Cukroví Black Forest

Dobrý večer :-)!

Dnes ráno se mi opravdu neuvěřitelně ulevilo, že nemáme adventní věnec. Naše pošahaná turbokočka začala lítat po celém bytě jako smyslů zbavená a vyvádět doslova psí kusy. Nejdříve se plavným skokem vrhla na mé JEDINÉ zimní boty a zuřivě do nich kousala (jestli hádáte, že je kvůli tomu teď v pravé botě díra velikosti kočičího špičáku, kudy do ní poteče, tak máte pravdu, už jsem to ověřila cestou do práce), pak vyšplhala po kabátě do závratných výšin, ze kterých s hlasitým zaduněním zase žuchla na zem, následně shodila pečlivě přebranou a srovnanou velehoru časopisů na gauči, obrátila naruby kobereček u vany (na kterém jsem právě stála), vytvořila slušivou podlitinu velikosti kočičí lebky uprostřed mé holeně a ve finále skočila na stůl a smetla z jeho povrchu všechno, co nebylo přišroubované. A ano, hádáte správně, nebylo na něm přišroubovaného vůbec nic :-D. (Pak pochopitelně ulehla na topení a během jedné desetiny vteřiny usnula jako naprosté neviňátko.) Víte, jak by dopadl nebohý adventní věnec? Já ano! Špatně. Byl by to opravdový masakr. Chvojí, jmelí, šišky, pentle, kusy vosku a další drobné vánoční radosti bychom lovili ze všech koutů bytu ještě o Velikonocích. A to nám dost fandím. Ale díky tomuhle rannímu představení letos poprvé nemám ani pramalé výčitky svědomí, že jsem hospodyně na houby (a ne na ty dobrý houby, co se dají přihodit do pánve nebo naložit). Letos to mohu s naprostým klidem vydávat za zcela dospělé a logické rozhodnutí. Za co budu vydávat tu neustálou absenci pořádku a trvající nechuť k úklidu (nedejbože ke generálnímu vánočnímu úklidu) jsem zatím nevymyslela. Ale není všem dnům konec, že jo ;-)...
Nicméně, když jsem z oněch zcela logických důvodů upustila od tvorby věnce (Faktu, že časová posloupnost maličko nesedí, si prosím nevšímejte :-D!), měla jsem o to víc času dodržet slovo, které jsem vám dala v předchozím příspěvku o kouzelném perníkovém koláči, a konečně upéct cukroví! A to ne jen tak ledajaké. Cukroví Black Forest! Jen si to představte... Všechny ty dokonale vyladěné chutě v jediném maličkém dortíčku. Křehká čokoládová kolečka, lehký vanilkový krém, višňový nebo třešňový džem s višňovým nebo třešňovým likérem, hořká čokoláda a lyofilizované višně. Hotový sen <3! 


Cukroví Black Forest

Ingredience (na 100 kousků): 

Těsto:
400 g hladké mouky 
140 g moučkového cukru 
40 g holandského kakaa 
60 g mletých mandlí nebo mandlové mouky 
2 žloutky 
300 g másla, lehce změklého 

Krém: 
250 ml mléka 
1 lžíce krupicového cukru
1/2 vanilkového lusku
20 g kukuřičného škrobu
1 žloutek 
150 g másla, změklého 
1-2 lžíce moučkového cukru (záleží na vaší chuti) 

Na dokončení: 
5 lžic višňového nebo třešňového džemu 
1-2 lžičky višňového nebo třešňového likéru či pálenky 
200 g hořké čokolády (já preferuji čokoládu s minimálně 70% kakaové hmoty, ale můžete použít i mléčnou, pokud jí máte raději) 
10 g kakaového másla (při použití mléčné čokolády vynechte) 
lyofilizované višně (koupila jsem v Globusu, značka VitaCUP), nadrcené 

Postup: 
1) Troubu vyhřejte na 180°C. Čtyři plechy s nízkým okrajem vyložte papírem na pečení. 

2) Mouku, moučkový cukr a kakao prosejte přes jemné síto do mísy. Přidejte mandle, žloutky a máslo. Vypracujte hladké těsto, rozdělte ho na poloviny, obě zabalte do potravinářské fólie a uložte minimálně na 30 minut do lednice (ovšem klidně tam těsto můžete nechat do druhého dne). 

3) Jednu polovinu vychlazeného těsta rozválejte na moukou poprášené ploše na placku o síle 4 mm. Vykrájejte z ní kolečka o průměru 3-4 cm a ty skládejte vedle sebe na připravený plech. Kolečka pečením příliš rozměr nemění, rozstupy proto stačí menší - zhruba 1 cm. Pečte zhruba 7-8 minut dozlatova. Nechte  úplně vychladnout. S druhou polovinou těsta postupujte stejně. Odřezky vždy spojte a znovu rozválejte. 

4) Připravte základ krému. Polovinu mléka nalijte do rendlíku, přidejte vanilku a krupicový cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Zbytek mléka, škrob a žloutek dokonale prošlehejte a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem k vroucímu mléku. Míchejte a vařte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a vmíchejte 25 g másla. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. 

5) Zbytek másla vyšlehejte s moučkovým cukrem do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vanilkový základ. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s užší hladkou zdobící špičkou.

6) Džem rozmíchejte s likérem a naplňte jím zdobící sáček. Ustřihněte špičku sáčku tak, aby otvorem prošly případné kousky ovoce z džemu. 

7) Na polovinu koleček po obvodu pomocí sáčku naneste krém a střed vyplňte džemem. Přiklopte druhou polovinou koleček, lehce přimáčkněte a uložte do chladu, aby krém ztuhnul. 

8) Čokoládu společně s kakaovým máslem opatrně rozpusťte nad vodní parou a do vzniklé polevy namočte vršek slepených koleček. Posypte nadrcenými lyofilizovanými višněmi. Cukroví skladujte v lednici a před servírováním ho nechte pár minut "povolit".

Poznámka: 
Díky pudinkovému krému bych trvanlivost (při skladování v lednici) odhadovala maximálně na dva týdny. 








Mějte se moc krásně, 
vaše M. :-*

16 komentářů:

  1. Už jsem je tiše obdivovala na Instagramu, ale teď musím nahlas - vypadají nádherně a soudě dle receptu budou fakt úžasné! Letos už je asi mezi všechno to cukroví nenacpu, ale ráda zkusím třeba v lednu, jen tak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Za pochvalu i za zprávu, strašně moc mě potěšila :-)! A doufám, že se v lednu podaří na výbornou ;-)! Tak ať jde pečení cukroví podle plánu.

      Přeji ty nejkrásnější a nejpohodovější svátky, M.

      Vymazat
  2. Ty vypadají úplně luxusně! Na receptík jsem se těšila co jsem je uviděla na Instagramu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám hroznou radost, moc děkuju :-)! Doufám, že to bude láska na první ochutnání ;-)!

      Přeji překrásné Vánoce, M.

      Vymazat
  3. Ahoj, nevím jestli mě tohle cukroví zlákalo tím jak krásně vypadá nebo už tím názvem "Black Forest", který v sobě skrývá naprosto božskou kombinaci višní, čokolády a krému, každopádně už se těsto chladí v lednici a já tu teď místo nad školou přemýšlím nad tím jak se těším až to bude hotové a budu se tím moct ládovat u pohádek =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      jsem moc ráda, že tě cukroví zaujalo <3! Koukám, že to máme úplně stejně, nějaké předtermíny a učení mě před Vánocemi nechávalo zcela chladnou, zvlášť, když se po bytě linula vůně cukroví :-D. Sice bych se asi měla cítit strašně provinile, že jsem narušila tvou studijní morálku, ale no... ta radost, že ses do něj pustila, prostě převažuje :-D. Pardon :-D.

      Přeju ty nejkrásnější Vánoce, M.

      Vymazat
    2. To je v pohodě :-D, já s tím každoročně počítám, že učení přes vánoce jde dost ztuha. Kdyby to nebylo cukroví, tak bych si našla jinej způsob jak prokrastinovat :-D Takže vlastně bys měla být ráda, protože tohle je ještě ten lepší způsob ;-)

      Přeji krásné Vánoce, E.T.

      Vymazat
    3. To je fakt, tak to můžu mít radost, že alespoň prokrastinuješ sladce a produktivně :-D! Tak ať to aspoň po Vánocích jde do té hlavy snáz ;-)!

      Přeju krásné a sladké svátky a pak samé úspěchy ve zkouškovém, M.

      Vymazat
    4. Tak zkouška nakonec dopadla úspěšně :-) možná i díky tomu cukroví, protože mozek glukózu potřebuje ;-) nicméně doma jsme si cukroví oblíbili, takže se asi stane naší novou stálicí

      Vymazat
    5. No tak to je skvělý! Moc gratuluju :-)! No přesně, cukroví je pro správnou funkci mozku naprosto vitální :-D. Mám radost, děkuju :-). Příští rok vymyslím nějaké další, ať ty zkoušky zase dobře dopadnou ;-)!

      Tak ať máš dnes krásný den, M.

      Vymazat
  4. Ahoj, koláčiky má zaujali, kolieska už mám upečené. Chcem sa opýtať, že koľko dní potrebujú na rozlezanie naplnené, lebo ich nechcem plniť hneď teraz, budem ich totiž skladovať v chladnej komore, chladničku máme malú. Keďže som ešte nerobila vianočné koláčiky s takým krémom, tak sa bojím aby sa nepokazili. Vydrží to určite vyše týždňa? Ďakujem za odpoveď aj za krásny a zaujímavý recept 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mám velkou radost :-)! Letos jsem je pekla poprvé, tak to nemám úplně vypozorované, ale mně chutnaly už křupavé po upečení a naplnění :-D. Ale řekla bych, že bude stačit jen pár dnů. Já je pekla 3. prosince a manžel včera (tedy 17. prosince) dojídal dvě odložená kolečka a byla úplně v pořádku. Nicméně jsme je opravdu skladovali v lednici, protože jsem se také bála, že budou "náchylnější". Mimo lednici (byť v chladu) bych je asi prozatím neskladovala déle než týden. Ale bude pochopitelně hodně záležet na teplotě místa skladování, zda je ta teplota stabilní,... Faktorů bude zkrátka více. Musím to ještě otestovat a případně to k receptu připíšu.

      Děkuju a jsem moc zvědavá, jak vám bude cukroví chutnat :-),
      M.

      Vymazat
    2. Ďakujem za skvelý recept,koláčiky sú vynikajúce a pasujeme ich za naše tradičné vianočné pečivo 😉

      Vymazat
    3. Tak to mě opravdu moc těší <3! To je pro mě vlastně další vánoční dárek, moc děkuju :-)!

      Krásný večer, M.

      Vymazat
  5. Dobrý deň, tych 100 kusov sa myslí skutocne hotovyh zlepenych? To znamená, ze vykrojím 200 koleciek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Heleno,
      ano, přibližně 200 koleček, tedy zhruba 100 kusů hotového cukroví :-)! Ale všechny suroviny lze snadno vydělit dvěma, takže klidně cukroví připravte z poloviční dávky. Jen ten žloutek v krému bych klidně nechala celý a nepůlila ho. Nic se nestane :-).

      Krásné Vánoce, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye