Dýňová bábovka s vlašskými ořechy a karamelovou polevou

Dobrý večer :-)!

Taky milujete dýně na všechny způsoby? Jsme v tom spolu! Ráda bych řekla, že dýně jsou moje celoživotní láska, ale to bych lhala. Stejně jako s cuketami jsem se s nimi "seznámila" až docela nedávno. Nebo tedy teprve před pár lety. Přijde vám to neuvěřitelné a v dnešní době dost scifi :-D? Možná, maličko, ale je to pravda pravdoucí. Znala jsem maximálně tak dýňová semínka. 
Na druhou stranu mohu s klidným srdcem tvrdit, že to byla láska na první ochutnání. Dlouho jsem sbírala odvahu, abych vyzkoušela dýňovou polévku. No považte, taková exotika! Já vím, jsem ufon :-D. U nás doma se krémové polévky nikdy nevařily, takže jsem vůči nim měla lehké předsudky. Pak jsem se ale přestala přehnaně bát kuchyňských experimentů a… Stal se hotový zázrak! (Aspoň v tomhle případě :-D. K některým surovinám budu asi chovat nedůvěru navždy :-D...) A pak už to se mnou, jak se říká, šlo pěkně z kopce. Nebylo cesty zpět. Zkrátka jsem téhle oranžové krásce naprosto podlehla. Učarovala mi. Od té doby vařím dýňovku (nebo ještě líp dýňo-batátovku) nebo peču dýni skoro každý druhý týden – minimálně na podzim. A když nemáme dýni v troubě nebo v hrnci, máme ji aspoň v lednici nebo popřípadě v mrazáku. A vím naprosto jistě, že tahle dýňománie mě jen tak nepustí. Můj muž se zatím tváří statečně a spokojeně, takže dokud mi to nezatrhne (nebo nezoranžoví), tak budu vesele pokračovat.

Tohle je moje (dosavadní) zbožňovaná dýňová rodinka:

No a teď? Teď tu konečně máme i tuhle dokonale vláčnou, voňavou bábovku plnou křupavých oříšků. Tahle bábovka tu vysloveně chyběla. Patří mezi moje nejoblíbenější dýňové recepty, ale nikdy jsem jí nestihla ani vyfotit. Ostuda nad ostudy! Ale dneska je ten slavný den, kdy tuhle chybu konečně napravím ;-)! Musíte jí zkusit, věřte mi!


Dýňová bábovka s vlašskými ořechy a karamelovou polevou

Ingredience:

Dýňové pyré:
1 menší máslová dýně
1 lžíce krupicového nebo třtinového cukru (lze vynechat)

Bábovka:
máslo či olej a polohrubá nebo mouka na vymazání a vysypání formy (lze vynechat)
3 vejce
240 ml rostlinného oleje
150 g krupicového cukru
250 g hladké špaldové nebo pšeničné mouky
špetka soli
1 lžička sody
2 lžičky prášku do pečiva
1,5 lžičky mleté skořice 
1,5 lžičky mletého zázvoru 
¼ lžičky mletého kardamomu 
špetka strouhaného muškátového oříšku 
360 g dýňového pyré 
1 lžíce citronové šťávy 
80 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných nebo nalámaných 

Karamelová poleva:
45 ml smetany ke šlehání
75 ml vody
30 g krupicového cukru
1/4 lžičky skořice

Postup:
1) Dýni oloupejte, nakrájejte na kousky a ty rozložte na plech vyložený papírem na pečení. Před pečením můžete (ale nemusíte) posypat krupicovým nebo třtinovým cukrem, který dodá dýni lehce karamelovou chuť. Pečte na 180°C doměkka. Doba pečení záleží na velikosti kousků. Měkkost ověřte vidličkou. Upečenou dýni rozmixujte na pyré. Pokud je pyré moc hutné (tedy pokud cítíte, že mixér nezvládá a mixování jde velmi ztuha), přidejte trochu vody. Nechte úplně vychladnout. 

2) Troubu předehřejte na 180 °C. Pokud je to potřeba, vymažte bábovkovou formu máslem či olejem a vysypte polohrubou nebo hrubou moukou. Pokud máte formu s kvalitním nepřilnavým povrchem, vymazávat ani vysypávat nemusíte.

3) Vejce vyšlehejte s olejem a cukrem do pěny. Mouku, sůl, sodu, prášek do pečiva, skořici, zázvor, kardamom a muškátový oříšek smíchejte a prosejte přes jemné síto do čisté mísy. Dýňové pyré smíchejte s citronovou šťávou.

4) Do vaječné směsi postupně zašlehejte sypkou směs a dýňové pyré smíchané s citronovou šťávou. Nakonec pomocí stěrky ručně vmíchejte ořechy. Těstem naplňte bábovkovou formu a pečte zhruba hodinu nebo dokud nebude povrch krásně zlatý a špejle zapíchnutá do bábovky nebude po vytažení suchá. V případě, že povrch během pečení příliš rychle hnědne, přikryjte bábovku alobalem a dopečte ji přikrytou. Nechte 15-20 minut chladnout ve formě a poté vyklopte na talíř. Nechte vychladnout.

5) Smetanu a vodu přiveďte k varu a ihned stáhněte. Pánev s těžkým dnem postavte na plotýnku a zahřejte na střední stupeň. Dno rovnoměrně posypte cukrem a počkejte až se rozpustí a zkaramelizuje. Hlídejte pečlivě, jde to docela rychle. Přilijte horkou směs smetany a vody a přidejte skořici. Krátce svařte na konzistenci sirupu. Pokud to přeženete a sirup bude příliš hustý, přidejte ještě trochu vody. Hotovým sirupem polijte bábovku. 

Poznámka:
  • Těsto je zcela bez laktózy, takže pokud použijete na přípravu polevy smetanu ke šlehání bez laktózy a vymažete formu vhodným tukem, nemusíte se bát nabídnout ji ani návštěvě s intolerancí.
  • Polevy je jenom troška, protože myslím, že bábovka se v ní úplně koupat nemusí. Pokud máte ovšem karamel rádi, klidně udělejte polevu z dvojnásobného množství surovin.








Mějte se krásně, 
vaše M. :-*

2 komentáře:

  1. Díky díky díky. Jak kdybych to psala já, dlouho bojím bojím a pak láááska na první ochutnání a těžká dýnová závislost.
    Díky moc za kupu receptů, už vybírám, co bude zítra dýnového. A co pozítří a co popozítří..:-)
    Krásné podzimní dýnové dny.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, to mám radost a jsem moc ráda, že to máme stejně :-)! Dýně jsou zkrátka opravdu láska. Ani nevím, jak jsem mohla přežít v předdýňovém období :-D! Jsem zvědavá, který recept vyhraje :-).
      Taky přeji ty nejkrásnější podzimní dýňové dny (tohle slovní spojení se mi moc líbí ;-)),
      M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye