Galetka s pudinkem a karamelizovanými švestkami

Dobrý večer :-)!

Musím přiznat, že jsem strašně dlouho váhala, zda sem tenhle recept vůbec přidat. Je to totiž úplně typický zástupce skupiny receptů "co dům dal". Není na něm nic moc výjimečného. Snad jen to, jak strašně je dobrý, protože jsem ho vytvořila ve chvíli nejvyššího zoufalství, když mě honila mlsná velikosti šavlozubého tygra :-). A možná taky to, jak výjimečně odfláknuté jsou fotky, ale to snad všichni s přivřeným okem (nebo raději oběma) ve zdraví ustojíme :-D.
A nebojte, přestože se mi kamarádi často smějí, že bych měla spíš založit podkategorii receptů "co náš dům dal, váš nikdy nedá", tentokrát tam žádné speciální či podivné suroviny vážně nejsou. Přísahám. Žádná růžová voda, šafrán, černý sezam nebo něco podobného. Jen staré dobré máslo, mouka a smetana. Exotiku a úlety si nechám zase na jindy ;-). Neříkám, chvilku jsem si pohrávala s myšlenkou, že to zase nějak "okořením". Pak ale vyhrála chuť na klasické chutě... 
Na voňavé máslové těsto se zlatavou kůrčičkou, které se na jazyku doslova rozplyne. Na neskutečně jemný a krémový domácí pudink ze smetany, žloutků, škrobu a vanilky. Na šťavnaté švestky ze stromu, co nám roste pod okny chalupy (ty jsem tedy musela nejdřív lehce zkaramelizovat, poněvadž byly tak neskutečně kyselé, že jsem je ani já, proslulý milovník všeho nezralého, nebyla schopna pozřít :-D). A na křupavé ořechy, které vyváží hedvábnou texturu pudinku a dotáhnou koláč k dokonalosti. 
Přesně tenhle nápad se mi začal rodit v hlavě, když jsem v zápalu pátrání "po něčem dobrém" (no jo, přiznávám, slídila jsem po čokoládě) nahlédla do lednice a našla tam máslo, smetanu, vejce a mističku oněch nejkyselejších švestek na světě. Jakmile můj ďábelský galetkový plán získal pevné obrysy, byla jsem ztracená <3... 


Galetka s pudinkem a karamelizovanými švestkami 

Ingredience: 

Těsto: 
115 g studeného másla 
120 g hladké mouky + na podsypání 
2 lžíce polohrubé kukuřičné mouky nebo krupice 
1/2 lžíce krupicového cukru 
1/2 lžičky soli 
60 ml podmáslí, vychlazeného 
2 lžíce vodky, vychlazené (lze nahradit ledovou vodou) 

Pudink: 
300 ml smetany (33%, ale lze použít i 12%) 
1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
2 žloutky 
30 g kukuřičného škrobu 
2 lžíce krupicového cukru 

Karamelizované švestky: 
1 lžíce másla 
2-3 lžíce krupicového cukru 
cca 15-20 drobnějších pevných švestek, rozpůlených a vypeckovaných 

Na dokončení: 
hrst pekanových ořechů, nalámaných nahrubo 

Postup: 
1) Máslo nastrouhejte do misky. V jiné misce smíchejte mouku, kukuřičnou mouku, cukr a sůl. Obě misky dejte na 15 minut do mrazáku. 

2) Máslo nasypte do moučné směsi a lehce promíchejte, aby se máslo obalilo. Pak přilijte podmáslí a rychle propracujte, aby těsto začalo tvořit větší shluky. Potom přidejte po lžících vodku a jemně propracujte. Zformujte z těsta kouli, lehce ji zploštěte do tvaru disku a zabalte do potravinářské fólie. Dejte minimálně na hodinu chladit do lednice. 

3) Když se těsto chladí, připravte pudink. Dvě třetiny mléka vlijte do rendlíku, přidejte vanilková semínka i prázdný lusk a přiveďte k varu. Ve větší žáruvzdorné misce ve zbylém mléce rozšlehejte žloutky a škrob. Když mléko začne vřít, vyjměte opatrně lusk, vsypte cukr, promíchejte a stáhněte rendlík z plotny. Za stálého míchání tenkým pramínkem vlévejte horké mléko ke žloutkovo-škrobové směsi. Když se vše dokonale spojí, vlijte pudink zpět do rendlíku, vraťte na plotnu a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí. Odstavte a nechte za občasného míchání zcela vychladnout. Vychladlý pudink promixujte tyčovým mixérem (není to nutné, ale získá opravdu hedvábnou texturu). 

4) Do lehce nahřáté pánve vhoďte máslo, nechte rozpustit a poté ho krouživými pohyby rozprostřete po celé ploše dna. Dno pak rovnoměrně posypte krupicovým cukrem a opatrně zahřívejte, aby cukr zkaramelizoval. Měl by mít krásnou jantarovou barvu. Do pánve poté naskládejte půlky švestek řeznou stranou dolů a zhruba 1 minutu zahřívejte. Švestky pak rychle ale opatrně vyjměte a nechte vychladnout. Z karamelu a šťávy, kterou švestky pustily, můžete opatrným svařením připravit sirup. Konzistenci a chuť dolaďte krupicovým cukrem, vodou a máslem podle potřeby. 

5) Troubu vyhřejte na 180°C. Vychlazené těsto rozválejte na hladou moukou posypané ploše na kruh o průměru zhruba 30–35 cm. Rozválené těsto potřete připraveným pudinkem, ale nechte kolem dokola 4 cm široký volný okraj. Pudink poklaďte švestkami (já je skládala řeznou stranou nahoru) a posypte pekanovými ořechy a volné okraje těsta ohrňte přes náplň. Přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 35-40 minut dozlatova. Nechte zchladnout a pokud chcete, pokapejte připravenými sirupem. 

Poznámky: 
  • Pokud máte sladké švestky, krok s karamelizováním můžete bez obav či výčitek vynechat ;-)! 
  • Jednu z mých oblíbených instagramových pekařek, Peťu, recept nadchl a trochu ho upravila - místo pekanů použila pistácie a švestkovo-karamelový sirup nahradila sirupem s whiskey Jack Daniels. Tuhle variantu musím taky vyzkoušet :-). 






Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*

2 komentáře:

  1. No ja neviem neviem-vraj mi čitatelia máme prižmúriť oko nad odflaknutou fotkou-asi ma šali zrak,lebo nič také nevidím.Je krásny...zbohom dieťa...a oceňujem fotku,kde vidím "rez koláči".Tleskam a za mňa palec nahoru�� Janka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, moc děkuji <3! Tahle zpráva mi zvedla náladu až do nebes :-)!

      Přeji moc krásný večer, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye