Mrkvový třímlékový koláč (alias tres leches carrot cake)

Dobrý večer :-)!

I když to teď tak nevypadá, konečně tu máme jaro! Je tedy zatím takové ostýchavé a zima se s ním ještě docela statečně pere, ale snad se osmělí a brzy převezme kralování naplno. Ale není skvělé, že už se konečně ukázalo? Mě jeho příchod neskutečně nakopl a naplnil optimismem. Už tři týdny jsem se potýkala se strašnou únavou a vzhledem k teplotě asi i nějakou zákeřnou virózou. Muž mě ráno z postele doslova tahal za nohu, protože moje tělo se odmítalo probudit a pohnout. Do práce jsem se ploužila, z práce už jsem pomalu lezla po čtyřech a nebýt paralenu, asi by se mnou ani nebyla moc řeč. Ne, že bych teď vyskočila z postele s prvním zazvoněním budíku a lítala tryskovou rychlostí, ale zkrátka je to o moc lepší a já tyhle zásluhy připisuju jaru a delším dnům (i když možná je to jen síla autosugesce :-D)... Taky na vás postupující březen má tak pozitivní účinky :-)?
A navíc těch nápadů! Předtím jsem je z hlavy pomalu páčila, ale teď se rojí jako včely. Je tedy možné, že mě zase jen jednoduše honí mlsná. Pořádně velká a ještě víc vytrvalá! Ale ta pro mě vždycky byla největším zdrojem inspirace, takže se za ni sebemrskat nebudu, jo :-D? Jen čas na realizaci všech těch nápadů kdyby byl... 
Jeden už jsem ovšem naštěstí uskutečnit stihla! Mrkvový třímlékový koláč (alias tres leches carrot cake)! Třímlékový koláč i mrkvový dort určitě znáte, ale už jste je zkoušeli spojit? Neuvěříte, jak moc je tahle kombinace skvělá. A přitom taková blbost :-D! Je to totiž jeden z nejjednodušších receptů na světě. Ubrala jsem spoustu cukru, přidala šťavnatou mrkev a křupavé ořechy a vznikl dezert, který budu s radostí jíst celé jaro. A doufám, že vy taky! Jestli milujete mrkev stejně jako já, můžete zkusit i mrkvové vafle ;-)!


Mrkvový třímlékový koláč (alias tres leches carrot cake)

Ingredience:

Na korpus:
3 vejce - bílky a žloutky oddělené 
špetka soli 
75 g krupicového cukru 
75 g hladké mouky 
1 lžička prášku do pečiva 
75 g mrkve, nastrouhané najemno
30 g pekanových (nebo vlašských) ořechů, nahrubo nasekaných

Na mléčnou směs:
1 tubička slazeného kondenzovaného mléka (75 g)
100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
150 ml tučného mléka nebo smetany na vaření

Na ozdobu:
200 ml smetany ke šlehání (33-40%)
jedlé květy (já použila macešky) či ovoce podle chuti

Postup:
1) Troubu vyhřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 16-18 cm vyložte papírem na pečení. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné síto a spolu se sněhem stěrkou opatrně zapracujte ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta vmíchejte mrkev a ořechy. Hotové těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte přibližně 30 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle. Pokud ji vytáhnete čistou a suchou, korpus je hotový. Nechte úplně vychladnout ve formě. 

2) Všechny tři druhy mléka dobře promíchejte. Vychladlý korpus vyndejte z formy a v případě potřeby seřízněte do roviny. Pak ho postavte na talíř, propíchejte špejlí nebo vidličkou a po částech zalijte připravenou mléčnou směsí. Vždy chviličku počkejte, až se předchozí dávka vsákne. Nechte hodinu v lednici odležet, aby těsto hezky rovnoměrně nasáklo. Ozdobte ušlehanou smetanou a jedlými květy nebo ovocem.

Poznámka:
Všechny recepty, které jsem četla, uvádí převahu slazeného kondenzovaného mléka. Samozřejmě nechám na vás, jakou variantu zvolíte, ale přijde mi, že ani tenhle dezert nemusí být nutně tolik přeslazený :-). 







Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*

4 komentáře:

  1. ahoj, to mě tak o víkendu popadla pečící nálada (nebo možná spíš ještě nepustila =D) a zároveň se mi nechtělo do obchodu, tak jsem prošmejdila špajz a lednici a asi díky příznivé konstelaci hvězd, jsem měla doma zbytky právě na tento koláč :-) Těsto se mi asi trochu srazilo, bylo po vychladnutí takové tuhé, nicméně díky mléčné směsi nakonec zvláčnělo a výsledek je z mého pohledu uspokojivý, a třeba z tátova pohledu výborný. Děkuji za opětovné zpestření mého snídaňového menu. :-)

    Hezký večer. E.T.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      já myslím, že to druhé bude pravda... Ona totiž chytí a nepustí :-D! No tak to byl fakt malý zázrak, náš špajz ani lednice snad nikdy nedají na konkrétní recept (potvory nepřející). Mrzí mě, že se těsto srazilo, vůbec netuším, kde mohla být chyba. Možná teplotní šok, ale to fakt divoce spekuluju :-(. Ale jsem ráda, že to alespoň ta mléčná směs (částečně) zachránila! Tak snad příště klapne na výbornou!

      Těším se, do čeho se vrhneš příště :-)!
      Přeju krásné odpoledne, M.

      Vymazat
    2. Myslím, že jsem měla moc studená vejce nebo to taky mohla být nová trouba na kterou nejsem zvyklá, těžko říct. No jo vždycky není posvícení =D Táta říkal, že se prvně bál jestli ten dort není raw (to u něj znamená pro vegany a to je fuj) =D Tak jsem ho ujistila, že s tím množstvím mléčných produktů co v tom je by se tomuhle dortu každý vegan na míle vyhnul.

      Hezký večer E.T.

      Vymazat
    3. Občas je to prostě záhada, pečení je zkrátka věda :-D! Mohlo to být cokoli, od vajec až po špatné postavení slunce... Máš pravdu, tenhle koláč by asi opravdu mnohé vegany strašil ve snech :-D. Máme tu tedy i veganské recepty a jsou fakt moc dobré, ale táta se rozhodně nemusí bát - vzhledem k množství másla a smetany a dalších mléčných výrobků, které obvykle spotřebuju, může být zcela v klidu :-D! Jsem ráda, že mu chutnal ;-)!

      Krásný den, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye