Ricottové lívance a krém z červených pomerančů

Dobré odpoledne :-)!

Dneska mám pro vás recept na ricottové lívance s krémem z červených pomerančů. Já vím, já vím, receptů na lívance je tu nespočet. Ale tyhle jsou prostě tak dokonalé, že si tu své místečko zaslouží. Tvrdím to tedy o každé snídani, kterou sem přidávám, ale no... prostě je to tak :-D. Navíc mám dojem, že lívance čistě jenom z ricotty tu asi ještě nejsou. (A pokud ano, tak opakování je přece matka moudrosti, že jo :-D!) Za poslední měsíc jsme je měli v různých obměnách asi 5x, což mě jen utvrdilo v přesvědčení, že by tu neměly chybět. Jsou nadýchané jako peříčko a hotové cobydup (zvlášť, když děláte megalívance jako já). Ráda jimi začínám odpočinková víkendová rána, ale vzhledem k tomu, jak jsou jednoduché a strašně dobré, jsem schopná a ochotná je připravovat třeba i večer po návratu z práce. Je to prostě totální comfort food <3. Jejich dokonalost je ale možná zároveň i jejich největší nevýhodou. Když je něco příliš snadné a příliš dobré, vznik závislosti je nasnadě. Jsem toho zářným příkladem. Ale rozhodně jsou horší věci, na kterých může být člověk závislý, než ricottové lívance, ne ;-)? 
Aby toho nebylo málo, přidávám i recept na krém z červených pomerančů (Blood Orange Curd). Ano, už z fotografií je jasné, že rozhodně není tak červený, jak by si člověk přál :-D... Je tedy fakt, že pomeranče, které jsem koupila, byly spíše červeně žíhané než celé rudé, ale nevadí. Je to totiž vážně lahůdka, barva nebarva. Pomerančový krém je mnohem jemnější než citronový. Ten sice miluju taky, ale tohle je skvělá obměna. Takže klidně použijte "obyčejné" pomeranče, výsledek bude chuťově božský. 
Doma jsme si nejvíc oblíbili kombinaci borůvkových lívanců, skyru, krému z červených pomerančů a čerstvého ovoce. Ale nechám to na vás, protože budou skvělé v jakékoli variaci. Můžete zkusit třeba limetové se zakysanou smetanou, malinami, mučenkou a javorovým sirupem, ty totiž taky stojí za to. Takže úkol zní jasně! Nezapomeňte při nejbližší příležitosti do nákupního košíku přidat ricottu ;-). 


Ricottové lívance a krém z červených pomerančů 

Ingredience: 
Ricottové lívance: 
200 g ricotty 
200 ml mléka 
1-2 lžíce třtinového cukru 
1 lžička vanilkové pasty nebo dřeň vyškrábnutá z 1/2 vanilkového lusku 
šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citronu nebo limety (lze vynechat)
3 vejce, žloutky a bílky oddělené 
špetka soli 
125 g pohankové mouky (nebo 140 g obyčejné hladké) 
2 lžičky prášku do pečiva 
+ čerstvé nebo mražené borůvky 
+ máslo nebo rostlinný olej na vytření pánve 

Krém z červených pomerančů (Blood orange curd): 
4 žloutky 
70 ml šťávy z červených pomerančů 
70 g krupicového cukru 
50 g másla 
+ jemně strouhaná z 1 biopomeranče (já vynechala) 

K podávání: 
skyr, řecký jogurt nebo zakysaná smetana 
čerstvé ovoce 
javorový sirup 

Postup: 
1) Všechny ingredience na krém z červených pomerančů (žloutky, cukr, pomerančovou šťávu a kůru i máslo) vložte do rendlíku a na mírném plameni za stálého míchání opatrně zahřívejte, dokud krém nezhoustne (můžete zahřívat i nad vodní parou). Nechte vychladnout. Krém po vychladnutí krásně zhoustne. Pokud ho chcete uchovat, ještě horký ho nalijte do čisté vysterilizované sklenice a pevně uzavřete. Nechte vychladnout a uložte do lednice. 

2) Ricottu prošlehejte s mlékem, cukrem, vanilkou a žloutky a do směsi zašlehejte mouku s práškem do pečiva, které jste předem přesili přes jemné sítko. Pokud chcete ochutit i trochou citronu nebo limety, vešlehejte šťávu a kůru v tuto chvíli. Opatrně (ručně) do těsta zapracujte pevný sníh z bílků a špetky soli. Pánev vytřete máslem nebo olejem (nemusíte vytírat, pokud máte opravdu nepřilnavou pánev) a tvořte lžící lívance. Povrch každého lívance posypte borůvkami, obraťte a opékejte i z druhé strany. Podávejte se skyrem, krémem z červených pomerančů nebo javorovým sirupem a ovocem. 




Mějte se moc krásně, 
vaše M.

2 komentáře:

  1. No vypadají úžasně, hned jsem dostala chuť na sladké. Dlouho jsem lívance nedělala!

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-)! Tohle je navíc fakt rychlovka... Miluju klasické kynuté lívance, ale většinou se mi nechce čekat (protože mám hlad a chuť teď-hned-okamžitě :-D) Takže na zahnání mlsné ideální a můžu vřele doporučit.
      Moc mě nadchla Sandtnerkovská výzva u vás na blogu, super nápad! A gratuluju k nominaci na Objev roku :-)!

      Přeju krásný večer, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye