Dvoupatrový mandlový dort s Amarettem a malinovým krémem s likérem Crème de Cassis

Dobrý den :-)!

Nějak teď nestíhám péct (Brzy to napravím!), ale napadlo mě, že s blížícím se výročím našeho ANO (Fakt! Nezabil mě! Taky vás to překvapuje :-D? Je to světec. Bude ze mě staromanželka. To asi není existující slovo, že jo? Tak teda minimálně už nebudu novomanželka, ale asi jen úplně obyčejná manželka. I když obyčejná... No. Ale jo, řekněme obyčejná a tiše pomiňme, že jsem trhlá, neurotická, roztržitá, zapomětlivá, hysterická, zmatená, chaotická a tak dále a tak podobně :-D) a začínající svatební sezonou, by se vám mohl hodit recept na nejlepší svatební dort pod sluncem. Teda no, byl to náš svatební dort, takže logicky musí být nejlepší na světě, to dá rozum. 
Ale už jsem ho od té doby několikrát pekla a dokonce narozdíl od svého vlastního svatebního dne i jedla, takže o jeho dokonalosti můžu pět ódy donekonečna. Což byste asi nechtěli. Nebo jo? Můžu začít! No radši to necháme nebo mě budete chtít zabít vy. A to by bylo fakt smutný, když už jsem přežila první rok manželství bez újmy. Jedna rodinná kamarádka, její muž a rodiče dokonce tenhle dort vychvalovali tak vytrvale, že její mladší sestra (švagrová, dcera) v podstatě neměla jinou možnost, než mít na své svatbě stejný :-D. A to je fakt ta největší pochvala. 
I minulý týden, kdy jsme jeli na krásnou svatbu kamarádů do Jižních Čech, jsem pekla dort napůl čokoládový s čokoládovým krémem a malinami a napůl tento mandlový. Ráda bych teda řekla, že převážet dvoupatrový dort přes půl republiky není úplně jednoduchá záležitost. Vlastně je to dost adrenalin. Počítáte každou díru a výmol v silnici - a že jich tu nemáme málo - a naučíte se modlit ke všem božstvům světa. Navíc, když je venku 35°C a vy musíte mít v autě zhruba -10°C, takže jste nabalení jako cibule, všichni v okolních autech si významně klepou na čelo a mají z vás dost velkou atrakci :-D. Ale i když budete mít nervy nadranc, dort z toho vyjde bez úhony... Neuvěřitelný! 
Tenhle dort je zkrátka hit :-). Přesně tak akorát neobvyklý, aby to nebyla "nuda", ale zároveň chuťově vyladěný a jemný, takže bude chutnat většině lidí. Samozřejmě je možné připravit ho v bezlepkové verzi. Pokud se obáváte, že některý ze svatebčanů trpí alergií na ořechy, můžete mandle nahradit polohrubou moukou, mandlový extrakt vanilkovým a Amaretto nějakým jiným oblíbeným likérem nebo rumem. My tyto obavy řešili tak, že jsme měli jeden svatební mandlový dort a pak taky jeden z čokoládové pěny a jeden citronovo-makový s pusinkami


Dvoupatrový mandlový dort s Amarettem a malinovým krémem s likérem Crème de Cassis 

Ingredience: 

Korpusy - toto množství budete potřebovat 3x (výsledkem bude 6 korpusů - 3 velké a 3 malé): 
3 vejce 
200 g krupicového cukru
190 g másla 
2 lžíce Amaretta 
1/2 lžičky mandlového extraktu 
300 g hladké mouky 
90 g mandlové mouky/strouhaných mandlí
špetka soli 
11 g jedlé sody 
9 g prášku do pečiva 
375 ml podmáslí 

Malinový krém: 
300 g malin 
1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
60 g kukuřičného škrobu 
2 lžíce likéru Crème de Cassis (lze nahradit višňovým likérem nebo vynechat) 
4 lžíce krupicového cukru 
50 g změklého másla 
500 g mascarpone 
500 ml šlehačky 
500 g krémového sýra (Philadelphia) 
moučkový cukr podle chuti na doslazení 

Bílý krém na potažení: 
400 g mascarpone 
250 g krémového sýra (Philadelphia) 
250 ml smetany ke šlehání 
moučkový cukr podle chuti 

Na dokončení a ozdobu: 
1 sklenice malinové marmelády 
2 lžíce Amaretta 
čerstvé maliny 

Postup: 
1) Troubu zahřejte na 180°C a dortové formy o průměrech 24 a 18 cm vyložte papírem na pečení. 

2) Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté do ní zašlehejte změklé máslo, Amaretto a mandlový extrakt. Mouku, mleté mandle, sůl, sodu a prášek do pečiva prosejte přes síto, abyste odstranili případné hrudky. Do vaječné pěny po částech zašlehejte podmáslí a mouku s mandlemi. Těsto rozdělte do obou forem tak, aby sahalo do stejné výšky, a pečte 40-45 minut dozlatova. Pokud je potřeba, v polovině pečení korpus přikryjte alobalem, abyste nespálili povrch. Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu dortu. Pokud je po vytažení suchá, máte upečeno. Nechte vychladnout ve formě (pokud formy chcete využít znovu jako já, nechte korpusy ve formě chladnout alespoň 30-45 minut). Seřízněte do roviny. 

3) Stejně připravte i další 4 korpusy. Výsledkem budou 3 korpusy o průměru 24 cm a 3 korpusy o průměru 18 cm. 

4) Připravte malinový základ. Maliny rozmixujte a přepasírujte přes jemné sítko. Výsledné malinové pyré nařeďte vodou tak, aby jeho objem byl 350 ml, přidejte vanilková semínka i prázdný lusk a přiveďte k varu. V tuto chvíli oslaďte. V 50 ml vody rozmíchejte pudinkový prášek a za stálého míchání přilijte k vroucím malinám. Povařte zhruba 2 minuty (nezapomeňte míchat) a odstavte. Vyndejte prázdné lusky, nechte 5 minut chladnout, poté přidejte máslo a dokonale ho vmíchejte. Nechte za občasného míchaní dokonale vychladnout. Klidně je připravte den předem. 

5) Připravte malinový krém. Mascarpone lehce prošlehejte robotem a poté při pomalých otáčkách přilévejte smetanu. Šlehejte do nadýchaného krému. Vychlazené maliny prošlehejte, smíchejte s krémovým sýrem a vmíchejte do krému. Krém doslaďte podle chuti moučkovým cukrem a naplňte jím cukrářský sáček se špičkou s hladkým kulatým otvorem. 

6) Připravte bílý krém na potažení dortu. Mascarpone s krémovým sýrem lehce prošlehejte a poté při pomalých otáčkách přilévejte smetanu. Šlehejte do nadýchaného krému. Krém doslaďte podle chuti a použijte ho později ke zdobení dortu. 

7) Jeden velký a jeden malý korpus zvolte jako spodní a oba 1x vodorovně prokrojte, promažte marmeládou rozmíchanou s Amarettem a znovu spojte. Takto připravený spodní korpus položte na dortovou podložku. Do středu podložky nejdříve mázněte trochu malinového krému, aby korpusy pevně držely na místě. Podložka pod spodní patro by měla být o několik centimetrů větší než průměr dortu (může to být i zesílená podložka/podnos), naopak podložka pod horní patro maličko menší než samotné patro. Na spodní díl korpusu poté pomocí cukrářského sáčku naneste malinový krém a přiklopte dalším dílem korpusu. Lehce přitlačte. Na střední díl korpusu opět naneste malinový krém a přiklopte posledním dílem korpusu. Lehce přitlačte. Horní díl korpusu radím obrátit tak, aby strana, která je díky dnu formy krásně rovná, směřovala nahoru. Hodně vám to usnadní práci. Nechte alespoň hodinu chladit v lednici. Pokud máte stahovací ráfek, můžete dort i uzavřít do ráfku, aby se "srovnal". 

8) Vršek a boky obou dortů (budoucího spodního a horního patra) potřete připraveným bílým krémem, uhlaďte a nechte opět hodinu chladit. Výztuhové bambusové tyčky zařízněte tak, aby byly stejně vysoké jako spodní patro a pak jich 5 nebo 6 do něj zapíchejte dokola tak, aby podpíraly horní patro (pozor, ať je nezapícháte příliš blízko nebo příliš daleko od středu, řiďte se velikostí podložky pod horním patrem). Sestavte patra na sebe a zahlaďte oblast spojení a případně potřete ještě další vrstvou bílého krému. Nechte chladit do druhého dne. Ráno opravte případná porušená místa. Dort ozdobte podle fantazie ovocem a květinami. 








Mějte se moc krásně, 
vaše M. :-*

4 komentáře:

  1. jaký že tě manžel za ten rok nezabil?! Však jsi milá a krásná (staro)manželka a tvůj muž je už od pohledu dobrák :o) DOrt vypadá báječně, jak jinak!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, Marcelko, ty jsi vážně poklad :-*! No, ono mít mě (alias neustále zmatenej uzlíček nervů) doma je občas maličko náročný, a tak je moje jediný nekonečný štěstí, že je můj muž tak zlatej, trpělivej a skvělej :-D. Vtipkuju pochopitelně, ale štěstí mám :-).

      Doufám, že máš dneska skvělý den, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye