Dobré odpoledne :-)!
Tak já se přiznám jo? Tahle roláda měla být velikonoční. Úplně chápu, pokud vám pojem velikonoční roláda nic neříká. Je to totiž taková naše tradice, kterou jsme s mužem vymysleli teprve loni. Takže taková tradice v plenkách. Nemáme formu na beránka, ale loni jsme měli strašnou chuť na něco lehkého a dobrého, tak jsem upekla roládu. A tak jsme se zamilovali, že bylo jasné, že velikonoční roláda musí být i letos. A příští rok. A ten další taky. A pak ten další. No, mám dojem, že princip tradice asi chápete :-D. Jenže potom přišel prodloužený velikonoční víkend a mě nenapadlo nic lepšího, než roládu nechat až na velikonoční pondělí a na bílou sobotu upéct mazanec. Abych jako dodržela aspoň jednu "tradiční" tradici. Však ho zvládneme jako obvykle sníst už v neděli, to nebude problém.
A tak byl mazanec. Ale nebyl to obyčejný mazanec, byl to megamazanec. Chtěla jsem totiž vyzkoušet tvarohové kynuté těsto. Jo, čtete správně. Tvarohové a kynuté zároveň. Takový můj výmysl. Už jsem zkoušela kynuté s ricottou a bylo úžasné. Mazanec tehdy tedy nebyl největší krasavec na světě (spíš dost popraskaný poloplacatec), ale ta chuť! Božská! Nooo, a když něco funguje s ricottou, tak tvaroh by mohl fungovat taky, ne? Mohl. Teoreticky rozhodně ano. V praxi ovšem těsto kynulo, kynulo a kynulo, až bylo největší na celém světě. Bez legrace. Během obvyklé první hodiny kynutí nabylo na čtyřnásobek. Možná i pětinásoběk. A přes veškeré mé urputné snahy z toho byl nakonec i největší mazanec v celé naší galaxii. A asi i několika dalších :-D. Nakonec vyplnil celý plech, takže byl lehce hranatý. Ale čerstvému a voňavému mazanci na hrany nekoukej, že jo... Jedli jsme ho od soboty do čtvrtka. Počítáte správně. Šest celých dnů. A to jsme se rozhodně neodbývali a nešetřili. Muž tedy v polovině toho martyria lehce poraženecky prohlásil, že bychom třeba mohli část vyhodit, ale dala jsem mu jasně najevo, že jestli mi vyhodí mazanec, bude ho bleskově následovat. Prý jsem u toho dost výhružně vrčela a měla vyceněné tesáky, takže to vzdal. Je to prostě rozumný jedinec.
Jistě chápete, že na roládu proto došlo až v pátek. Ano, dodržování tradic mi opravdu jde. Stane se... Ale myslím, že hlavní je, že na ní nakonec došlo. Navíc byla ta roláda tak skvělá, že se na celé fiasko s mazancem rychle zapomnělo. Teda myslela jsem, že bude díky šafránu trošičku víc a zářivěji žlutá, ale i tenhle nádech barvy je fakt krásný. V kombinaci s fialovým borůvkovým krémem vonícím po citronovém tymiánu jí to fakt ladí. A hlavně je opravdu výborná, což je samozřejmě nejdůležitější faktor ;-).
Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem
Ingredience:
5 vajec
špetka soli
125 g krupicového cukru
0,05 g šafránu
1 lžíce vroucí vody
125 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
Krém:
200 ml smetany
lístky otrhané ze 2-3 větviček citronového tymiánu
125 g borůvek (mražených či čerstvých)
3-4 lžíce vody
1 lžíce krupicového cukru
1/2 vanilkového lusku
1 vrchovatá lžička škrobu
250 g mascarpone
250 g krémového sýra
moučkový cukr podle chuti
Na dokončení:
mražené borůvky
kanadské borůvky
citronový tymián
Postup:
1) Pomocí třecí misky s tloučkem lehce rozmělněte tymiánové lístky. Lze je i důkladně promnout mezi prsty nebo najemno nasekat. Tymián vsypte do smetany, a zatímco budete péct, nechte louhovat v lednici. Můžete také smetanu s tymiánovými lístky krátce svařit, nechat vychladnout a uložit do lednice. Před přidáním do krému ji přeceďte přes jemné sítko.
2) Troubu vyhřejte na 180°C a obdélníkový plech o rozměrech 35x45 cm vyložte papírem na pečení. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do polotuha a vlijte šafrán namočený do vroucí vody. Šlehejte dál do nadýchané světlé pěny. Bude to trvat asi 10 minut. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné sítko a přimíchejte ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta stěrkou zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech. Pečte 10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, korpus je hotový. Nechte 5 minut chladnout. Namočte a pořádně vyždímejte čistou utěrku. Hotový korpus na ní vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte úplně vychladnout.
3) Borůvky a semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku dejte do rendlíku, zalijte 2 lžícemi vody (nebo 3, pokud bude třeba), zasypte cukrem a přiveďte k varu. Ovoce rozmačkejte lžící a přes jemné síto přepasírujte do jiného rendlíku. Opět přiveďte k varu. Ve lžíci vody rozmíchejte škrob a směs vlijte k vroucím borůvkám. Za neustálého míchání krátce povařte. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout.
4) Mascarpone vyšlehejte s krémovým sýrem a zcezenou tymiánovou smetanou do pevného krému. Zašlehejte borůvky. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.
5) Rozrolujte roládu a připraveným krémem potřete 3/4 plochy. Nechte volný pruh kolem jedné z delších stran. Na okraj potřené delší strany můžete vyrovnat proužek mražených borůvek. Znovu pevně zaviňte směrem od potřené delší strany k nepotřené. Nepotřený pruh těsta by měl po srolování být vespodu. Zarolujte do čisté utěrky nebo potravinové fólie, utáhněte a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice.
6) Zbylým krémem naplňte cukrářský sáček s nasazenou zdobící špičkou s ostrými malými zoubky a také ten uložte do lednice.
7) Roládu po vyndání z lednice ozdobte krémem, čerstvými kanadskými borůvkami a citronovým tymiánem.
Mějte se moc krásně,
vaše M.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkujeme za komentář :-)