Kouzelný perníkový koláč s pekanovými ořechy

Dobrý večer :-)!

Byla jsem přesvědčená o tom, že tenhle víkend už se pustím do pečení cukroví, ale no znáte to. Člověk míní... Pak přijde nečekaná inspirace a nakonec je všechno úplně jinak. No dobře, tak přiznávám, že jsem se taky konečně pořádně podívala na kalendář a zjistila, že 1. adventní neděle je až příští týden a kdo by pekl cukroví před adventem, že jo (aneb nejhorší blogerka na světě) :-D? Samozřejmě vtipkuju, vím, že třeba na takové perníčky je právě teď ideální doba, ale ty já nepeču, daleko raději je totiž ujídám na návštěvách (spolu s vosími hnízdy). Sice tedy pro vás zatím nemám žádné nové cukroví (Ovšem slibuju, že už velmi brzy nějaké bude a že se letos pokusím přefotit co nejvíce starých receptů, protože jsou ověřené a skvělé, ale fotky opravdu za moc nestojí.), ale zato mám pro vás perníkový koláč! A není jen tak obyčejný! Je totiž kouzelný! Fakt. A taky je samozřejmě skrznaskrz vánoční a to se počítá. 
Mimochodem, znáte už kouzelný koláč? Ne? Tak tohle budeme muset spolu hezky rychle napravit! Jeho název totiž opravdu nelže. On skutečně JE kouzelný. A taky neskutečně jednoduchý, rychle připravený a v základní verzi velmi nenáročný na suroviny i vybavení. V čem tedy spočívá to jeho jedinečné kouzlo? Připravíte těsto, nalijete ho do formy, dáte péct (asi jako každý obyčejný zcela nemagický koláč :-D), ale z trouby nevytáhnete homogenní buchtu, nýbrž neodolatelný třívrstvý dezert. Těsto se v troubě samovolně rozdělí na piškot, tuhý pudink a krémový pudink. Hotové čáry! 
Ale nebyla bych to já, kdybych si vystačila se základní verzí. To se asi ani nedalo čekat :-). Protože mi v koláči chyběl nějaký křupavý element, vylepšila jsem ho nalámanými pekanovými ořechy. A také jsem přidala korpus z kořeněných sušenek a k vanilce přimíchala trochu zmíněného perníkového koření a muškátového oříšku, protože všudypřítomná vánoční nálada zcela nevyhnutelně dolehla i na mě, a přestože ještě nepeču cukroví, tak pokud něco nevoní skořicí, vanilkou nebo perníčky, tak o tom zkrátka nechci ani slyšet :-D. Což mi připomíná, že musím co nejdříve uvařit karamelový sirup na perníkové latte. Protože ani obyčejné kafe bez kapky svátečního aroma mi v tuhle dobu prostě vůbec nechutná :-D! Vánoce jsou zkrátka opravdu tady :-).


Kouzelný perníkový koláč s pekanovými ořechy 

Ingredience: 
máslo na vymazání formy 

Korpus: 
125 g vánočních kořeněných sušenek (Speculatius, Speculaas, mimo období Vánoc bych použila Lotus), nadrcených najemno 
40 g másla, rozpuštěného 
50 g pekanových ořechů, nalámaných 

Náplň: 
4 vejce o pokojové teplotě, bílky a žloutky oddělené 
špetka soli 
150 g krupicového cukru 
125 g másla, rozpuštěného
1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
1-2 lžičky perníkového koření 
špetka muškátového oříška 
115 g hladké mouky, prosáté přes jemné síto 
500 ml mléka, vlažného 

K podávání: 
pekanové ořechy 
moučkový cukr (nemusí být) 
jadérka granátového jablka (nemusí být) 
ušlehaná smetana nebo zakysaná smetana (nemusí být) 

Postup: 
1) Troubu vyhřejte na 160°C a kulatou formu o průměru 22 cm nebo hranatou formu o rozměrech 20x20 cm vymažte máslem (viz poznámka). 

2) Sušenky nasypte na dno formy a upěchujte lžící nebo dnem skleničky. Rovnoměrně je pokapejte máslem (nemusíte ho nutně spotřebovat všechno, zkrátka jím pokapejte sušenky tak, aby bylo všude - záleží na formě, kterou zvolíte) a posypte nalámanými ořechy. 

3) Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a odložte stranou. Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Poté ke žloutkům přidejte vanilku, perníkového koření, muškátový oříšek a máslo a pečlivě zašlehejte. Pro jistotu odškrábněte stěrkou ode dna usazené těsto. Přisypte mouku a opět zašlehejte. Za neustálého šlehání pomalu přilévejte mléko. Pokračujte ve šlehání, dokud se směs dokonale nespojí. Nakonec opatrně ručně zapracujte sníh s bílků. Lépe vám to půjde, pokud budete sníh přidávat po třetinách. Výsledné těsto bude velmi řídké, skoro jako palačinkové. 

4) Nalijte těsto na připravený sušenkový korpus a pečte 45-60 minut dozlatova. Pokud je potřeba, přikryjte koláč během pečení alobalem - povrch už nebude dále zlátnout, ale uvnitř se krásně dopeče. Propečení ověřte opatrným zatřesením formou, koláč by neměl být příliš třaslavý jako třeba cheesecake, povrch bude piškotový a střed by měl připomínat pudink. 

5) Nechte koláč vychladnout ve formě. Po vychladnutí ho kolem dokola obkrojte nožem, formu přiklopte talířem a koláč na něj vyklopte. Bude tedy "hlavou dolů". Poté použijte druhý talíř a obraťte ho správnou stranou nahoru. Nakrájejte na klínky. Můžete ho posypat moučkovým cukrem, ale podle mého názoru je sladký akorát. Podávat ho můžete s kopečkem ušlehané neoslazené smetany či zakysané smetany a šťavnatými jadérky granátového jablíčka. 

Poznámka: 
  • Těsto je opravdu velmi řídké, takže bezpodmínečně volte formu s pevným dnem. Určitě nepoužívejte dortovou s otvíracím ráfkem nebo koláčovou s volným dnem. Stačila by sebemenší štěrbinka a všechno těsto pak budete škrábat z trouby. Já třeba použila kulatou formu z varného skla, protože čtvercovou nemám. 
  • Pokud chcete vyzkoušet základní verzi kouzelného koláče, vynechte sušenkový korpus, pekanové ořechy, perníkové koření a muškátový oříšek.








Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*

11 komentářů:

  1. Ty jo!! Tak to musím zkusit. Jako říkám si to zhruba u každýho tvýho postu, ale tahle magie mě fascinuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, budu ráda :-*! Jsou v tom fakt čáry! Při vyklápění jsem byla nervózní jak pes a taky dost nedůvěřivá, ale je to zkrátka opravdu kouzlo. A nejlepší je druhý den - pořádně vychlazený z ledničky :-)!

      Krásný večer, M.

      Vymazat
  2. Dobrý den, tak tohle mě zaujalo! Ráda bych ho upekla na 25.12., bude dobrý, když ho udělám už 23.12.? Díky za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Markéto,
      jsem moc ráda, že se vám koláč líbí. Nám dokonce chutnal více druhý a třetí den po poctivém vychlazení :-)! Takže by upečení s předstihem neměl být problém. Doufám, že si pochutnáte stejně jako my :-).

      Přeji krásné Vánoce, M.

      Vymazat
  3. Děkuji za odpověď! Dnes jsem upekla zkušební verzi a dopadlo to skvěle. Akorát víte, co se mi stalo? Korpusová vrstva byla po upečení uprostřed��co jsem mohla udělat špatně? Na chuti to asi vliv nemá...jen ty sušenky nekřupou��díky!

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za odpověď! Dnes jsem pekla zkušební verzi a super! Je skoro pryč:-) Jen se mi ta sušenková vrstva po upečení přestěhovala doprostřed:-) nevíte, čím to? Na výsledné chuti to asi vliv nemá, ale křupavé sušenky se nekonají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to mám radost :-)! No myslím, že by to možná mohlo být tím, že byla málo "upěchovaná" nebo v ní někde byla dírka či mezerka a těsto zateklo pod ni a nadzvedlo ji. Mně se mezi vrstvy vznesly jenom nalámané ořechy, i když jsem taky čekala, že zůstanou dole. No, je fakt, že křupavost sušenek se stejně po dvoudenním odležení vytratila. Ale nevadilo to :-)! Držím palce, ať se "na ostro" povede na výbornou :-)!

      Krásný večer, M.

      Vymazat
  5. Ahoj,
    ty mi teda dáváš =D Tolik super receptů najednou a já teď nevím co péct dřív. Magic cake jsem zkoušela někdy v červenci v letní verzi s jahodama a rebarborou, podle receptu z foodblogu dulce-de-leche a všem nám moc chutnal, takže tvoje podzimně-zimní perníčková verze mě prostě nemohla minout. A s tím cukrovím si nedělej těžkou hlavu, já začala až někdy 15. =D Takže perníčky asi uplně nestihnou změknout, ale pekla jsem je stejně. S bratrem se u toho vždycky dost zasmějem, protože mamka furt slídí kolem a peskuje nás že neděláme vánoční motivy =D Vůbec nechápu co se jí nelíbí na korbelu piva, tyranosaurovi a kytaře =D a na přání mého druhého bratra máme letos ještě navíc vánoční tanky.
    Tak přeju ještě jednou šťastné a veselé E.T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, promiň :-D! Já fakt nechtěla. Nebo možná trochu jo (ďábelský smích) :-D... Ne, samozřejmě vtipkuju, jsem moc ráda, že se ti koláč líbí, děkuju :-).
      Já konečně dopekla včera. Teda dopatlala. Včera byla na programu vosí hnízda. Jsem fakt blogerka na baterky :-D. Ale tak nevadí, zveřejním je třeba zítra, protože kdo by nechtěl den dva před Vánocemi patlat vosí hnízda, že jo :-D?
      No, tak to teda taky nechápu... Co je špatnýho a nevánočního na pivech, tyranosaurech a tancích :-D :-D :-D?! To je ta generační propast :-D.

      I já přeju ještě jednou dokonalé Vánoce, M.

      Vymazat
  6. Dobrý den, asi mi to nějak nemyslí, ale to, že je koláč kouzelný znamená, že se sám upeče tak, že to vypadá jako by byl ze 4 vrstev? Děkuji za odpověď :-)
    Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Dášo,
      ten sušenkový korpus dole musíte udělat vy (ale lze ho i úplně vynechat), ale pak stačí jedno těsto a to se v troubě opravdu samo rozdělí do tří vrstev. Taky jsem tomu nevěřila, opravdu je to jako kouzlo :-D!
      Pokud budete dělat i zmíněný sušenkový korpus dolů, opravdu dobře ho upěchujte, aby se vám jako jedné čtenářce (v komentářích výše) "nevznesl" mezi vrstvy. Ale jak říkám, lze ho i vynechat a upéct je třívrstvý koláč :-). Držím palce, aby se povedl na výbornou :-)!

      Krásný den, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye