Banánová bábovka

Dobrý večer :-)!

Dlouho jsme se "neviděli", co říkáte? Je to zvláštní pocit, pustit se do psaní po tak dlouhé době. Ale současná situace přináší mnohé nečekané věci... 
Třeba taková karanténa je opravdu zajímavá, ehm, zkušenost. A je mi jasné, že teď dost hazarduju s použitím slova zajímavá. Jistě, daly by se aplikovat i zcela jiné výrazy... A přestože můj slovník není příliš bohatý na barvitější vyjádření, pár velmi přiléhavých by se jistě našlo. Ale nechám si je pro sebe. Alespoň prozatím. Uvidíme, jak to se mnou a mým statusem distingované dámy bude po dalším týdnu izolace :-D. No, je nač se těšit. 
Brzy mi totiž dojdou projekty. A potom... Potom se nejspíš teprve podívám do devátého kruhu pekelného (a možná i nějakého dalšího), protože se začnu nudit. Prozatím se mi nudu dařilo statečně odrážet, protože jsem se pustila do postupné likvidace položek z dlouhého seznamu věčně odkládaných věcí. Vnesla jsem do našeho zcela chaotického bytu trochu řádu (entropie už ale zase začala řádit), zašila všechno, co zašít potřebovalo, vysadila z pojezdů zašupovací dveře od špajzu a vydrhla je zevnitř (No fuj!), vybílila kuchyň omyvatelným nátěrem, rozšroubovala a do závratného lesku vyleštila dvířka od trouby (Konec věštění z mlhy!!! Ale už jsem v tom začínala být fakt dobrá!), špejlí vyšťourala letitou špínu ze spár digestoře a vylezla na linku a vycídila vršek všech skříněk, což jsem očividně ještě nikdy neučinila (Třikrát fuj!!! Věřte mi, dvakrát fuj by rozhodně nestačilo. Jak jsem jen mohla takhle žít?!). Přitom se také ukázalo, že když vylezu na linku a postavím se, jsem asi tak o 20 cm vyšší než náš strop. Fascinující, co? (Ja vím, já vím, fascinující je dost silné slovo, ale nic zajímavějšího se tu fakt neděje :-D.) Člověk by řekl, že mi to dojde hned napoprvé, ale to ne, to bych nebyla já! Musela jsem si to ověřit a švihnout se do hlavy hned 4x. Tak jsem já normální? Ne, jsem úplně praštěná. Dokonce 4x. No nic. Aspoň, že mě napadlo vypnout pojistky, mohlo to dopadnout i výrazně hůř. 
Výškové práce už máme naštěstí za sebou. Teď se vrhnu na partyzánské akce a pokusím se v poloze ležmo vyčistit i prostor pod linkou. Tam sice sražení vazu příliš nehrozí, ale co mě tam doopravdy čeká, vůbec netuším. A četnost slova fuj si v tomto případě zatím netroufám ani odhadnout. Modlete se za mě. 
Uf, jak to tak čtu, přišla karanténa jako na zavolanou. Už jen tak měsíc a náš byt by nás sežral zaživa. Když o tom tak přemýšlím, nuda asi nehrozí. Až skončím, můžu začít zase od začátku :-D. Snad mě z těch galejí vysvobodí konec nařízených opatření. 
Přestože mě karanténa naučila mnohé, jeden můj dlouholetý zlozvyk zlomit zatím nedokázala. Je jím absolutní neschopnost zkonzumovat zakoupené banány, dokud jsou ještě krásně žluťoučké a lákavé. Fakt, co je na tom tak těžkého? Koupit banány a sníst banány? Prostě je koupíte a stejně prostě je sníte!!! No ne?! Jednoduché jak facka. Já je koupím a... pak je o pár dnů (dobře, většinou spíš týdnů) později najdu zcela zapomenuté, hnědé a už lehce blátivé, což je pro mě zcela nepoživatelná forma. A stane se to pokaždé!!! I během karantény. Ale jednu světlou stránku tahle situace přece jenom má. Když vám totiž život (nebo vaše zapomnětlivost) nadělí přezrálé banány, upečte bábovku (či chlebíček)! Ha, takže možná je za tím vším jen mé záludné podvědomí, které má priority jasně a dost jednoznačně srovnané. Proč jíst banán, když můžete jíst voňavou a neodolatelně vláčnou bábovku? Jednoduché počty, to dá rozum! 


Banánová bábovka 

Ingredience (na 1 bábovku)
125 g změklého másla 
150 g krupicového cukru 
3 vejce 
300 g hladké špaldové (nebo klasické pšeničné) mouky 
1 lžička kypřicího prášku do pečiva 
1 lžička jedlé sody 
1 lžíce mleté skořice (nebo podle chuti) 
špetka soli 
125 g bílého jogurtu 
350 g nahrubo rozmačkaných hodně zralých banánů (cca 3 ks) 
2 hrsti nahrubo nalámaných či nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů 
+ změklé máslo na vymazání a polohrubá či hrubá mouka na vysypání formy 
+ moučkový cukr na posypání 

Postup: 
1) Troubu předehřejte na 180°C. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem a vysypte polohrubou či hrubou moukou. 

2) Máslo, cukr a vejce vyšlehejte do pěny. Bude to trvat asi 10 minut. Mouku, kypřicí prášek, sodu, skořici a sůl společně prosejte přes jemné síto. Jogurt a banány smíchejte. Moučnou směs i banánovou hmotu po třetinách zapracujte do základu. Nakonec vmíchejte ořechy. Těsto přendejte do připravené formy a povrch urovnejte stěrkou. Pečte cca 45 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky není po vytažení beze stop syrového těsta. Nechte 15 minut chladnout ve formě a poté vyklopte na talíř a nechte zcela vychladnout. Bábovku můžete před podáváním poprášit moučkovým cukrem nebo polít karamelovou polevou či čokoládou. 

Poznámka: 
Do bábovky můžete místo ořechů (nebo spolu s ořechy) přidat i kousky čokolády nebo čokoládové pecičky. 






Přeji co nejklidnější dny, 
vaše M. :-) 

P.S. Doufám, že je jasné, ale jedná se o nadsázku :-). Sice mi už stejně jako zbytku populace začíná lehce "hrabat", ale vím, že omezení jsou nezbytně nutná a rozhodně neprotestuju. Nosím roušku, sedím doma a vymýšlím doslova psí kusy (které občas hraničí s opravdu kreativními způsoby rituální sebevraždy :-D). No nic, jdu se mrknout pod tu linku... Snad se tu ještě potkáme!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye