Malinový Eton mess

Dobré odpoledne :-)!

Dnes mám pro vás jeden z nejjednodušších receptů na světě. Všechny dezerty zkrátka nemusí být nutně složité, aby byly skvělé... Naopak. Často je jejich kouzlo právě v jejich jednoduchosti. Nechápejte mě špatně, asi tušíte, že se občas dost vyžívám ve složitostech všeho druhu. Hodně kroků, hodně složek, hodně všeho... No dobře, tak nejen občas :-D! Ale i přes tuto zálibu rozhodně dokážu ocenit dezerty řídící se generacemi ověřeným moudrem, že v jednoduchosti je krása. Je to totiž naprostá pravda. Ba dokonce si myslím, že stvořit něco dokonalého z mála surovin, je v mnoha ohledech daleko větší umění. 
A tenhle britský vynález, lehoučký pohár Eton mess, je toho důkazem. Je zkrátka geniální. Obsahuje jenom 3 základní složky - křupavé sněhové pusinky, nadýchanou šlehačku a šťavnaté ovoce. V originále jsou to voňavé jahody. Až nastane v červnu jejich čas, rozhodně neváhejte, a vyzkoušejte i tuhle "základní" verzi. Nebo zkuste třeba mou variantu s bezovými lívanečky. S lednovými/únorovými jahodami by ten zážitek až tak nezapomenutelný asi nebyl. Já vím, říkáte si, že ani maliny teď nejsou zrovna v sezoně. Máte naprostou pravdu. Ale já si nějak neumím pomoct :-D. Krásným malinám zkrátka nedokážu nikdy odolat. Většinou touhle dobou nejsou zrovna ukázkové a vůbec mě nelákají, ale tyhle se na mě v obchodě vyloženě smály. Byly obrovské, krásně červené a dokonce i malinově voněly, takže jsem se neudržela. Do poháru jsem použila mražené a na ozdobu čerstvé. 
Pusinky pochopitelně můžete také koupit, a tím ještě urychlit přípravu pohárů (a v časové tísni vám to rozhodně schvaluji), ale pokud máte jen trochu času, určitě si připravte vlastní. Na tom procesu je cosi hluboce uklidňujícího a překrásného. Nevím proč, ale u pusinek si vždycky strašně odpočinu. 
Jestli hledáte jednoduchý a efektní dezert pro nějakou zvláštní příležitost (třeba na oslavu blížícího se Valentýna), nemůžete zvolit lepší. Když na lžičku naberete kousek pusinky, malinové pyré a šlehačku, vznesete se do nebeských výšin. Věřte mi, nepřeháním.


Malinový Eton mess

Ingredience (na 4 poháry):

Pusinky:
125 g krupicového cukru
2 bílky

Malinové pyré:
300 g čerstvých nebo mražených malin
1 lžička cukru (moučkového v případě čerstvých malin, krupicového v případě mražených)

Na dokončení:
300 ml smetany ke šlehání (33 nebo 40% tuku)
1/4 vanilkového lusku

Na ozdobu:
čerstvé maliny

Postup:
1) Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Do čisté mísy dejte bílky a cukr. Ručně šlehejte nad vodní lázní, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sejměte mísu z hrnce a sníh došlehejte v robotu nebo ručním šlehačem – nejlépe na střední výkon 6–8 minut. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky. Sněhem naplňte cukrářský sáček s otevřenou špičkou s ostrými zuby a stříkejte na plech různě velké pusinky. Plech vložte do trouby a sušte 2 hodiny. Poté je nechte hodinu chladnout v pootevřené troubě a poté je vyndejte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Uložte do neprodyšné nádoby, aby nezvlhly.

2) Pokud používáte čerstvé maliny, rozmačkejte je, a pokud chcete, přepasírujte je přes jemné síto a oslaďte. Pokud zvolíte mražené, nasypte je do rendlíku, přidejte cukr a krátce povařte, abyste se zbavili přebytečné vody, poté je rozmačkejte, a pokud chcete, přepasírujte je přes jemné síto a nechte vychladnout.

3) Smetanu vyšlehejte dotuha a vmíchejte do ní vanilku.

4) Do poháru postupně vrstvěte malinové pyré, pusinky (nejlepší jsou nalámané, ty pěkné si nechte na ozdobu) a vanilkovou šlehačku. Pohár zakončete šlehačkou a ozdobte celými pusinkami a čerstvými malinami.







Krásný večer, 
vaše M. :-*

2 komentáře:

  1. Tak tohle musí být mana....Máte nádherné pusinky, krásně sněhobílé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :-). Výroba pusinek je opravdu relaxační činnost... Tenhle pohár je opravdu návykový, určitě ho zkuste ;-)!

      Krásný den, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye