Dort s růžovou rebarborou, kávovo-karamelovým krémem a pistáciemi

Dobrý večer :-)!

Je to skoro k neuvěření, ale Sugartownu jsou už 4 roky! No fakt! Nebo teda byly - na konci dubna. Trochu jsem tohle jubileum zaspala. Já vím, já vím, jsem prostě brzda. Ale jeho 3. narozeniny jsem prošvihla úplně (jednou ze mě očividně bude matka roku :-D), takže je to pořád posun k lepšímu, no ne :-)?
Byly to 4 roky plné nejrůznějších životních změn, výher i proher, radostí i bolestí, ale také 4 sladké roky plné vymýšlení receptů, pečení, vaření a focení. Musím říct, že jsem nečekala, že tomuhle koníčku takhle propadnu. A přestože už na něj nemám zdaleka tolik času, kolik jsem ho měla dříve, nepřestává mě bavit. Takže velký dík Terce, která už sice nebloguje, ale bez ní bych si na něco takového nikdy netroufla. Díky, T. :-*!
Ale zpět o oslavenci! Roste nám totiž do krásy! Nádherná elegantní labuť z něj asi nikdy nebude, ale už není ani tím káčátkem, kterým byl na začátku, a nějaký ten posun a vývoj na něm rozhodně znát je. A já z něj mám strašnou radost :-).
Aby byla oslava dokonalá, upekla jsem dort! Protože co by to bylo za narozeniny bez dortu? Už vážně dlouho se mi honila hlavou asi poměrně odvážná kombinace karamelu, kávy, pistácií, rebarbory a růžové vody. Prostě jsem ji musela vyzkoušet. Jinak by mi nedala spát. A když jsem se konečně dočkala čerstvé rebarbory, pustila jsem se do pečení. A víte co? I když zní ty chutě dohromady strašně divoce, ve skutečnosti spolu perfektně ladí :-)! 




Dort s růžovou rebarborou, kávovo-karamelovým krémem a pistáciemi

Ingredience: 

Kávovo-karamelová smetana: 
300 ml smetany ke šlehání (31-33%) 
2 lžičky rozpustné kávy 
50 g krupicového cukru 

Piškot: 
6 žloutků 
120 g krupicového cukru 
45 g másla, rozpuštěného a zchladlého
60 ml mléka
1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
75 g hladké mouky 
75 g kukuřičného škrobu 
3/4 lžičky prášku do pečiva 
6 bílků 
špetka soli 
3/4 lžičky citronové šťávy 
25 g loupaných pistácií, opražených a nastrouhaných 

Růžová rebarbora s malinami: 
200 g rebarbory, oloupané a nakrájené na 3 cm špalíčky 
75 g malin (čerstvých nebo mražených - rozmrzlých a okapaných)
40 g krupicového cukru 
1 lžička kukuřičného škrobu 
pár kapek růžové vody (pochopitelně lze vynechat nebo jí dát méně - zkrátka ji přidejte podle chuti) 

Karamelizované pistácie: 
15 g krupicového cukru
špetka soli 
1 lžíce vody 
25 g loupaných pistácií, opražených 

Krém: 
250 g krémového sýra (Philadelphia) 
200 g mascarpone 
1 dávka kávovo-karamelové smetany 
moučkový cukr podle chuti 

Ochucená káva: 
1 lžička rozpustné kávy 
2 lžíce horké vody 
1 lžíce smetanového likéru (Baileys)

Na ozdobení: 
čerstvé maliny
sušená růžová poupátka (Sonnentor)

Postup: 
1) Připravte karamelovou smetanu. V rendlíku zahřejte smetanu k varu, přidejte kávu a míchejte, dokud se nerozpustí. Na plotnu postavte menší pánev nebo rendlík a na dno nasypte souvislou vrstvou cukru (ne všechen cukr naráz). Opatrně zahřívejte, dokud se všechen cukr nerozpustí, poté přisypte další vrstvičku cukru a takhle pokračujte do té doby, než bude všechen cukr rozpuštěný a krásně dozlatova zkaramelizovaný. V tuto chvíli zalijte karamel horkou smetanou a nechte mírně probublávat, dokud se nerozpustí případné kousky ztuhlého karamelu. Občas promíchejte a nevařte zbytečně dlouho, hned jak bude všechen karamel rozpuštěný, stáhněte z plotny. Nechte úplně vychladnout a uložte do lednice. 

2) Troubu vyhřejte na 150°C. Dvě dortové formy o průměru 16-18 cm vyložte pečicím papírem (dno i boky). Žloutky, 30 g krupicového cukru, máslo, mléko a vanilku společně prošlehejte. Mouku, škrob a prášek do pečiva přesejte přes jemné síto k žloutkovému základu. Dobře promíchejte. Bílky a špetku soli začněte šlehat, a když se ve směsi začnou tvořit velké bubliny (asi po minutě šlehání na nižší otáčky), přidejte citronovou šťávu a šlehejte, dokud sníh nenabude na objemu a není krásně nadýchaný (po dalších 2-3 minutách šlehání na nízké až střední otáčky). Nakonec do něj po částech zašlehejte 90 g cukru (vždy počkejte do chvíle, kdy je předchozí dávka cukru dokonale zašlehaná, než přidáte další) a pak šlehejte, dokud sníh netvoří pevné špičky. Zhruba 1-2 lžíce sněhu přidejte k těstu a zašlehejte ho do něj metličkou, abyste těsto odlehčili a zbytek sněhu do něj šel zapracovat snáz. Zbytek sněhu pak do těsta co nejopatrněji zapracujte stěrkou. Těsto rozdělte na 2/3 a 1/3. Do větší části opatrně vmíchejte pistácie. Těsta vlijte do připravených forem, lehce s nimi poklepejte o linku a vložte do trouby. Nižší korpus pečte zhruba 30 minut, vyšší zhruba 50 minut do zezlátnutí. Těsto bude nejen zlaté, ale i pružné na dotek. Korpus po vytažení z trouby nechte chvilku zchladnout, pak vyndejte z formy, stáhněte papír a nechte na mřížce úplně vychladnout. Oba korpusy v případě potřeby po vychladnutí zakrojte do roviny. Vyšší korpus po zarovnání jednou vodorovně prokrojte.

3) Připravte růžovou rebarboru s malinami. Teplotu v troubě zvyšte na 180°C. Nakrájenou rebarboru nasypte spolu s malinami do zapékací misky vyložené pečicím papírem. Zasypte cukrem a škrobem, zakápněte růžovou vodou a promíchejte. Pečte 20 minut zakryté alobalem a dalších 5-10 minut odkryté. Opatrně promíchejte a nechte zcela vychladnout.

4) Připravte karamelizované pistácie. Do rendlíku či pánve vsypte cukr a sůl a zalijte vodou. Opatrně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Vsypte pistácie, obalte je ve směsi a za občasného míchání dále zahřívejte, dokud nezkaramelizují. Poté je nasypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladnout. Nakonec je vsypte do mixéru a nasekejte na malé kousky. 

5) Připravte ochucenou kávu. Kávu zalijte vodou a po vychladnutí do ní vmíchejte likér.

6) Připravte krém. Krémový sýr, mascarpone a kávovo-karamelovou smetanu společně vyšlehejte do nadýchaného pevného krému. Doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Krém rozdělte na poloviny. Jednou polovinou naplňte cukrářský sáček se zdobicí špičkou s kulatým otvorem. Druhou polovinu nechte v misce.

7) Na talíř, etažér či dortovou podložku položte spodní díl pistáciového korpusu. Štětcem na něj po celé ploše naneste ochucenou kávu (můžete ji i nakapat, ale štětcem to jde lépe a výsledek bude rovnoměrnější). Poté na něj cukrářským sáčkem s kulatou špičkou naneste zhruba 1 cm vysokou vrstvou krému a stěrkou ji uhlaďte. Poté na okraj kolem dokola nastříkejte kruh z krému. Vytvoříte tím jakousi "ohrádku", vnitřek kruhu pak vyplňte polovinou ovocné náplně. Ovoce posypte třetinou nasekaných pistácií, přiklopte vanilkovým korpusem, lehce přitlačte a celý postup (od kávy po pistácie) zopakujte. Jako vršek použijte vrchní díl pistáciového korpusu. Poté dort potřete shora i z boku tenkou vrstvou krému, uhlaďte a uložte alespoň na 20 minut do lednice. Poté dort vyndejte, naneste na něj krém ještě jednou a zahlaďte případné nedokonalosti.

8) Zbytkem krému naplňte cukrářský sáček s řezanou zdobicí špičkou (já použila tu s uzavřeným hvězdičkovým otvorem). Vršek dortu ozdobte různě velkými růžičkami z krému, malinami, sušenými růžovými poupátky (celými i rozemnutými) a zbytkem karamelizovaných pistácií.








Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*

4 komentáře:

  1. Óóó tak že Sugartownu přeju všechno nejlepší k těm 4.narozeninám a ať je další rok tak plodný na recepty jako ten předchozí, myslím že do té labutě mu chybí míň než si myslíš ;-) Jinak co se týče dortu, tak ta kombinace zní trochu šíleně =D ale já mám takovéhle experimenty ráda, takže hned jak bude trochu víc času určitě ho zkusím.
    Přeju hezký večer :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc promiň za pozdní odpověď! A hlavně děkuju za přání a pochvalu <3! Teď bude bohužel asi maličko "sušší" období (i když už se mi v hlavě rýsuje nějaký recept), ale hned jak se dám trochu dohromady, tak se do pečení zase vrhnu :-). Já věděla, že tebe osloví! Jsi přece můj parťák v šílených kombinacích :-D!

      Tobě taky krásný den a těším se, až ho zkusíš, M.

      Vymazat
  2. Dobrý den, dort mě úplně okouzlil. Zkusim se do něj příští tyden pustit, teda pokud budete tak hodná a poradite mi - můžu použít v celkové gramáži jenom maliny? Rebarboru nemam.
    Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Dano,
      mám obrovskou radost, děkuji :-)! Určitě můžete použít jenom maliny. Možná bych jen přidala o trošičku škrobu navíc (zrhruba tak o 1/2 lžičky).

      Držím palce, ať se dort podaří, a přeji krásné léto, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye