Tvarohová štóla s mandlovou nádivkou a brusinkovým pyré

Dobrý večer :-)!

Je zkrátka pravda pravdoucí, že ty nejlepší věci občas vznikají úplnou náhodou. Nebýt jedné takové šťastně nešťastné nehody, tahle štóla by vůbec nebyla tak úžasná. Nebo možná byla, ale já si zkrátka myslím, že zasáhla nějaká vyšší síla :-). Původně totiž měla být maková...
Jenže osud tomu chtěl, že jsem uvařila makovou nádivku, ochutnala a... FUUUUJ! Nic tak odporně odporného (ano, až tak moc) jsem nikdy nejedla. Už se vám někdy zkazil mletý mák? Mně do neděle ne :-D! Ale všechno je jednou poprvé, že? Vždycky ho koupím a hned použiju nebo si ho v ideálním případě sama namelu. Ale tohle? Já ani nedovedu popsat, jak moc to bylo hnusné. Kyselé a hořké zároveň, s divným "ocasem". Zkrátka všechno špatně. A jak doplnil muž, příliš vábně to nevonělo. A já, majíc rýmu, jsem to ochutnala! Dvakrát! Jako bych tomu napoprvé nemohla uvěřit :-D! Paráda. Prskala jsem asi hodinu a zhruba milionkrát jsem si vymyla pusu a vyčistila zuby, než jsem se té příšerné pachuti zbavila. 
Ale tvarohové těsto (moje nejoblíbenější podle Apetitu) už bylo připravené a toho bohdá nebude, abych vzdala pečení v polovině :-D. Nahlédla jsem do spíže a lednice a najednou mě to napadlo. Mandle! A brusinky! To bude přesně to pravé! A opravdu. Už ta vůně při pečení byla dokonalá. Neustále jsem napjatě chodila nahlížet do trouby, zda se tam neděje nějaká "nekalost". Ale štóla jenom krásně rostla a zlátla... Zkrátka radost pohledět <3!
A pak přišla moje nejoblíbenější část - potírání máslem a sypání moučkovým cukrem. Tím obvykle šetřím, ale u štóly je to prostě malý rituál... Potíráte a potíráte, horký povrch vděčně saje a nakonec přijde ta bílá sladká peřinka. Dokonalost. Jenom vás musím varovat předem, čekání, než tahle kráska vychladne, je opravdu nekonečné :-D. Ale můžete se zaměstnat třeba vařením karamelového sirupu na perníkové latte, což je naprosto geniální jedlý dárek. Alespoň loni z něj měli všichni obdarovaní obrovskou radost ;-). 


Tvarohová štóla s mandlovou nádivkou a brusinkovým pyré 

Ingredience: 

Těsto: 
500 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky 
1 kypřicí prášek 
špetka soli
100 g moučkového cukru 
1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
2 vejce 
250 g tučného tvarohu 
250 g másla, změklého 
3 lžíce rumu tuzemáku
1 lžíce strouhané kůry z biocitronu 
100 g loupaných mandlí, nasekaných 

Mandlová nádivka: 
200 ml mléka
3 lžíce cukru krupice (nebo podle chuti)
1/4 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
200 g mletých nebo strouhaných mandlí (mohou být loupané i neloupané)
1 lžíce rumu
1 lžička skořice
strouhaný perník na zahuštění

Brusinkové pyré:
200 g čerstvých brusinek
150 ml vody
3 lžíce cukru krupice (nebo podle chuti)
1/4 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
1 lžíce kukuřičného škrobu

Na dokončení:
50 g másla, rozpuštěného 
moučkový cukr na poprášení 

Postup: 
1) Mouku prosejte s kypřicím práškem, solí a moučkovým cukrem do mísy. Přidejte vanilku, vejce, tvaroh, máslo, rum, citronovou kůru a mandle. Vypracujte hladké těsto, přikryjte ho a nechte minimálně půl hodiny odležet při pokojové teplotě. 

2) Připravte mandlovou náplň. Mléko svařte s cukrem a vanilkou, vsypte mandle, vmíchejte a stáhněte z plotny. Přidejte rum, skořici a v případě potřeby zahustěte strouhaným perníkem. Já potřebovala zhruba 1 lžíci perníku. Nechte úplně vychladnout. 

3) Brusinky vsypte do rendlíku, zalijte 100 ml vody a přidejte cukr a vanilku. Vařte pár minut, dokud brusinky nepopraskají. Poté stáhněte z plotny a promixujte tyčovým mixérem na pastu. Ve zbylých 50 ml vody rozmíchejte škrob. Vraťte rendlík s brusinkami na plotnu, za stálého míchání vlijte škrob a povařte zhruba 2 minuty. Výsledná brusinková směs by měla být rudá a čirá, nikoli bělavá, v tom případě ještě není škrob dostatečně provařený. Nechte úplně vychladnout.

4) Troubu předehřejte na 180°C. Chlebíčkovou formu o rozměrech 30x10 cm (a hloubce 7 cm) vyložte papírem na pečení. Z těsta vyválejte obdélník o rozměrech přibližně 25x40 cm. Nejdříve ho rovnoměrně potřete mandlovou nádivkou a poté i brusinkovou náplní. Poté ho zarolujte z obou kratších stran směrem ke středu. Vznikne vám tedy jakási dvojitá roláda o délce 25 cm. Opatrně štólu přeneste do chlebíčkové formy, urovnejte a vložte do trouby. Pečte 60-80 minut dozlatova. V polovině pečení přikryjte alobalem, aby povrch už déle netmavl, ale štóla se mohla ještě uvnitř dopéct. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu štóly, pokud je po vytažení suchá, je upečeno. 

5) Upečenou, ještě horkou štólu potřete opakovaně máslem, vždy ho nechte vsáknout do těsta a postup opakujte až do úplného spotřebování másla. Pak ji podle chuti posypte cukrem – správně by se měl přestat vsakovat do másla a vytvořit suchou vrstvu. Nechte úplně vychladnout. 

Poznámka: 
  • Mandle v těstě i nádivce můžete nahradit jinými ořechy podle vlastní chuti (skvělé určitě budou pistácie, lískové i vlašské ořechy). 
  • Pokud jste alergičtí na ořechy nebo je zkrátka nemáte rádi, vynechte mandle v těstě a místo mandlové nádivky můžete použít makovou. Recept najdete u kynutého špaldového koláče
  • Samozřejmě můžete vynechat nádivku i náplň a přidat do těsta 150 g rozinek a 100 g barevného kandovaného ovoce (nebo 100 g sušeného ovoce nasekaného na kousky) a upéct úplně klasickou tvarohovou štólu. 
  • Pokud nemáte chlebíčkovou formu upečte štólu klasického tvaru. Z těsta vyválejte obdélník. Nejdříve ho rovnoměrně potřete mandlovou nádivkou a poté i brusinkovou náplní, ale kolem dokola nechte 2 cm volný okraj. Jednu z delších stran přeložte do středu a druhou přitlačte navrch. Štólu položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova.
  • Štóla je opravdu obrovská, takže z ní klidně můžete udělat dvě menší.







Mějte se moc krásně,
vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye