Kokosovo-limetkový dort se sněhovými pusinkami

Dobré odpoledne :-)!

Můžete mi prosím vás říct, jak jsem na tenhle recept mohla zapomenout? Dovedete mi vysvětlit, jak je něco takového možné? Já totiž absolutně nechápu. Jak se mi mohl tenhle dokonalej dort jen tak vytratit z hlavy? Upekla jsem ho loni v květnu. A taky jsem ho nafotila loni v květnu. To vím docela přesně. Dobře no, přiznávám, že to vím hlavně díky tomu, že jsou v pozadí rozkvetlé šeříky a že na Instagramu je u fotek datum :-D. Na blogu tehdy zrovna přistál tenhle světle zelený krasavec - Čokoládový dort s krémem z bílé čokolády a zeleného čaje matcha. A já jsem nechtěla mít za sebou dva dorty v podobném tónu. Čistě z estetického hlediska, chápete. Jinak jsou odlišné jako noc a den. Schovala jsem si ho coby tajný trumf, že ho vytasím v pravý čas (třeba o 14 dnů nebo měsíc později). No a pak... Jsem na něj prostě zapomněla! Ale úplně! 
Já teda poslední dobou pozoruju, že můj mozek nefunguje. Nejen, že nefrčí tak, jako když jsem byla mladší (to byl k nezastavení), ale on se už ani takřka vůbec nesnaží :-D. Co se jídla týká, byl na něj vždycky spoleh. Zoufalství prostě! Fakt! Zapomenutý dort je jen kapka v moři. Zatímco dřív jsem byla spíš roztomile roztržitá, teď jsem totálně nepoužitelná. Všude mám nalepený barevný papírky s úkolama a povinnostma a co si nezapíšu, to do 5 vteřin (tak teď si fandím) nevím! A když myslím všude... tak... No, měli byste vidět můj pracovní stůl a náš byt, abyste si udělali vlastní obrázek :-D! Do toho na mě nejméně 4x denně řve mobil se vzkazy a povely typu "Koukej zavolat...!", "Ne, abys zapomněla na..." nebo "Odpověz na mail, ty sklerózo!" a tak. Ty si tam pochopitelně zadávám já, když je něco fakt důležitý. Můj mobil je sice chytrej a drzej, ale aby mi něco připomenul sám o sobě, když ví, jaká jsem hlava děravá, to ne. Takže kdo ví, jak to s tou jeho chytrostí ve skutečnosti bude. Pche. A mě se stejně i přes všechny tyhle důmyslné "pojistky", daří tu zapomenout tohle a tu támhleto. Neuvěřitelný. 
A tak chudák kokosovo-limetkový dort čekal na svou chvíli slávy skoro rok! Naštěstí měla kolegyně narozeniny a mě osvítil duch svatý. Asi. Jinak si to vysvětlit neumím :-D! Prostě najednou vyplaval na povrch té mé myšlenkové změti jako by se nechumelilo. A tak jsem ho okamžitě upekla znovu a do této chvíle prostě nechápu, jak se vůbec na něco tak lahodného dá zapomenout. Je to jednoduše láska na první ochutnání! (I na to druhé první ochutnání :-D.) 


Kokosovo-limetkový dort se sněhovými pusinkami 

Ingredience: 

Korpus: 
4 vejce, žloutky a bílky zvlášť 
špetka soli 
150 g krupicového cukru 
125 ml mléka 
160 g hladké mouky 
1 lžička prášku do pečiva 
50 g strouhaného kokosu 
+ kokosový likér Malibu na pokapání korpusu 

Limetová pěna: 
šťáva ze 4 limetek a nastrouhaná kůrá ze 3 
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka 
600 ml smetany ke šlehání 
6 plátků želatiny 
moučkový cukr na doslazení 

Pusinky: 
1 bílek 
62 g krupicového cukru 

Na dokončení: 
proužky limetkové kůry na ozdobu (připravte před vymačkáním a zabalte do namočené papírové utěrky, aby neoschly) 

Postup: 
1) Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 22 cm (pro vyšší dort) nebo 26 cm (pro nižší dort) vyložte papírem na pečení (dno i boky). Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný nadýchaný sníh. V jiné míse ušlehejte žloutky s cukrem do nadýchané světlé pěny. Mouku s práškem do pečiva přesejte přes jemné sítko, abyste odstranili případné hrudky, a smíchejte ji s kokosem. Po částech do žloutků zapracujte moučno-kokosovou směs a mléko. Nakonec stěrkou opatrně zapracujte do těsta sníh. Těsto nalijte do připravené formy, stěrkou urovnejte povrch a pečte 25-30 minut. Dokonalé propečení korpusu vyzkoušejte zapíchnutím špejle nebo párátka do středu korpusu. Pokud ji vytáhnete suchou, je hotový. Nechte korpus vychladnout ve formě. Vychladlý korpus seřízněte do roviny a pokropte kokosovým likérem Malibu. Poté ho položte na podložku a stáhněte do vyššího cukrářského ráfku vyloženého papírem na pečení nebo pevnější fólíí (osvědčili se mi pevnější průhledné kancelářské desky na papíry rozstříhané na pruhy) - viz Poznámka.

2) Želatinu namočte do studené vody a nechte 5 minut bobtnat. Kondenzované mléko smíchejte s limetkovou šťávou a kůrou. Opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a opatrně ji v rendlíku zahřejte. Když se rozpustí, stáhněte ji ihned z plotny a vmíchejte 2-3 lžíce připravené náplně. Želatinovou směs vraťte zpět k náplni a dobře promíchejte. Náplň nalijte na korpus, stěrkou uhlaďte povrch a dejte vychladit do lednice. Chlaďte minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc. 

3) Připravte meringue. Mísu (nejlépe od robotu) s bílkem a krupicovým cukrem nahřívejte nad vodní parou a vytrvale ručně šlehejte metlou. Když se cukr zcela rozpustí, došlehejte sníh pomocí robotu. Šlehejte na střední výkon asi 6 - 8 minut. Sníh musí zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení šlehací metly robotu by měl tvořit pevné a pružné špičky. Sněhem naplňte sáček s nástavcem s drobnými zoubky a na povrch dortu stříkejte různě velké špičky sněhu. Zapečte flambovací pistolí. 

4) Těsně před podáváním ozdobte proužky limetové kůry. Pozor, budou osychat, takže krásné budou pouze chvíli. Pokud tedy bude dort déle "čekat na svou chvíli", proužky kůry vynechte.

Poznámka:
  • Pokud nemáte ráfek, můžete korpus vrátit do formy, ve kterém jste ho pekli (ovšem nezapomeňte ho znovu vyložit papírem na pečení nebo fólií). Vzhledem k tomu, že korpus nebude doléhat až k okraji, krém možná zateče i kolem korpusu. Dejte si záležet, aby byl korpus ve formě zarovnaný na střed a mezerka po okraji tedy všude stejná. Krém je poměrně hustý, takže do mezerky vůbec zatéct nemusí a pokud se tak někde stane, případné nedostatky je po vychlazení možné poupravit tenkým ostrým nožem. Můžete ho i lehce nahřát v horké vodě (nezapomeňte ho osušit). 
  • Pokud naopak chcete, aby krém zatekl opravdu až dolů a po celém obvodu, použijte např. o kousek větší formu a zkuste nejdříve kolem dokola nalít trochu krému a opravdu lehounce poklepat formou o linku. Poté dolijte zbytek krému, stěrkou uhlaďte povrch a dejte vychladit do lednice.







Mějte se moc krásně, 
vaše M.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, nezkoušela jste dělat dort s kokosovým mlékem? Děkuji za odpověď, Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Šárko,
      nezkoušela, ale určitě by šel udělat :-). Chcete kokosovým mlékem nahradit jen kondenzované mléko nebo i smetanu? Pokud jen kondenzované mléko neměl by to být problém! Jen mám pocit, že plechovka kokosového mléka je trochu větší než plechovka salka (samozřejmě jak která), takže bych jí nedávala úplně celou a spíš bych použila převahu tuhé části kokosového mléka :-). A samozřejmě bude asi potřeba náplň trochu více osladit :-). Zkrátka podle chuti. Doufám, že se dort podaří na jedničku a držím palce.

      Krásný večer, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye