Tvarohové špalíčky (šišky) s křupavou kokosovou strouhankou a kompotem z exotického ovoce

Dobré odpoledne :-)!

Minulou neděli mě hned ráno posedla neodbytná chuť na sladký oběd. Už jsem ho neměla věky! Moje srdce nejvíc toužilo po bramborových šiškách. Ne s mákem (i když ten taky miluju), ale s mou nejoblíbenější posypkou z dětství - opraženou strouhankou, posypanou moučkovým cukrem a zalitou máslem. Mňam! Nevím, proč zrovna šišky, ale zkrátka jsem s tou myšlenkou už vstala a nedokázala se jí zbavit. Ne, že by mi to v tomhle případě úplně vadilo :-D.
Největší problém? Neměli jsme brambory. Když jsem se konečně rozhoupala k akci, už byla doba oběda, takže představa, že vyrazím do obchodu, koupím brambory, vrátím se a uvařím je, počkám až vychladnou, nastrouhám je, a pak udělám šišky, byla absolutně nereálná. Nejspíš bych hlady zkolabovala už cestou do obchodu. No, nebo bych se spíš z posledních sil doplazila domů. Umíte si asi představit, jak bych po takovém plazení se po sídlišti vypadala :-D. O vaření už by nemohla být řeč. 
Chtělo to rychlé řešení! Šišky nebudou bramborové, ale tvarohové. V lednici jsem totiž objevila tvaroh v kostce. Žádné čekání na chladnutí brambor, hurá! Pak už to šlo ráz naráz. Můj mlsný mozek běžel na plné obrátky... Co kdybych k šiškám udělala rakytníkový kompot, který mi leží v hlavě už tak dlouho? A co kdybych místo klasické strouhanky použila strouhanku panko? Výsledek bude křupavější! Úplně se mi s té představy zatočila hlava.
Během pár chvilek byl tedy oběd vymyšlený. (Naladit na stejnou vlnu muže už bylo trochu horší, protože vize sladkého oběda ho nikdy příliš nenadchne. Většinou musí ochutnat, aby se s tou myšlenkou smířil :-D!) Během vaření jsem ještě přidala pár dalších surovin (Mučenku! Mango! Kokos! Kardamom!) a výsledek byl opravdu božský. Aby nebyl oběd příliš přeslazený, naservírovala jsem šišky ještě se zakysanou smetanou. Hotová pohádka.


Tvarohové špalíčky (šišky) s křupavou kokosovou strouhankou a kompotem z exotického ovoce

Ingredience (na 2-3 porce): 

Špalíčky: 
250 g tvarohu v kostce (použila jsem jemný tvaroh na pečení od Jaroměřické mlékárny) 
1 žloutek 
2 lžíce dětské krupičky 
1 lžíce kukuřičného škrobu 
špetka soli 
máslo na vytření pánve

Kompot: 
2 mučenky 
voda podle potřeby 
1-2 lžíce krupicového cukru 
100 g mraženého rakytníku, povoleného a okapeného (kupuji v Icelandu) 
1 zralé mango, oloupané a nakrájené na malé kousky 

Strouhanka: 
25 g másla 
60 g panko strouhanky (nebo obyčejné strouhanky) 
1-2 lžíce strouhaného kokosu 
1 lžíce moučkového cukru 
1/3 lžičky kardamomu (lze vynechat nebo dát méně/více - záleží na vás) 

K podávání: 
zakysaná smetana, crème fraîche nebo vyšlehaná smetana (40%) smíchaná s bílým jogurtem v poměru 1:1
moučkový cukr a rozpuštěné máslo (nemusí být) 

Postup: 
1) Tvaroh smíchejte se žloutkem, krupičkou, škrobem a solí. Vypracujte hladké těsto a nechte zhruba 20 minut odstát. 

2) Mezitím připravte kompot. Mučenky rozpulte, vyškrábejte dužinu, krátce promixujte (abyste oddělili semínka, ale nerozbili je na příliš malé kousky) a přepasírujte přes jemné síto. Semínka a zbytky dužiny vyhoďte nebo si je přidejte do kaše či smoothie. Mučenkovou štávu poté doplňte vodou do 120 ml, přelijte do hrnce, přidejte cukr a přiveďte k varu. Když začne směs vřít, ztlumte teplotu a nechte probublávat do zhoustnutí. Přidejte rakytník a ještě 1-2 minuty vařte. Stáhněte z plotny a vmíchejte mango. 

3) Připravte strouhanku. V pánvi nechte rozpustit máslo, přisypte strouhanku a kokos a opražte dozlatova. Poprašte cukrem a kardamomem, promíchejte a stáhněte z plotny. 

4) Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Z těsta na čisté pracovní ploše vyválejte delší válečky a ty pak rozkrájejte na špalíčky dlouhé zhruba 5-6 cm. Vařte je ve vroucí vodě pár minut, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je vylovte děrovanou naběračkou. Můžete je podávat ihned a nebo je ještě opéct na pánvi vymazané máslem dozlatova. 

5) Špalíčky podávejte posypané strouhankou s kompotem a zakysanou smetanou. Můžete je navíc posypat moučkovým cukrem (myslete ovšem na to, že kompot je dost sladký) a polít máslem - já tenhle krok vynechala.

Poznámka:
Nechám na vás, zda budete šišky podávat pouze uvařené (tak chutnaly víc mému muži) nebo je ještě opečete na másle (tuhle variantu mám ráda zase já). Obě možnosti jsou skvělé.







Mějte se krásně,
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye