Nejjednodušší jahodový koláč

Dobrý večer :-).

Dlouho jsme se "neviděli", co říkáte? A stejně tak dlouho jsem nestála u trouby... Už se mi po ní i po vás vážně stýskalo. Ale konečně se naskytla příležitost a já po ní skočila téměř s rozběhem. Pochopitelně jen obrazně, protože nejsem ani běhací, ani skákací typ :-). Spíš jsem se k ní nenápadně připlížila (možná dokonce připloužila) ze zálohy a chytila ji za pačesy.
Zkrátka a dobře, muž mi donesl dvě vaničky krásných, voňavých a sladkých jahod. A přestože jsem zodpovědně jedla jahody i několikrát denně, stále jich neubývalo (asi kouzelná krabička - zeptám se, kde na nich byl :-D) a ubíhající čas se na nich začal pomalu ale jistě podepisovat. A byla by věčná škoda, kdybych je nechala úplně uchřadnout, že jo? 
A co s víc než půlkilem červeňoučkých jahod, když je potřebujete rychle spotřebovat? Upečte koláč! Jednoduchý, bleskově hotový a nadýchaný jako peřinka. Samozřejmě můžete i upéct charlottu, dort, variaci na Victoria sponge cake, křehký koláč nebo lívance či uvařit knedlíky. Ale pokud nemáte času nazbyt, pak je tenhle koláč jasnou volbou. A ta vůně, až ho vytáhnete z trouby?! Neuvěříte...
Za sebe vám určitě můžu doporučit, abyste koláč ozdobili krémem/polevou ze šlehačky, zakysané smetany a trochy moučkového cukru a navrch přihodili pořádnou porci čerstvých jahod. Slast! Skvělý by ale byl třeba i domácí pribináček. Zkrátka ověřená kombinace - jahody a smetánka, nic lepšího nenajdete ;-)!


Nejjednodušší jahodový koláč

Ingredience (na koláč o průměru 24 cm):

Koláč:
120 g změklého másla
100-120 g krupicového cukru (podle vaší chuti a především podle sladkosti jahod) + 1 lžíce na posypání koláče 
1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
2 vejce velikosti L
200 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
špetka soli
špetka kardamomu (nemusí být)
150 g zakysané smetany (15-30% tuku) - lze nahradit bílým jogurtem
500 g jahod, očištěných a odstopkovaných, menší přepůlené, větší nakrájené na plátky
máslo na vymazání a polohrubá mouka na vysypání formy

Na ozdobení:
smetana ke šlehání (33-40% tuku)
zakysaná smetana (15-30% tuku)
moučkový cukr
jahody

Postup:
1) Troubu vyhřejte na 180°C. Koláčovou formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou. 

2) Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkou do nadýchané pěny. Bude to trvat zhruba 10 minut. Poté jedno po druhém zašlehejte vejce. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva, solí a kardamomem a tuto směs poté střídavě se zakysanou smetanou zašlehejte do základu. Vždy počkejte než je předchozí dávka dobře vmíchaná a poté přidejte další. Nakonec opatrným překlápěním stěrkou vmíchejte do těsta jahody. Těsto vlijte do formy, urovnejte a pokud chcete, posypte povrch koláče krupicovým cukrem (skvělý by byl perlový). Vložte do trouby a pečte přibližně 45 minut dozlatova nebo dokud není špejle zapíchnutá do koláče po vytažení beze stop syrového těsta. Nechte vychladnout.

3) Podávejte s vyšlehanou šlehačkou smíchanou se zakysanou smetanou a čerstvými jahodami. Poměr šlehačky a zakysané smetany nechám na vaší chuti - já tentokrát zvolila 1:1, ale můžete použít i samotnou šlehačku, samotnou zakysanou smetanu nebo výše zmíněný domácí/kupovaný pribináček. Stejně tak je jen a pouze na vás, zda koláč před podáváním zaprášíte moučkovým cukrem.







Mějte se moc krásně, 
vaše M. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye