Cukroví Black Forest

Dobrý večer :-)!

Dnes ráno se mi opravdu neuvěřitelně ulevilo, že nemáme adventní věnec. Naše pošahaná turbokočka začala lítat po celém bytě jako smyslů zbavená a vyvádět doslova psí kusy. Nejdříve se plavným skokem vrhla na mé JEDINÉ zimní boty a zuřivě do nich kousala (jestli hádáte, že je kvůli tomu teď v pravé botě díra velikosti kočičího špičáku, kudy do ní poteče, tak máte pravdu, už jsem to ověřila cestou do práce), pak vyšplhala po kabátě do závratných výšin, ze kterých s hlasitým zaduněním zase žuchla na zem, následně shodila pečlivě přebranou a srovnanou velehoru časopisů na gauči, obrátila naruby kobereček u vany (na kterém jsem právě stála), vytvořila slušivou podlitinu velikosti kočičí lebky uprostřed mé holeně a ve finále skočila na stůl a smetla z jeho povrchu všechno, co nebylo přišroubované. A ano, hádáte správně, nebylo na něm přišroubovaného vůbec nic :-D. (Pak pochopitelně ulehla na topení a během jedné desetiny vteřiny usnula jako naprosté neviňátko.) Víte, jak by dopadl nebohý adventní věnec? Já ano! Špatně. Byl by to opravdový masakr. Chvojí, jmelí, šišky, pentle, kusy vosku a další drobné vánoční radosti bychom lovili ze všech koutů bytu ještě o Velikonocích. A to nám dost fandím. Ale díky tomuhle rannímu představení letos poprvé nemám ani pramalé výčitky svědomí, že jsem hospodyně na houby (a ne na ty dobrý houby, co se dají přihodit do pánve nebo naložit). Letos to mohu s naprostým klidem vydávat za zcela dospělé a logické rozhodnutí. Za co budu vydávat tu neustálou absenci pořádku a trvající nechuť k úklidu (nedejbože ke generálnímu vánočnímu úklidu) jsem zatím nevymyslela. Ale není všem dnům konec, že jo ;-)...
Nicméně, když jsem z oněch zcela logických důvodů upustila od tvorby věnce (Faktu, že časová posloupnost maličko nesedí, si prosím nevšímejte :-D!), měla jsem o to víc času dodržet slovo, které jsem vám dala v předchozím příspěvku o kouzelném perníkovém koláči, a konečně upéct cukroví! A to ne jen tak ledajaké. Cukroví Black Forest! Jen si to představte... Všechny ty dokonale vyladěné chutě v jediném maličkém dortíčku. Křehká čokoládová kolečka, lehký vanilkový krém, višňový nebo třešňový džem s višňovým nebo třešňovým likérem, hořká čokoláda a lyofilizované višně. Hotový sen <3! 


Cukroví Black Forest

Ingredience (na 100 kousků): 

Těsto:
400 g hladké mouky 
140 g moučkového cukru 
40 g holandského kakaa 
60 g mletých mandlí nebo mandlové mouky 
2 žloutky 
300 g másla, lehce změklého 

Krém: 
250 ml mléka 
1 lžíce krupicového cukru
1/2 vanilkového lusku
20 g škrobu
1 žloutek 
150 g másla, změklého 
1-2 lžíce moučkového cukru (záleží na vaší chuti) 

Na dokončení: 
5 lžic višňového nebo třešňového džemu 
1-2 lžičky višňového nebo třešňového likéru či pálenky 
200 g hořké čokolády (já preferuji čokoládu s minimálně 70% kakaové hmoty, ale můžete použít i mléčnou, pokud jí máte raději) 
10 g kakaového másla (při použití mléčné čokolády vynechte) 
lyofilizované višně (koupila jsem v Globusu, značka VitaCUP), nadrcené 

Postup: 
1) Troubu vyhřejte na 180°C. Čtyři plechy s nízkým okrajem vyložte papírem na pečení. 

2) Mouku, moučkový cukr a kakao prosejte přes jemné síto do mísy. Přidejte mandle, žloutky a máslo. Vypracujte hladké těsto, rozdělte ho na poloviny, obě zabalte do potravinářské fólie a uložte minimálně na 30 minut do lednice (ovšem klidně tam těsto můžete nechat do druhého dne). 

3) Jednu polovinu vychlazeného těsta rozválejte na moukou poprášené ploše na placku o síle 4 mm. Vykrájejte z ní kolečka o průměru 3-4 cm a ty skládejte vedle sebe na připravený plech. Kolečka pečením příliš rozměr nemění, rozstupy proto stačí menší - zhruba 1 cm. Pečte zhruba 7-8 minut dozlatova. Nechte  úplně vychladnout. S druhou polovinou těsta postupujte stejně. Odřezky vždy spojte a znovu rozválejte. 

4) Připravte základ krému. Polovinu mléka nalijte do rendlíku, přidejte vanilku a krupicový cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Zbytek mléka, škrob a žloutek dokonale prošlehejte a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem k vroucímu mléku. Míchejte a vařte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a vmíchejte 25 g másla. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. 

5) Zbytek másla vyšlehejte s moučkovým cukrem do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vanilkový základ. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s užší hladkou zdobící špičkou.

6) Džem rozmíchejte s likérem a naplňte jím zdobící sáček. Ustřihněte špičku sáčku tak, aby otvorem prošli případné kousky ovoce z džemu. 

7) Na polovinu koleček po obvodu pomocí sáčku naneste krém a střed vyplňte džemem. Přiklopte druhou polovinou koleček, lehce přimáčkněte a uložte do chladu, aby krém ztuhnul. 

8) Čokoládu společně s kakaovým máslem opatrně rozpusťte nad vodní parou a do vzniklé polevy namočte vršek slepených koleček. Posypte nadrcenými lyofilizovanými višněmi. Cukroví skladujte v lednici a před servírováním ho nechte pár minut "povolit".

Poznámka: 
Díky pudinkovému krému bych trvanlivost (při skladování v lednici) odhadovala maximálně na dva týdny. 








Mějte se moc krásně, 
vaše M. :-*

4 komentáře:

  1. Už jsem je tiše obdivovala na Instagramu, ale teď musím nahlas - vypadají nádherně a soudě dle receptu budou fakt úžasné! Letos už je asi mezi všechno to cukroví nenacpu, ale ráda zkusím třeba v lednu, jen tak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Za pochvalu i za zprávu, strašně moc mě potěšila :-)! A doufám, že se v lednu podaří na výbornou ;-)! Tak ať jde pečení cukroví podle plánu.

      Přeji ty nejkrásnější a nejpohodovější svátky, M.

      Vymazat
  2. Ty vypadají úplně luxusně! Na receptík jsem se těšila co jsem je uviděla na Instagramu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám hroznou radost, moc děkuju :-)! Doufám, že to bude láska na první ochutnání ;-)!

      Přeji překrásné Vánoce, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye