Kouzelný perníkový koláč s pekanovými ořechy

Dobrý večer :-)!

Byla jsem přesvědčená o tom, že tenhle víkend už se pustím do pečení cukroví, ale no znáte to. Člověk míní... Pak přijde nečekaná inspirace a nakonec je všechno úplně jinak. No dobře, tak přiznávám, že jsem se taky konečně pořádně podívala na kalendář a zjistila, že 1. adventní neděle je až příští týden a kdo by pekl cukroví před adventem, že jo (aneb nejhorší blogerka na světě) :-D? Samozřejmě vtipkuju, vím, že třeba na takové perníčky je právě teď ideální doba, ale ty já nepeču, daleko raději je totiž ujídám na návštěvách (spolu s vosími hnízdy). Sice tedy pro vás zatím nemám žádné nové cukroví (Ovšem slibuju, že už velmi brzy nějaké bude a že se letos pokusím přefotit co nejvíce starých receptů, protože jsou ověřené a skvělé, ale fotky opravdu za moc nestojí.), ale zato mám pro vás perníkový koláč! A není jen tak obyčejný! Je totiž kouzelný! Fakt. A taky je samozřejmě skrznaskrz vánoční a to se počítá. 
Mimochodem, znáte už kouzelný koláč? Ne? Tak tohle budeme muset spolu hezky rychle napravit! Jeho název totiž opravdu nelže. On skutečně JE kouzelný. A taky neskutečně jednoduchý, rychle připravený a v základní verzi velmi nenáročný na suroviny i vybavení. V čem tedy spočívá to jeho jedinečné kouzlo? Připravíte těsto, nalijete ho do formy, dáte péct (asi jako každý obyčejný zcela nemagický koláč :-D), ale z trouby nevytáhnete homogenní buchtu, nýbrž neodolatelný třívrstvý dezert. Těsto se v troubě samovolně rozdělí na piškot, tuhý pudink a krémový pudink. Hotové čáry! 
Ale nebyla bych to já, kdybych si vystačila se základní verzí. To se asi ani nedalo čekat :-). Protože mi v koláči chyběl nějaký křupavý element, vylepšila jsem ho nalámanými pekanovými ořechy. A také jsem přidala korpus z kořeněných sušenek a k vanilce přimíchala trochu zmíněného perníkového koření a muškátového oříšku, protože všudypřítomná vánoční nálada zcela nevyhnutelně dolehla i na mě, a přestože ještě nepeču cukroví, tak pokud něco nevoní skořicí, vanilkou nebo perníčky, tak o tom zkrátka nechci ani slyšet :-D. Což mi připomíná, že musím co nejdříve uvařit karamelový sirup na perníkové latte. Protože ani obyčejné kafe bez kapky svátečního aroma mi v tuhle dobu prostě vůbec nechutná :-D! Vánoce jsou zkrátka opravdu tady :-).


Kouzelný perníkový koláč s pekanovými ořechy 

Ingredience: 
máslo na vymazání formy 

Korpus: 
125 g vánočních kořeněných sušenek (Speculatius, Speculaas, mimo období Vánoc bych použila Lotus), nadrcených najemno 
40 g másla, rozpuštěného 
50 g pekanových ořechů, nalámaných 

Náplň: 
4 vejce o pokojové teplotě, bílky a žloutky oddělené 
špetka soli 
150 g krupicového cukru 
125 g másla, rozpuštěného
1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
1-2 lžičky perníkového koření 
špetka muškátového oříška 
115 g hladké mouky, prosáté přes jemné síto 
500 ml mléka, vlažného 

K podávání: 
pekanové ořechy 
moučkový cukr (nemusí být) 
jadérka granátového jablka (nemusí být) 
ušlehaná smetana nebo zakysaná smetana (nemusí být) 

Postup: 
1) Troubu vyhřejte na 160°C a kulatou formu o průměru 22 cm nebo hranatou formu o rozměrech 20x20 cm vymažte máslem (viz poznámka). 

2) Sušenky nasypte na dno formy a upěchujte lžící nebo dnem skleničky. Rovnoměrně je pokapejte máslem (nemusíte ho nutně spotřebovat všechno, zkrátka jím pokapejte sušenky tak, aby bylo všude - záleží na formě, kterou zvolíte) a posypte nalámanými ořechy. 

3) Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a odložte stranou. Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Poté ke žloutkům přidejte vanilku, perníkového koření, muškátový oříšek a máslo a pečlivě zašlehejte. Pro jistotu odškrábněte stěrkou ode dna usazené těsto. Přisypte mouku a opět zašlehejte. Za neustálého šlehání pomalu přilévejte mléko. Pokračujte ve šlehání, dokud se směs dokonale nespojí. Nakonec opatrně ručně zapracujte sníh s bílků. Lépe vám to půjde, pokud budete sníh přidávat po třetinách. Výsledné těsto bude velmi řídké, skoro jako palačinkové. 

4) Nalijte těsto na připravený sušenkový korpus a pečte 45-60 minut dozlatova. Pokud je potřeba, přikryjte koláč během pečení alobalem - povrch už nebude dále zlátnout, ale uvnitř se krásně dopeče. Propečení ověřte opatrným zatřesením formou, koláč by neměl být příliš třaslavý jako třeba cheesecake, povrch bude piškotový a střed by měl připomínat pudink. 

5) Nechte koláč vychladnout ve formě. Po vychladnutí ho kolem dokola obkrojte nožem, formu přiklopte talířem a koláč na něj vyklopte. Bude tedy "hlavou dolů". Poté použijte druhý talíř a obraťte ho správnou stranou nahoru. Nakrájejte na klínky. Můžete ho posypat moučkovým cukrem, ale podle mého názoru je sladký akorát. Podávat ho můžete s kopečkem ušlehané neoslazené smetany či zakysané smetany a šťavnatými jadérky granátového jablíčka. 

Poznámka: 
  • Těsto je opravdu velmi řídké, takže bezpodmínečně volte formu s pevným dnem. Určitě nepoužívejte dortovou s otvíracím ráfkem nebo koláčovou s volným dnem. Stačila by sebemenší štěrbinka a všechno těsto pak budete škrábat z trouby. Já třeba použila kulatou formu z varného skla, protože čtvercovou nemám. 
  • Pokud chcete vyzkoušet základní verzi kouzelného koláče, vynechte sušenkový korpus, pekanové ořechy, perníkové koření a muškátový oříšek.








Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*

2 komentáře:

  1. Ty jo!! Tak to musím zkusit. Jako říkám si to zhruba u každýho tvýho postu, ale tahle magie mě fascinuje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus, budu ráda :-*! Jsou v tom fakt čáry! Při vyklápění jsem byla nervózní jak pes a taky dost nedůvěřivá, ale je to zkrátka opravdu kouzlo. A nejlepší je druhý den - pořádně vychlazený z ledničky :-)!

      Krásný večer, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye