Mrkvový třímlékový koláč (alias tres leches carrot cake)

Dobrý večer :-)!

I když to teď tak nevypadá, konečně tu máme jaro! Je tedy zatím takové ostýchavé a zima se s ním ještě docela statečně pere, ale snad se osmělí a brzy převezme kralování naplno. Ale není skvělé, že už se konečně ukázalo? Mě jeho příchod neskutečně nakopl a naplnil optimismem. Už tři týdny jsem se potýkala se strašnou únavou a vzhledem k teplotě asi i nějakou zákeřnou virózou. Muž mě ráno z postele doslova tahal za nohu, protože moje tělo se odmítalo probudit a pohnout. Do práce jsem se ploužila, z práce už jsem pomalu lezla po čtyřech a nebýt paralenu, asi by se mnou ani nebyla moc řeč. Ne, že bych teď vyskočila z postele s prvním zazvoněním budíku a lítala tryskovou rychlostí, ale zkrátka je to o moc lepší a já tyhle zásluhy připisuju jaru a delším dnům (i když možná je to jen síla autosugesce :-D)... Taky na vás postupující březen má tak pozitivní účinky :-)?
A navíc těch nápadů! Předtím jsem je z hlavy pomalu páčila, ale teď se rojí jako včely. Je tedy možné, že mě zase jen jednoduše honí mlsná. Pořádně velká a ještě víc vytrvalá! Ale ta pro mě vždycky byla největším zdrojem inspirace, takže se za ni sebemrskat nebudu, jo :-D? Jen čas na realizaci všech těch nápadů kdyby byl... 
Jeden už jsem ovšem naštěstí uskutečnit stihla! Mrkvový třímlékový koláč (alias tres leches carrot cake)! Třímlékový koláč i mrkvový dort určitě znáte, ale už jste je zkoušeli spojit? Neuvěříte, jak moc je tahle kombinace skvělá. A přitom taková blbost :-D! Je to totiž jeden z nejjednodušších receptů na světě. Ubrala jsem spoustu cukru, přidala šťavnatou mrkev a křupavé ořechy a vznikl dezert, který budu s radostí jíst celé jaro. A doufám, že vy taky! Jestli milujete mrkev stejně jako já, můžete zkusit i mrkvové vafle ;-)!


Mrkvový třímlékový koláč (alias tres leches carrot cake)

Ingredience:

Na korpus:
3 vejce - bílky a žloutky oddělené 
špetka soli 
75 g krupicového cukru 
75 g hladké mouky 
1 lžička prášku do pečiva 
75 g mrkve, nastrouhané najemno
30 g pekanových (nebo vlašských) ořechů, nahrubo nasekaných

Na mléčnou směs:
1 tubička slazeného kondenzovaného mléka (75 g)
100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
150 ml tučného mléka nebo smetany na vaření

Na ozdobu:
200 ml smetany ke šlehání (33-40%)
jedlé květy (já použila macešky) či ovoce podle chuti

Postup:
1) Troubu vyhřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 16-18 cm vyložte papírem na pečení. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné síto a spolu se sněhem stěrkou opatrně zapracujte ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta vmíchejte mrkev a ořechy. Hotové těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte přibližně 30 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle. Pokud ji vytáhnete čistou a suchou, korpus je hotový. Nechte úplně vychladnout ve formě. 

2) Všechny tři druhy mléka dobře promíchejte. Vychladlý korpus vyndejte z formy a v případě potřeby seřízněte do roviny. Pak ho postavte na talíř, propíchejte špejlí nebo vidličkou a po částech zalijte připravenou mléčnou směsí. Vždy chviličku počkejte, až se předchozí dávka vsákne. Nechte hodinu v lednici odležet, aby těsto hezky rovnoměrně nasáklo. Ozdobte ušlehanou smetanou a jedlými květy nebo ovocem.

Poznámka:
Všechny recepty, které jsem četla, uvádí převahu slazeného kondenzovaného mléka. Samozřejmě nechám na vás, jakou variantu zvolíte, ale přijde mi, že ani tenhle dezert nemusí být nutně tolik přeslazený :-). 







Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye