Malinový Eton mess

Dobré odpoledne :-)!

Dnes mám pro vás jeden z nejjednodušších receptů na světě. Všechny dezerty zkrátka nemusí být nutně složité, aby byly skvělé... Naopak. Často je jejich kouzlo právě v jejich jednoduchosti. Nechápejte mě špatně, asi tušíte, že se občas dost vyžívám ve složitostech všeho druhu. Hodně kroků, hodně složek, hodně všeho... No dobře, tak nejen občas :-D! Ale i přes tuto zálibu rozhodně dokážu ocenit dezerty řídící se generacemi ověřeným moudrem, že v jednoduchosti je krása. Je to totiž naprostá pravda. Ba dokonce si myslím, že stvořit něco dokonalého z mála surovin, je v mnoha ohledech daleko větší umění. 
A tenhle britský vynález, lehoučký pohár Eton mess, je toho důkazem. Je zkrátka geniální. Obsahuje jenom 3 základní složky - křupavé sněhové pusinky, nadýchanou šlehačku a šťavnaté ovoce. V originále jsou to voňavé jahody. Až nastane v červnu jejich čas, rozhodně neváhejte, a vyzkoušejte i tuhle "základní" verzi. Nebo zkuste třeba mou variantu s bezovými lívanečky. S lednovými/únorovými jahodami by ten zážitek až tak nezapomenutelný asi nebyl. Já vím, říkáte si, že ani maliny teď nejsou zrovna v sezoně. Máte naprostou pravdu. Ale já si nějak neumím pomoct :-D. Krásným malinám zkrátka nedokážu nikdy odolat. Většinou touhle dobou nejsou zrovna ukázkové a vůbec mě nelákají, ale tyhle se na mě v obchodě vyloženě smály. Byly obrovské, krásně červené a dokonce i malinově voněly, takže jsem se neudržela. Do poháru jsem použila mražené a na ozdobu čerstvé. 
Pusinky pochopitelně můžete také koupit, a tím ještě urychlit přípravu pohárů (a v časové tísni vám to rozhodně schvaluji), ale pokud máte jen trochu času, určitě si připravte vlastní. Na tom procesu je cosi hluboce uklidňujícího a překrásného. Nevím proč, ale u pusinek si vždycky strašně odpočinu. 
Jestli hledáte jednoduchý a efektní dezert pro nějakou zvláštní příležitost (třeba na oslavu blížícího se Valentýna), nemůžete zvolit lepší. Když na lžičku naberete kousek pusinky, malinové pyré a šlehačku, vznesete se do nebeských výšin. Věřte mi, nepřeháním.


Malinový Eton mess

Ingredience (na 4 poháry):

Pusinky:
125 g krupicového cukru
2 bílky

Malinové pyré:
300 g čerstvých nebo mražených malin
1 lžička cukru (moučkového v případě čerstvých malin, krupicového v případě mražených)

Na dokončení:
300 ml smetany ke šlehání (33 nebo 40% tuku)
1/4 vanilkového lusku

Na ozdobu:
čerstvé maliny

Postup:
1) Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Do čisté mísy dejte bílky a cukr. Ručně šlehejte nad vodní lázní, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sejměte mísu z hrnce a sníh došlehejte v robotu nebo ručním šlehačem – nejlépe na střední výkon 6–8 minut. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky. Sněhem naplňte cukrářský sáček s otevřenou špičkou s ostrými zuby a stříkejte na plech různě velké pusinky. Plech vložte do trouby a sušte 2 hodiny. Poté je nechte hodinu chladnout v pootevřené troubě a poté je vyndejte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Uložte do neprodyšné nádoby, aby nezvlhly.

2) Pokud používáte čerstvé maliny, rozmačkejte je, a pokud chcete, přepasírujte je přes jemné síto a oslaďte. Pokud zvolíte mražené, nasypte je do rendlíku, přidejte cukr a krátce povařte, abyste se zbavili přebytečné vody, poté je rozmačkejte, a pokud chcete, přepasírujte je přes jemné síto a nechte vychladnout.

3) Smetanu vyšlehejte dotuha a vmíchejte do ní vanilku.

4) Do poháru postupně vrstvěte malinové pyré, pusinky (nejlepší jsou nalámané, ty pěkné si nechte na ozdobu) a vanilkovou šlehačku. Pohár zakončete šlehačkou a ozdobte celými pusinkami a čerstvými malinami.







Krásný večer, 
vaše M. :-*

6 komentářů:

  1. Tak tohle musí být mana....Máte nádherné pusinky, krásně sněhobílé.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-). Výroba pusinek je opravdu relaxační činnost... Tenhle pohár je opravdu návykový, určitě ho zkuste ;-)!

      Krásný den, M.

      Smazat
  2. Dobrý den,
    nerozpustí nebo spíše nezměknou pusinky, když budou i uvnitř poháru? Nebo je to vyloženě "udělat a sníst"? 😊

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den,
      moc se omlouvám, tentokrát jsem víc než zaspala... Pardon.
      Pusinky opravdu trochu změknou. Někdo to tak miluje, ale já jsem spíš pro přístup "udělat a sníst" :-)! Nebo tedy chvilku v lednici vydrží bez újmy, ale rozhodně bych je nepřipravovala třeba den předem. Naštěstí příprava je blesková, takže to většinou ani není třeba ...

      Krásné svátky, M.

      Smazat
  3. Dnes ráno jsem podle Vašeho receptu upekla pusinky, byly krásně řezané, tak jak je máte Vy, nerozjely se, ale bohužel mi všechny zezhora v polovině popraskaly. Postup jsem dodržela, pekla 2 hoh. na 100 °C. Jsou dobré, křupavé, ale popraskané. Nevíte prosím jakou jsem udělala chybu? Děkuji za odpověď.
    S pozdravem Emili

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Emili,
      už se mi to také stalo! Bohužel asi s jistotou nezjistíme, proč se to stalo u Vás, ale pár možností, proč k tomu mohlo dojít, jsem našla. V troubě mohla být příliš vysoká teplota – moje trouba třeba peče skoro o 20°C více, než je nastaveno, což už je pro pusinky docela zásadní problém (někdy stačí i 10°C navíc) :-(. Takže můj problém vyřešila koupě teploměru, který se věší na rošt (myslím, že ho mám z Tescomy). Teď se řídím jím a vždy vím, co se v troubě děje. Ale možná prostě pomůže teplotu ještě trochu snížit, a sušit pusinky raději pozvolněji a déle. Co jsem se dočetla, tak pusinky špatně snáší prudké výkyvy teplot (proto se také nechávají chladnout v troubě). Takže je možné, že třeba i prosté nakouknutí do trouby, zda je vše v pořádku, mohlo způsobit, že popraskaly :-(. Někdo třeba nechává pusinky chladnout ne v pootevřené, ale ve zcela zavřené troubě (což je samozřejmě na delší dobu). Ale třeba i to by mohlo pomoct. A poslední věc, kterou jsem vyčetla, je, že je opravdu důležité, aby byl cukr opravdu rozpuštěný, a že je lepší začít šlehat sníh na nižší výkon a postupně zvyšovat až na střední výkon (vysoký vůbec nepoužívat). Příliš prudké šlehání způsobuje, že jsou ve sněhu příliš velké vzduchové bubliny, které se pak v troubě rozpínají a způsobují praskání pusinek. Nevím, zda něco z toho pomůže, ale pevně doufám, že ano!

      Přeju moc hezký víkend a držím palce, aby příště byly pusinky bez prasklinek, M.

      Smazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye