Makovo-tvarohový dort s limetami a malinami

Dobrý večer :-).

Musím říct, že po měsíci poctivého válení šunek byl návrat do práce fakt nářez. Ostatně asi jako pokaždé, ale tentokrát to bylo něco trochu jiného, protože, co pracuju v redakci, jsem na nemocenské nebyla. A teď jsem si střihla rovnou měsíc. Proč se taky držet při zdi, že jo :-D... No, samozřejmě vtipkuju, vůbec jsem netušila, co mě čeká a co z toho vyleze, ale měsíc je zkrátka fakt dlouhá doba.
A teď už jsem zpátky v procesu a přijde mi, že všichni letí tou svou běžnou raketovou rychlostí a já jen sleduju to frnk, frnk, frnk kolem sebe a nestačím ani mrkat, natož držet krok. Ale prej se do toho zase dostanu. Noooo. Uvidíme. Mám dojem, že se probudilo moje lenochodí já a to není dobrý :-D. Ale zatím jsem ještě trochu "hájená", tak snad ten zadrhnutý motor zase rychle naskočí. 
Teda ne, že by nebyla pohodička celý den ležet a jíst... Ba naopak. Je to fakt docela příjemný. Poslední týden nemocenské jsem si dost oblíbila povalování a pojídání palačinek se slaným karamelem (a taky francouzských toustů a lívanců O:-)). Člověk by si na to pomalu zvykl. Nicméně už mám maličko oleželej bok a moje nožičky vypadají trochu jako kuřecí pařáty (nebo minimálně víc než obvykle), takže bylo možná fakt načase začít zase něco dělat. Přestože palačinky fakt miluju, chtělo to i nějakou změnu stravy :-D. Třeba salát... No tak teda jo, dobře, s pravdou ven... Vidíte až na dno mé černé duše. Salát je skvělej, ale dort je lepší ;-). A na tenhle jsem myslela fakt už strašně dlouho. Na korpus z domácích máslových sušenek vonících limetkou. Na silnou vrstvu jemné tvarohové náplně s křupavým mákem. Na šťavnaté sladké maliny a plátky svěží limety. A o víkendu jsem konečně měla sílu ho upéct <3! Doufám, že je jasné, že se do něj musíte pustit taky ;-)!


Makovo-tvarohový dort s limetami a malinami

Ingredience:

Limetové máslové sušenky: 
110 g másla, změklého 
70 g krupicového cukru 
1 lžička strouhané kůry z limety (ideálně pochopitelně bio) 
2 lžičky šťávy z limety (ideálně bio)  
1 žloutek 
1/4 lžičky soli 
1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
160-170g hladké mouky 

Korpus: 
200 g limetových sušenek 
25 g másla, rozpuštěného 

Náplň: 
750 g měkkého tučného tvarohu ve vaničce 
100 g zakysané smetany
120 g krupicového cukru (nebo více, podle vaší chuti)
1 lžička strouhané kůry z limetky (opět ideálně bio)
2/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
2 lžíce nemletého máku
1 lžíce kukuřičného škrobu 
3 vejce 

Na ozdobu: 
250 g malin 
1 limeta, nakrájená na plátky 

Postup: 
1) Nejdříve připravte sušenky. Klidně i den předem. Máslo ušlehejte s cukrem do nadýchané pěny a do ní pak zašlehejte limetovou kůru a šťávu, žlutek, sůl a vanilku. Když je směs dokonale promíchaná, přidejte i mouku prosátou přes jemné sítko. Krátce promíchejte a když se těsto spojí do koule, vyklopte ho na vál, vytvořte z něj hladký váleček, zabalte ho do potravinové fólie a uložte na 1 hodinu do mrazáku. 

2) Troubu vyhřejte na 180°C. Váleček těsta vyndejte z mrazáku, vybalte z fólie a ostrým nožem nakrájejte na 0,5 cm silné plátky a narovnejte na plech vyložený papírem na pečení. Mezi jednotlivými sušenkami nechte alespoň 2 cm rozestupy. Vložte do trouby a pečte přibližně 15 minut nebo do zezlátnutí. Nechte vychladnout na mřížce. 

3) Troubu vyhřejte na 180°C. Dno i boky dortové formy o průměru 18-20 cm vyložte papírem na pečení. Sušenky nadrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou drobenku vsypte do formy a upěchujte lžící. Pečte 10 minut a poté nechte alespoň 15 minut chladnout. 

4) Teplotu v troubě snižte na 120°C. Tvaroh prošlehejte se zakysanou smetanou a oslaďte podle chuti. Poté vmíchejte limetovou kůru, vanilku, mák a škrob. Nakonec po jednom vešlehejte i vejce. Připravenou náplň nalijte na předpečený korpus a vložte do trouby. Pečte hodinu nebo dokud okraje dortu nejsou pevné a střed stále ještě lehce třaslavý. Nechte zcela vychladnout v troubě a poté dejte cheesecake minimálně na 4 hodiny do lednice (lépe však přes noc). 

5) Povrch dortu ozdobte malinami a limetami. 

Poznámka:
Samozřejmě nemusíte péct vlastní sušenky na korpus. Zvlášť v případě, že vás tlačí čas, můžete bez výčitek sáhnout i po kupovaných. Skvělé budou jakékoli máslové sušenky (ideálně ovšem citronové). Když připravuji korpus z kupovaných máslových sušenek, většinou je s máslem míchám v poměru 200 g sušenek ku 60 g másla.









Mějte se moc krásně, 
vaše M. :-*

2 komentáře:

  1. Ten se ti teda moc povedl! Dort vypadá krásně a svěže :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, Nel <3!

      Přeju ti krásný den, M. :-)

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye