Babka z brioškového těsta s bezinkovo-limetovým krémem

Dobrý večer :-)! 

Dneska pro vás mám něco opravdu skvělého! Potvrzením tohoto tvrzení budiž skutečnost, že jsme tuhle lahůdku s mužem snědli úplně sami. Nepodělili jsme se se živou duší. Což nám není vůbec podobné. A rozhodně to není tím, že by tahle dokonalá babka z nejnadýchanějšího a nejvláčnějšího brioškového těsta s bezinkovo-limetovou náplní byla směšně maličká. Vůbec ne. Je upečená ve standardní chlebíčkové formě (tuším z Tescomy), takže by si na ní mohl s klidem (a s chutí) pochutnat i vícehlavý dav. A dokonce to není ani tím, že bychom byli nebetyční žrouti. Noooo... Teda... Ne, prostě nejsme, jasný :-)?! A navíc se dělíme rádi. 
I když je teda fakt, že mřížkový koláč jsme taky spořádali ve dvou. Ale tam byly proti nám okolnosti, fakt! V redakci se zrovna peklo ve velkém a nosit dříví do lesa se nemá, že jo? A muž zase nešel rovnou do práce, ale na školení, a další den jsme na koláč zapomněli a... pak už ho zase bylo málo, takže by se nedostalo na všechny. A to by přece nebylo fér. Ehm. No prostě nepříznivé okolnosti, znáte to :-D. 
Ale zpět k babce. Kolegyně nedávno vzpomínala na kynuté šneky s bezinkovo-limetovou náplní, které jsem kdysi dávno upekla. A protože zrovna začínaly kvést bezinky, bylo jasné, že letos je prostě musím upéct, protože tady zcela trestuhodně chybí! Jak je u mě ovšem obvyklé, musela jsem zároveň zkusit i něco nového. Aby to nebyla nuda, chápete ;-). Takže jsem se pustila právě do máslového brioškového těsta (inspirovala jsem se na Epicurious). Vrtalo mi totiž hlavou, jestli je to fakt takový rozdíl oproti klasickému kynutému, které tolik miluju. Jednoduše, zda ta investice dvou dnů práce stojí za to. 
Stojí! Každá minuta! To těsto je naprosto neuvěřitelné! Voňavé, vláčné, lehké, nadýchané jako peřinka, skrz naskrz máslové a měkoučké. Chtěla jsem napsat, že ani nemám slov, ale očividně mám. S kynutým těstem mám navíc občas trochu problém, že druhý den už není tak skvělé jako den první. Brioškové je ovšem naprosto dokonalé i následující den! 
No a variace na citronový krém Lemon curd, tedy bezinkovo-limetový krém? Ani se neptejte! Věřte mi, prostě se o tuhle babku taky nepodělíte :-D! 
Takže pokud to vaše časové možnosti jen trochu dovolí, zkuste to! Budete určitě stejně nadšení jako já. 


Babka z brioškového těsta s bezinkovo-limetovou náplní 

Brioškové těsto: 
Startér: 
30 ml vlažné vody 
13 g krupicového cukru 
1 g instantního droždí 
71 g hladké mouky 
1 velké vejce (okolo 58 g i se skořápkou) 

Moučná směs: 
156 g mouky 
25 g krupicového cukru 
4 g instantního droždí 
3 g soli 
2 velká vejce, vychlazená 
115 g másla 

Na potření náčiní: 
rostlinný olej (skvělý je olej ve spreji) 

Na posypání válu: 
hladká mouka 

Na vytření formy:
máslo

Na potření babky před pečením: 
1 vejce 
1 lžička mléka 

Bezinkovo-limetový krém (curd): 
4 žloutky 
70 ml limetkové šťávy (2-3 limety) 
70 ml bezinkové šťávy 
30-50 g krupicového cukru (záleží na vaší chuti, já dávám 30 g, ale těsto je velmi málo sladké, takže klidně můžete krém udělat sladší) 
80 g másla 
strouhaná kůra ze 2 limet (pouze zelená část) 

Poleva: 
limetová šťáva 
bezinková šťáva 
moučkový cukr 

Postup: 
1) Zadělejte startér. V míse robotu pomocí balonového nástavce prošlehejte vodu, cukr, kvasnice, mouku a vejce. Šlehejte dohladka zhruba 3 minuty. Pomocí stěrky seškrábněte těsto z boků mísy a ještě krátce prošlehejte. Zakryjte potravinovou fólíí a odložte stranou. 

2) Připravte moučnou směs. V menší míse promíchejte mouku, cukr, kvasnice a nakonec vmíchejte sůl. Tuto směs nasypte na připravený startér. Zakryjte mísu se zasypaným startérem potravinovou fólíí a nechte 2 hodiny kynout při pokojové teplotě. Startér v průběhu stanoveného času probublá skrz moučnou směs. 

3) Přidejte k těstu dvě vychlazená vejce a pomocí hnětacího háku hněťte na nízké otáčky (u KitchenAidu stupeň 2) zhruba 1 minutu. Zvyšte obrátky (na stupeň 4) a hněťte další 2 minuty. Naolejovanou stěrkou seškrábněte těsto z boků a ze dna mísy a pokračujte ve hnětení (na stupeň 4) dalších 5 minut. Těsto bude hladké a lesklé, ale velmi lepivé. To je správně, nelekejte se. Po lžících přidávejte máslo, ale vždy počkejte, než je předchozí dávka dokonale zapracovaná do těsta. Výsledné těsto bude měkké, elastické a stále lehce lepivé. 

4) Těsto pomocí naolejované stěrky přendejte do větší mísy vytřené olejem. Lehce naolejujte i povrch těsta. Zakryjte mísu potravinovou fólií a nechte těsto opět zhruba 2 hodiny kynout při pokojové teplotě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. 

5) Vykynuté těsto dejte na hodinu do lednice. 

6) Vyklopte těsto na vál důkladně posypaný moukou. Poprašte lehce i povrch těsta a rozválejte ho na delší obdélník. Nyní ho složte jako dopis - natřikrát. Rozdělte těsto na pomyslné třetiny, přeložte vnější třetinu přes střední, štětcem oprašte přebytečnou mouku a protilehlou vnější třetinu přeložte přes ně a opět oprašte. Otočte o 90°, znovu rozválejte na obdélník a znovu přeložte natřikrát jako dopis (a během překládání oprašujte mouku). Výsledný bloček zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na 6 hodin do lednice (ideálně přes noc, klidně však až na 2 dny). 

7) Připravte bezinkovo-limetový krém. Všechny ingredience (žloutky, limetovou i bezinkovou šťávu, cukr, máslo i limetovou kůru) vložte do rendlíku a na mírném plameni za stálého míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne (můžete zahřívat i nad vodní parou). Nechte úplně vychladnout a uložte do lednice. Krém po vychladnutí krásně zhoustne. Pokud ho chcete uchovat trochu déle, ještě horký ho nalijte do čisté vysterilizované sklenice, nechte vychladnout a uložte do lednice. 

8) Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na poloviny. Každou polovinu rozválejte na velký obdélník (o síle zhruba 2-3 mm), potřete připraveným krémem (já spotřebovala na potření obou obdélníků zhruba 3/4 připraveného krému) a zaviňte do rolády (po delší straně - chcete raději dvě delší tenčí rolády než naopak). Konce založte. Připravené rolády obtočte jednu kolem druhé a takto připravenou babku vložte do chlebíčkové formy lehce vymazané máslem a vyložené papírem na pečení. Papír by vám měl po delší straně lehce přesahovat, babka se vám pak bude lépe vytahovat. Nechte 2 hodiny kynout při pokojové teplotě. 

9) Troubu vyhřejte na 180°C. Vykynutou babku potřete vejce prošlehaným s mlékem a dejte ji péct. Pečte ji zhruba 40 minut. Po 20 minutách přikryjte babku alobalem, aby dále netmavla. Propečenost ověřte zapíchnutím špejle do středu. Pokud je špejle po vytažení suchá, je babka propečená. 

10) Nechte babku (stále ve formě) 30 minut chladnout na mřížce. Poté ji polijte (nebo potřete) polevou připravenou smícháním trochy moučkového cukru, kapky limetové šťávy a kapky bezinkové šťávy a nechte dalších 30 minut chladnout. Poté babku pomocí papíru přesahujícího z formy vytáhněte a nechte dokonale vychladnout. 








Mějte se moc krásně, 
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye