Estonský kringel s chai náplní a ostružinovým sirupem

Dobré odpoledne :-)!

Znáte tu chvíli, když chcete v tramvaji pustit sednout paní v osmém/devátém měsíci těhotenství a ona nad vámi raději 10 zastávek stojí, protože jí stačil jediný pohled, aby z vaší barvy zcela správně vyhodnotila, že je bezpečnější nechat vás sedět, protože vždycky je lepší mít pozvracený boty než hlavu? Jo, já už taky. Je to skvělý. Aneb ať žijou chřipky všeho druhu. Jako bych si těch piškotů, rohlíků a černých čajů v létě neužila dost. Ale já jsem zkrátka přátelská a musím se seznámit s každým virem a bacilem, který jde zrovna kolem.
No, některé "radosti" jsou zkrátka větší než jiné. Ale aspoň se můžu těšit pohledem na tenhle úžasný estonský kringel. Nebo spíš týrat? Toť otázka... Možná už to opravdu maličko zavání sebemrskačstvím :-D. Tak či tak, musíte si ho upéct taky! Já vím, já vím, opakuju to jako kolovrátek u každého receptu (A trvám na tom, proč bych vám je sem jinak sepisovala ;-)?!), a když to zrovna přímo nenapíšu, tak si to aspoň myslím, jenže tenhle... Tenhle je vážně nezapomenutelný.
Seznamte se, tohle je moje nová podzimní závislost! Jen si to představte - nebesky nadýchané a vláčné kynuté těsto, křupavá karamelová kůrčička, lehce exotická náplň vonící hřejivým kořením a jako třešinka na dortu tak akorát sladký a tak akorát kyselý ostružinový sirup. Nezní to neodolatelně? Nemyslete si, originál plněný skořicí taky naprosto zbožňuji, ale příležitost k experimentům se přeci nikdy neodmítá, no ne? Zkrátka jsem si nemohla pomoct a rozhodla se tenhle krásný věnec ještě trochu vyšperkovat. A naplnit ho mou oblíbenou směsí chai, která zahřeje na těle i na duši, a navrch ho polít svěžím sirupem byla naprostá trefa do černého! Lepší moučník do sychravých mlhavých dnů si neumím představit. A až ho zkusíte, určitě budete souhlasit, fakt! Napadá mě spousta superlativ a tu chuť bych dokázala opěvovat ještě hodinu, ale nebudu vás zdržovat... Vy totiž jdete zadělat těsto a namíchat vlastní směs chai, že jo ;-)? 


Estonský kringel s chai náplní a ostružinovým sirupem 

Ingredience: 

Těsto: 
125 ml mléka 
30 g krupicového cukr 
10 g kvasnic 
300 g hladké mouky 
2 g soli 
1 malé vejce 
1/4 velkého nebo 1/2 malého vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
1/2 lžičky strouhané citronové kůry 
60 g másla, změklého nebo rozpuštěného a zchladlého 
rostlinný olej na vytření mísy 
hladká mouka na podsypání 

Chai směs: 
1 lžíce černého čaje rozemletého na prášek 
2 lžičky mleté skořice 
1/2 lžičky mletého zázvoru 
1/2 lžičky mletého kardamomu 
8 kuliček černého pepře, rozemletých 
10 hřebíčků. rozemletých 
1/2 fenyklových semínek, rozemletých 
špetka strouhaného muškátového oříšku 

Náplň:
75 g másla 
100 g krupicového cukru 
3-4 lžičky chai směsi 
1/4 velkého nebo 1/2 malého vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 

Ostružinový sirup: 
100-125 g ostružin
3 lžíce cukru 
šťáva z 1/2 citronu 

Postup: 
1) V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžičku cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10-15 minut. 

2) V míse robotu smíchejte zbytek cukru, mouku, sůl, vejce, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu hněťte zhruba 8-10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Pokud bude těsto stále příliš lepit, přisypte ještě trochu mouky. Nakonec po částech zapracujte máslo. Poté nechte robot hníst těsto na vyšší otáčky, dokud není krásně pružné, lesklé a nelepivé. Těsto dejte do větší mísy vytřené rostlinným olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte 2 hodiny kynout při pokojové teplotě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. 

3) Zatímco těsto kyne, připravte chai směs smícháním všech ingrediencí. 

4) Během kynutí připravte i náplň. V rendlíku rozpusťte máslo a vmíchejte do něj cukr, chai směs a semínka vanilky. 

5) Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášený vál a vyválejte z něj velký obdélník. Čím tenčí a větší, tím více vrstev bude výsledný kringel mít. Přibližné rozměry obdélníku by měli být kolem 50x35 cm. Obdélník potřete připravenou náplní. U jednoho z delších okrajů nechte tak 2 cm silný nepotřený pruh. Pevně zarolujte směrem od delší potřené strany k nepotřené. Ta bude nakonec vespod. Roládu podélně rozkrojte a zaviňte řeznou stranu nahoru do copu. Konce spojte a cop stočte do věnce. Troubu rozehřejte na 180°C a věnec nechte po dobu rozehřívání ještě kynout. 

6) Kringel pečte dozlatova zhruba 25 minut. Před podáváním ho můžete poprášit moučkovým cukrem nebo k němu připravte ostružinový sirup. 

7) Ostružiny nasypte do menšího rendlíku, zalijte několika lžícemi vody (aby byla na dně souvislá vrstvička) a poduste doměkka. Poté je rozmačkejte a propasírujte přes jemné síto do čistého rendlíku, přidejte cukr, citronovou šťávu a trochu vody. Svařte do konzistence sirupu a přelijte do nádoby, ze které budete sirup servírovat nebo do sterilní zavařovací sklenice, pokud ho chcete uložit do lednice a po nějakou dobu uchovat. Kdyby byl po vychladnutí sirup příliš hutný, můžete ho naředit trochou převařené vody. 

Poznámka: 
  • Pokud toužíte po autentičtějším estonském kringelu, místo chai směsi použijte do náplně 3-4 lžičky skořice a vynechte ostružinový sirup. 
  • Pokud máte raději klasické české příchutě, určitě se nemusíte bát naplnit věnec makovou, tvarohovou, ořechovou, povidlovou či jablečnou náplní. Všechny je najdete v receptu na vázané svatební koláčky.









Mějte se krásně,
vaše M. :-*

8 komentářů:

  1. Tak takový dezert jsem ještě nikdy neměla, vypadá moc dobře :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :-)! Je jednodušší než se zdá...

      Krásný den, M.

      Vymazat
  2. Kringel vypadá báječně!
    Martinko, co to na tebe zase sedlo za moribundus?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Marcelko :-*!
      Noo, to víš, já si fakt nemůžu nechat nic ujít :-D. Tentokrát to byla chřipka... Ale taková ta zábavná, kdy celý den trávíš na oné místnosti, vnitřnosti ti tancujou čardáš a tobě se chce umřít :-D. Naštěstí to rychle přijde a rychle odejde, takže už je to o moc lepší!

      Vymazat
  3. Dobry den,
    Rada bych se zeptala na to, jake kvasnice pouzivate? Asi cerstve ze?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      ano, přesně tak, klasickou kostku čerstvých kvasnic. Držím palce, ať se kringel podaří :-)!

      Krásnou neděli, M.

      Vymazat
  4. Testla jsem ho v sobotu na návštěvě a všichni jsme si moc pochutnali, těsto je luxusní! Ostružinová omáčka je k tomu velmi osvěžující. Na dcery to bylo moc kořeněné, ale my dospěláci jsme měli velmi spokojená bříška. Pro holky přište zkusím jen skořici nebo čokoládu. Tisíceré díky a těším se na další Tvé recepty, u Tebe je to vždy sázka na jistotu 😎👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mončo, tohle je ta nejkrásnější zpráva, kterou jsem mohla dostat :-)! Možná jsem ji neměla číst takhle na noc, protože mě úplně nabila energií :-D! Mám radost, že se kringel povedl a sklidil úspěch. A moc děkuju za tak milá slova.
      Je fakt, že zázvoru a pepře je tam přeci jenom dost. Na dětech jsem bohužel recept "netestovala", ale skořicová nebo čokoládová verze jim určitě bude chutnat daleko víc :-).

      Ještě jednou moc děkuji a přeji krásný večer, M. :-*

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye