Broskvovo-nektarinkový cobbler

Dobrý večer :-)!

Nerada to přiznávám, ale vůbec nic teď nezvládám. Ze všeho nejmíň pravidelné blogování. Vím, že u blogování je právě pravidelnost zcela zásadní, ale nějak se mi teď nedaří všechno zkoordinovat. Jsem ten nejupovídanější a nejupsanější (ano, ano, tohle slovo pravděpodobně asi ani neexistuje, ale chápete, co tím myslím) osoba pod sluncem. Kolegyně i můj muž by vám o tom mohli vyprávět. Myslím, že každého minimálně jednou denně napadne, jestli by pomohlo praštit mě klávesnicí po hlavě. Jestli budu chvíli zticha a nebudu aspoň minutu zuřivě klovat do klávesnice. Nejspíš nepomohlo, ale naprosto jejich zoufalství rozumím :-D! 
Ale tomu strašnému vedru se povedlo mě absolutně vyřadit z provozu. Nefunguju. Nemluvím. Nepíšu. Většinu času jen sedím, a snažím se vypočítat, kolik času zbývá, než se dočista rozpustím a zůstane po mě jenom obří mokrý flek. Což můj mozek vždycky zavaří ještě víc. Nápady, které se mi obvykle honí hlavou, najednou nepřichází. Nemám chuť na nic. Ani na sladké! To je vážně ironie. 
Jestli máte návod, jak tohle přežít ve zdraví a především v příčetném stavu, sem s ním, prosím. 
Za poslední měsíc jsem tak zapnula troubu snad jenom jednou. O tom, že to nebyl nejlepší nápad, vám asi vyprávět nemusím. V bytě bylo už předtím asi 50°C, ale po tomhle mém kaskadérském kousku vzrostla tak na 10000°C. Ale ve finále to stálo za to. Měli jsme totiž broskovovo-nektarinkový cobbler k snídani! Pečené ovoce schované pod sladkými bochánky těsta neodolatelně vonělo vanilkou a medem. Zkrátka pohádka. Dobře, začínám opět přemýšlet o zapnutí trouby. Držte nám palce, snad přežijeme :-D!


Broskvovo-nektarinkový cobbler

Ingredience:
1 kg broskví, plochých broskví či nektarinek (já použila 3 broskve, 3 ploché broskve a 3 nektarinky)
50 g krupicového cukru
1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
1/2 lžičky mletého kardamomu
1 lžíce citronové šťávy
špetka mořské soli
máslo na vymazání zapékací misky nebo litinové pánve

Těsto:
300 g hladké špaldové mouky
50 g kokosové mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
150 g másla, vychlazeného a nakrájeného na malé kostičky
1/2 vanilkového lusku, seminka vyškrábnutá
70 g tekutého medu (já použila borovicový od Olive Hills)
180 ml podmáslí nebo kefíru

Postup:
1) Broskve a nektarinky omyjte a nakrájejte na klínky (já krájela na šestnáctiny). Můžete je i oloupat, ale není to nutné. Poté je v míse smíchejte s cukrem, vanilkou, kardamomem, citronovou šťávou a solí. Troubu vyhřejte na 180°C a zapékací misku nebo litinovou pánev o průměru 24 cm vymažte máslem a vsypte do ní ovoce.

2) Oba druhy mouky, prášek do pečiva a sůl prosejte přes jemné síto do mísy a promíchejte. Přidejte máslo a vanilku a rychle zapracujte tak, aby vznikla drobenka. Přilijte med a podmáslí a promíchejte. Krátce propracujte rukama.

3) Z těsta odebírejte kousky, vytvarujte z nich 7 bochánků/placiček o síle zhruba 1,5-2 cm a rozložte je na ovoce. I ze zbytku těsta udělejte bochánky/placičky a upečte je na plechu. Jsou skvělé s máslem a medem či zavařeninou.

4) Pečte 40-45 minut nebo dokud bochánky nejsou zlaté a ovoce není měkké a nezačne lehce bublat. Pokud bochánky rychle tmavnou a ovoce je stále příliš tvrdé, přikryjte cobbler alobalem a dopečte přikrytý. Podávejte teplé nebo vlažné a pokud chcete, můžete před podáváním lehce pocukrovat s moučkovým cukrem. Můžete servírovat i se zmrzlinou (to vřele doporučuji), zakysanou smetanou či řeckým jogurtem.






Mějte se krásně,
vaše M. :-*

4 komentáře:

  1. ahoj :-) z toho si nic nedělej já jsem teď taky uplně zpomalená a neschopná =D A no já nevím, ale mě pravidelnost zas tak zásadní nepřijde, podle mě by tě to hlavně mělo bavit, no zkrátka se vůbec nestresuj tím, že tu delší dobu nic nepřibylo, však k tomu máš i pádné důvody. ;-)
    Dá se ten cobbler jíst i uplně vychladlý? Pokud jo tak ho příští týden určitě zkusim =D
    Přeji hezký - snad už ne tak šíleně tropický - den.
    E.T. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      jsem ráda, že v tom nejsem sama! I když ti to teda nepřeju, chápeš. Ale člověk si pak připadá jaksi normálnější :-D.
      A moc děkuju, já ani nemám sílu se stresovat, jen mi přišlo, že je to dost podstatný a všichni na tom lpí... A já to dost obdivuju, ale nezvládám to :-D. Reálný život (a hynutí vedrem a další radosti) má zkrátka přednost a tečka :-D.
      Rozhodně se dá jíst i úplně vychladlý. Tenhle je takový neobvyklý (teda v porovnání s těmi, které jsem jedla předtím), je to takové pečené ovoce se scones nebo vdolečkama. Vřele k tomu doporučuju ještě zmrzku (tu já teď jím prakticky ke všemu, snad jen krom řízku :-D) nebo zakysanou smetanu nebo řecký jogurt. A taky je samozřejmě skvělý si to přelít tou šťávičkou/omáčičkou. No sama uvidíš ;-). K tomu ovoci by se dal přidat škrob, aby ta omáčka byla hustší, ale přišlo mi to zbytečné...

      Tobě taky krásný den (dneska je snesitelněji, tak snad i u vás :-*),
      M.

      Vymazat
    2. tak poslušně hlásím, že cobbler byl včera upečen a část snězena k snídani :-) byla to příjemná změna místo obvyklé kaše, dala jsem na tvou radu a koupila zmrzlinu, ale stihla jsem jí sníst ještě večer samotnou =D tak jsem si ho dala s jahodovo-rebarborovým jogurtem, jinej jsem doma neměla =D No každopádně děkuji za recept, cobbler byl opravdu dobrý :-)
      P.S. zjistila jsem že je dobré ho chvilku prohřát v mikrovlnce

      Hezký zbytek večera a hlavně klidný zbytek pracovního týdne, E.T. :-)

      Vymazat
    3. Jůůů, to mám radost :-). Koukám, že se zmrzlinou to u vás dopadlo stejně jako u nás :-D! Ale za to můžou ty vedra, to je jasný :-D... Děkuju za tip s mikrovlnkou!

      Přeju moc krásný víkend, M. :-)

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye