Mučenkový krém passion fruit curd

Dobré dopoledne :-)!

Dnes mám pro vás kraťoučký recept na svou novou žlutou lásku - mučenkový krém passion fruit curd. Nejdřív jsem váhala, zda ho sem nesepsat pouze jako součást jiného receptu, ale on si zkrátka zaslouží svůj vlastní prostor.
Už jeho barva je naprosto nádherná, energická, optimistická a doslova v člověku probouzí nutkání se spokojeně usmívat. Připomíná totiž zářivé slunce, teplo a léto. Když potom zanoříte lžičku a ochutnáte, budete si připadat jako v nebi. Opravdu. Budete muset slastně přivřít oči a spokojeně vrnět jako kočka. Aspoň já jsem přesně tyhle pocity zažívala, když jsem krém dovařila a poprvé ochutnala.
Od tohoto zlomového okamžiku mučenkový krém používám na všechno... Už mám pro vás připravený jeden velikonoční dezert (ale mám dojem, že to nebude stačit), kde hraje prim, a na druhý se můžete těšit v dubnovém Apetitu. Tím ale jeho možnosti rozhodně nekončí. Radím vám, abyste odolali a nesnědli ho jen tak samotný hned (Což je opravdu velmi náročný úkol, držím vám palce :-D!). Skvělý je totiž i jako součást jakékoli sladké snídaně - báječně si rozumí s palačinkami (obyčejnými i těmi z trouby - dutch baby), lívanci, vaflemi, francouzskými tousty i croissanty. Zkusila jsem touhle žlutou nádherou vylepšit i ranní kaši a byla naprosto božská. Ach, jen na to pomyslím a málem se mi blahem rozskočí hlava. Hned jdu pro další mučenky a vejce, není čas ztrácet čas.


Mučenkový krém passion fruit curd

Ingredience:
3-4 plody mučenky (passion fruit)
4 žloutky 
70 g krupicového cukru
70 g másla (nakrájeného na kostičky)

Postup:
1) Mučenky rozpulte, vyškrábejte dužinu, krátce promixujte (abyste oddělili semínka, ale nerozbili je na příliš malé kousky) a přepasírujte přes jemné síto. Měli byste získat zhruba 60-70 ml šťávy. Šťávu vlijte do rendlíku, přidejte žloutky, cukr a máslo. Na mírném plameni za stálého míchání opatrně zahřívejte, dokud krém nezhoustne (můžete zahřívat i nad vodní parou). Nechte vychladnout. Mučenkový krém po vychladnutí zhoustne. Pokud ho chcete uchovat delší dobu, ještě horký ho nalijte do čisté vysterilizované sklenice.

Poznámka:
Recept na pomerančové dutch baby najdete tady. Jen jsem tentokrát vynechala černý seznam. Na ozdobu jsem použila nejen červený pomeranč, ale ještě kanadské borůvky, mučenku a lístky máty.




Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*

12 komentářů:

  1. Oh this look´s so great and tasty :)
    Love from Titti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hi Titti! Thank you very much :-)! Hope you have a great Sunday so far, M.

      Vymazat
  2. Mohu se zeptat, kde kupujete mučenku? Ještě nikdy jsem ji v obchodě neviděla, a to jsem z Prahy. Děkuju, K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Kristýno :-)!
      Mučenku mívají třeba v Bille a sem tam i v Albertu, jistojistě ji mají v Makru a Marks & Spencer (tam občas kromě celých plodů, mají i sáčky s už vyškrábanou dužinou), ale já jí většinou objednávám na Rohlik.cz.

      Krásné pondělí, M.

      Vymazat
  3. Dobrý den, prosím Vás, jak dlouho krém vydrží ve vyvařené sklenici v lednici? děkuji, Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Šárko,
      popravdě musím přiznat, že jsem neotestovala, jak dlouho vydrží, protože jsem ji takhle měla v lednici maximálně zhruba měsíc. I když to bylo v případě citronového krému (připraven je stejně, jen je místo mučenkové šťávy použita citronová). Sklenička s tímto mučenkovým krémem nám v lednici vydržela jen dva týdny, než jsme ji otevřeli a snědli :-(.
      Myslím, že kdybyste sklenice po uzavření ještě pár minut (zhruba pět) sterilizovala, mohla by vydržet déle. Ale opravdu jsem to zatím nezkoušela. Vždy vařím jen tuhle menší várku, kterou poměrně rychle sníme.

      Přeji moc hezký den, M.

      Vymazat
    2. Velice Vám děkuji za odpověď. Já jsem krém dělala z cedrátu, jež jsem dostala od tchýně a ráda bych jí ho dala ochutnat, ale uvidím ji za 3 týdny, proto se ptám. Ale neb píšete měsíc, tak to zajisté vydrží ... Pokud krém nesníme.
      Dělám jej z různého ovoce již řadu let, ale stejně jako u Vás, nikdy nevydrží. Během týdne je po něm, tak mě zajímala Vaše zkušenost, neb zavařovat jsem nechtěla.
      Ještě jednou děkuji za Vaši odpověď a přeji Vám, ať se Vám daří!
      Šárka

      Vymazat
    3. Vůbec není zač :-)! Věřím že při důkladném vymytí, plnění zahorka a poctivém skladování v lednici by vydržet měl. Větší problém bych viděla v tom nesnědení :-D! U nás doma taky prostě nemá šanci vydržet. I když největší vinu na tom pochopitelně nesu já, protože si nemůžu pomoct a chodím ujídat... Páni, z cedrátu jsem ho ještě nezkoušela. Teď jsem hrozně zvědavá :-)! Je hodně podobný citronovému nebo je ten rozdíl markantní?

      Přeji Vám moc krásný den, M.

      Vymazat
    4. Upřímně? Pokud bych to nevěděla, nepoznala bych rozdíl. I čerstvá šťáva z cedrátu mi přišla dosti podobná citronové.. Asi ještě nemám tak vytrénovaný "jazýček" ;o) A ještě Vám musím říci, že jsem včera pekla pro manžela k narozeninám do práce Váš Guinness dort a asi byl moc dobrý, neb ač má jen pár kolegů, nezbyl na mě ani drobeček ;o) Jako vždy tedy děkuji za super recept! Šárka

      Vymazat
    5. Tak pak věřím, že bych taky nepoznala rozdíl :-)! Ale stejně musím cedrát zkusit, to je jasné :-D!
      Páni, ani nevíte, jakou jste mi udělala radost <3! Neskutečnou! Děkuju. Tedy samozřejmě mě mrzí, že na Vás nezbylo, ale zároveň se raduju jako malá holka O:-).

      Moc děkuju a přeju moc krásný den, M.

      Vymazat
  4. Včera jsem zkoušela a nic moc. Cítím jen máslo, žádnou chuť mučenky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to mě moc mrzí :-(. Já tam tedy mučenku cítím opravdu hodně. Ale určitě existují i recepty s jiným poměrem surovin, věřím tedy, že ten svůj ideální určitě najdete ;-)!

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye