Dobrý večer :-)!
Je mi jasné, že s tímhle receptem přicházím tak trochu s křížkem po funuse. Vánoce už doslova ťukají na dveře. A dost hlasitě, mimochodem, asi aby mi připomněli, že bych měla uklidit a načančat byt, nakoupit a zabalit dárky a upéct vánočku a tvarohovou štólu s mandlovou nádivkou a brusinkovým pyré :-D. Ale vzhledem k tomu, že tohle cukroví nepotřebuje žádné rozležení a je ihned krásně měkoučké a lahodné, třeba se do něj ještě někdo z vás pustí. No a nebo si na něj vzpomenete za rok (což byste samozřejmě měli) a bude tady na vás hezky čekat ;-)!
Vymýšlení nových druhů cukroví mě v posledních letech docela chytlo. Letos inspirace dlouho nepřicházela, takže jsem se bála, že po cukroví Lemon Meringue, Black Forest a perníkovo-karamelových vosích hnízdech už s ničím novým, co by si všichni zamilovali, nepřijdu. Pak jsem ale doma našla zbytek griliáše a nové cukroví se přede mnou doslova zhmotnilo :-). Hned jsem se pustila do pečení. U ochutnávačů sklidilo opravdu velký úspěch, takže se o recept zkrátka musím podělit. Třeba zachutná i vám. Díky praženým oříškům a griliáše je neuvěřitelně voňavé a na jazyku se doslova rozplývá.
Přeji vám moc krásné a klidné Vánoce <3!
Oříškové cukroví s griliášovým krémem
Ingredience:
Těsto:
275 g hladké mouky + navíc na podsypání
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
170 g másla, změklého
100 g lískových oříšků, nastrouhaných najemno a opražených dozlatova
160 g krupicového cukru
1 vejce
Krém:
250 ml mléka
1 lžíce krupicového cukru
1/2 vanilkového lusku
20 g kukuřičného škrobu
1 žloutek
150 g másla, změklého
3–4 lžíce griliáše, jemně rozmixovaného či rozdrceného v hmoždíři (viz Poznámky)
moučkový cukr podle chuti (záleží na vaší chuti)
Na dokončení:
200 g tmavé čokolády (70%)
karamel nebo griliáš, jemně rozmixovaný či rozdrcený v hmoždíři (viz Poznámky), nebo nasekané opražené lískové oříšky
Postup:
1) Připravte těsto. Mouku prosejte přes jemné síto na pracovní plochu. Přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké těsto. Vytvarujte z něj váleček, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte minimálně na 30 minut do lednice (ovšem klidně tam těsto můžete nechat do druhého dne).
2) Troubu vyhřejte na 170°C. Plech s nízkým okrajem vyložte papírem na pečení.
3) Vychlazené těsto propracujte a rozválejte na moukou poprášené ploše na placku o síle 4 mm. Vykrájejte z ní kolečka o průměru 3-4 cm a ty skládejte vedle sebe na připravený plech. Kolečka pečením příliš rozměr nemění, rozstupy proto stačí menší - zhruba 1 cm. Pečte dozlatova. Nechte úplně vychladnout. Odřezky těsta vždy spojte a znovu rozválejte.
4) Připravte základ krému. Polovinu mléka nalijte do rendlíku, přidejte vanilku a krupicový cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Zbytek mléka, škrob a žloutek dokonale prošlehejte a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem k vroucímu mléku. Míchejte a vařte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny a vmíchejte 25 g másla. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout.
5) Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté po lžících zašlehejte vanilkový základ a poté i griliáš. Pokud vám krém přijde málo sladký, doslaďte ho moučkovým cukrem (nebo dalším griliášem, pokud máte). Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s hladkou zdobící špičkou.
6) Na polovinu koleček naneste krém a přiklopte druhou polovinou koleček, lehce přimáčkněte a uložte do chladu, aby krém ztuhnul.
7) Čokoládu společně opatrně rozpusťte nad vodní parou a namočte do ní vršek slepených koleček. Posypte nadrceným karamelem, griliášem nebo nasekanými oříšky. Cukroví skladujte v lednici.
Poznámky:
- Stejně jako u cukroví Black Forest bych trvanlivost (při skladování v lednici) odhadovala maximálně na dva týdny.
- Griliáš můžete koupit nebo jednoduše vyrobit doma. Na pánvi nebo v troubě při 140°C nasucho opražte 80 g lískových oříšků dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly oříšky v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru či hmoždíře rozmixujte či rozdrťte najemno.
- Karamel na posypání připravíte velmi obdobně jako griliáš. Dno nepřilnavé pánve posypte vrstvičkou krupicového cukru a na mírném plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a nezkaramelizuje dozlatova. Nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem, rozprostřete stěrkou do tenké vrstvy a nechte ztuhnout. Poté ho opatrně nalámejte (pozor karamel i griliáš mají pekelně ostré hrany) a rozmixujte či rozdrťte.
Krásné svátky,
M. :-*
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkujeme za komentář :-)