolu zahřejte vodu, cukr, sůl a máslo. Když začne směs vřít, přisypte naráz mouku (předem jí prosejte přes síto) a vytrvale míchejte, dokud nebude vzniklá pasta hladká a nezačne se odlepovat od stěn (tzv. odpalování). Bude to trvat jen pár minut. Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud trochu nezchladne. Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce. Vznikne lesklé táhlé těsto. Těstem naplňte cukrářský sáček a uložte ho minimálně na 2 hodiny do lednice.

3) Připravte pistáciový krém. Mléko s vanilkou přiveďte k varu. Mezitím vyšlehejte 3 žloutky s cukrem do světlé pěny a do ní poté zašlehejte škrob a pistáciovou pastu. Vroucí mléko vlévejte za stálého míchání tenkým pramínkem do připravené vaječné pěny. Poté vraťte zpět do rendlíku a za stálého míchání zahřívejte, dokud krém hodně nezhoustne. Odstavte. Přidejte na kousky nakrájené máslo a míchejte dokud nebude pistáciový pudink krásně hladký a lesklý. Přendejte do misky, překryjte potravinovou fólií (přitiskněte ji k povrchu pudinku, zabráníte tak vzniku škraloupu), nechte vychladnout a uložte do lednice.

4) Troubu předehřejte na 190°C. Mandle a pistácie namočte do studené vody. Sáčku s těstem ustřihněte konec a vložte ho do druhého sáčku se širokou cukrářskou špičkou s hustými malými zoubky. Na plech vyložený pečícím papírem stříkejte kroužky z těsta. Nechte mezi nimi alespoň 2 - 3 cm rozestupy, protože při pečení dost nabudou. Navlhčeným prstem otupte případné přečnívající "ocásky". Povrch věnečků posypte okapanými pistáciemi a mandlemi. Vložte plech do trouby a teplotu ihned snižte na 175°C. Pečte 40 minut. V polovině pečení (tedy po 20 minutách) obraťte plech o 180°. Poté snižte teplotu v troubě na 160°C a pečte dalších 20 minut nebo do úplného zezlátnutí. Nakonec snižte teplotu na 150°C a pečte posledních 10 minut, dokud věnečky při poklepání nezní dutě. Nechte vychladnout na mřížce. 

5) Když jsou věnečky dokonale vychladlé a vytáhněte z ledničky pudink a prošlehejte ho. Smetanu s moučkovým cukrem vyšlehejte dotuha a opatrně ji smíchejte s prošlehaným pudinkem. Připraveným krémem naplňte cukrářský sáček se širokou uzavřenou cukrářskou s velkými ostrými zuby (při pohledu shora vypadá jako hvězdička). 

6) Každý věneček podélně rozkrojte a plňte malinami a špičkami krému (já zvolila malé růžičky). Povrch pocukrujte moučkovým cukrem.






Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*

P.S.: Nebojte, úplně jsem se nezbláznila. Fakt :-D! Na poctivé jaro se pořád těším tak moc, že to ani nedokážu popsat. Pochybnosti o svém vzezření sice mám (asi jako každá žena vlastnící zrcadlo), ale dá se s nimi žít. Zvlášť, když jsou poblíž věnečky. S těmi je svět prostě nejkrásnější.

8 komentářů:

  1. Pistácie miluju a věnečky vypadají opravdu lákavě, jen bych k receptu potřebovala někoho, kdo mi napeče :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten postup je sice dlouhej, ale vlastně vůbec není složitej, není se čeho bát :-)! I když to teda zcela chápu, protože já zase vždycky potřebuju někoho, kdo by po mě uklidil kuchyň, která vypadá jak po výbuchu C4 :-D! Muž teda zatím statečně předstírá, že mu to vůbec nevadí...
      A moc děkuju :-*!

      M.

      Vymazat
  2. Tak teď se úplně stydím za ty svoje mrzáčky :-D Máš je nádherný a určitě i moc dobrý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to moc děkuju O:-)!
      Musím říct, že s tímhle těstem se mi pracovalo ještě líp než s tím od Pierra Hermé, které jsem používala dřív. Takže už asi zůstanu u tohoto.
      Ale mám takový dojem, že stud rozhodně nebude třeba, pokud jsou domácí a s láskou upečené, tak je na místě spíš pýcha a radost ;-)! Hlavní je, že potěší někoho dalšího. A zaručeně zmizeli během pár minut, že jo :-)?

      Krásný víkend, M.

      Vymazat
  3. No krása, mňam. Určitě je někdy vyzkouším, Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, mám velkou radost :-)!

      Přeju krásný závěr víkendu, M.

      Vymazat
  4. No tak tohle vypadá sakra dobře!
    A se vzezřením jsem na tom stejně, tak jsem začala běhat (raději potmě).. no teda spíš rychle chodit.. a třeba to do léta nebnude tak strašný:o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Marcelko :-)!
      No, já se bohužel za světla i za tmy spíš ploužím :-D... Takže máš můj nekonečný obdiv! A dost mě to motivuje, tak třeba se z hlemýždí rychlosti začnu ploužit třeba aspoň lenochodí a pak zas o chlup rychleji :-)! Držím palce, ať odhodlání trvá ;-)!

      Krásný víkend přeju, M. :-*

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye