Nepečený dort z granátových jablíček

Dobrý večer :-)!

Během posledních pár týdnů (dobře, tak možná spíš měsíců) jsem si vypěstovala silnou závislost na zářivě červených zrncích granátového jablíčka. Zkoušela jsem s tím bojovat. Vážně jo. Jenže, od té doby, co jsem se ho naučila jednoduše vyklepávat a nemusím ho ze slupky zdlouhavě dolovat zrnko po zrnku, jsem fakt ztracená! Vyklepávání je super, ale nebudu lhát, naše kuchyň v obou případech stejně vypadá jako místo (zlo)činu :-D. Ale odolat nedokážu. Trocha uklízení za to stojí.
No prostě, jestli znáte způsob, jak nepodlehnout, tak sem s ním :-D! Sypu si je ráno na kaši, odpoledne je míchám do jogurtu či tvarohu, a když začnu péct (nebo nepéct jako v tomto případě), je pomalu na 99,99% jasné, čím výsledný dezert ozdobím. Zrnka jsou totiž nejen šťavnatá, sladká a skrznaskrz skvělá, ale také nádherná. Sluší jim to nejen zmíněných kaších, ale i na palačinkách, lívancích či vaflích, pohárech, cheesecacích (tak tady si teda tím skloňováním vážně nejsem jistá) a dortech - zkrátka nesmírně vděčná dekorace.
Tentokrát mi ovšem přišlo líto použít granátové jablíčko jenom na ozdobu a rozhodla jsem se z něj připravit celý dort. Nebo tedy spíš dortík - není to zrovna obr ;-). Připravovala jsem ho jako dárek a trochu se, vzhledem k tomu, že to byl opět jeden z mých experimentů a že ne každý trpí stejnou posedlostí jako já, obávala, zda sklidí úspěch. A dopadlo to fakt skvěle a všichni byli nadšení! 
Náplň je lehoučká, jemná a krásně kontrastuje s křupavým korpusem z čokoládových sušenek a hříšnou čokoládovou ganache (Ganachí? Další skloňovací záhada...). Jeden kousek nebude stačit, za to vám ručím ;-)!


Nepečený dort z granátových jablíček

Ingredience:

Korpus: 
200 g kakaových nebo čokoládových sušenek (Věnečky, Koka, Derby...) 
50 g másla, rozpuštěného 

Náplň: 
300 ml šťávy z granátových jablíček (zhruba z 1 a 1/2 středně velkého jablíčka) 
2 lžíce krupicového cukru 
1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá (lze vynechat) 
40 g kukuřičného škrobu 
40 g másla 
4 plátky želatiny 
250 g tučného tvarohu 
400 ml smetany ke šlehání (33%) 
moučkový cukr podle chuti 

Ganache: 
60 ml smetany ke šlehání 
50 g tmavé čokolády (70%) 

Na dokončení:
maliny a zrnka granátového jablka na ozdobu 

Postup: 
1) Připravte základ krému. Zrnka granátového jablíčka nasypte do mixéru a krátce promixujte. Mixujte opravdu jen krátce, abyste rozbili dužinu, ale příliš neporušili semínka. Přepasírujte přes jemné síto a zachycená semínka vyhoďte. Pokud šťávy není 300 ml, můžete ji doředit vodou. Tři čtvrtiny šťávy nalijte do rendlíku, přidejte krupicový cukr a vanilku a za občasného míchání přiveďte k varu. Zbytek šťávy prošlehejte se škrobem a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem k vroucímu mléku. Míchejte a vařte do zhoustnutí (jako pudink). Stáhněte z plotny a vmíchejte máslo. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout. 

2) Dno i boky dortové formy o průměru 18-20 cm vyložte papírem na pečení (boky můžete místo papíru vyložit pevnou fólií). Sušenky nadrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou drobenku vsypte do formy a upěchujte lžící. Uložte do lednice.

3) Želatinu namočte do studené vody a nechte 5 minut bobtnat. Vychlazený základ krému vyšlehejte dohladka, a pak do něj po lžících zašlehejte tvaroh. Opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu a v případě potřeby doslaďte krém moučkovým cukrem. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a opatrně ji v rendlíku zahřejte. Když se rozpustí, stáhněte ji ihned z plotny a vmíchejte 2-3 lžíce připravené náplně. Želatinovou směs vraťte zpět k náplni a dobře promíchejte. Náplň nalijte na korpus, stěrkou uhlaďte povrch a dejte vychladit do lednice. Chlaďte minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc. 

4) Před podáváním připravte ganache. Smetanu nalijte do menšího rendlíku a přiveďte k varu. Když začne vřít, zalijte jí čokoládu a míchejte, dokud nevznikne krásně lesklá ganache. Vyzkoušejte prstem, zda není příliš horká, a pokud v ní udržíte prst, rozetřete ji po povrchu dortu. Pokud je příliš horká, nechte ji za občasného míchání zchladnout a poté ji teprve použijte k potření dortu. Na závěr dort ozdobte malinami a zrnky granátového jablíčky. Uložte ještě minimálně na 10 minut do lednice.








Mějte se moc krásně, 
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye